x

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Εξαπλώνεται στη Γερμανία η επιδημία γαστρεντερίτιδας από μολυσμένα λαχανικά


Στους 11 αυξήθηκαν οι νεκροί από τη βακτηριακή γαστρεντερίτιδα, που προκλήθηκε πιθανώς από την κατανάλωση μολυσμένων αγγουριών από την Ισπανία, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι αρχές της Γερμανίας. 


Με το σύνολο των περιστατικών να έχει φτάσει τα 1.200, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κάνει λόγο για...


τη χειρότερη επιδημία του είδους της σε παγκόσμιο επίπεδο.



Τουλάχιστον δεκαέξι ακόμα κρούσματα έχουν αναφερθεί στη Βρετανία, τη Δανία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, την Αυστρία και την Πολωνία -τα περισσότερα αφορούν επισκέπτες Γερμανούς ή τουρίστες που επέστρεψαν από Γερμανία. 


Στην Αθήνα, ο ΕΦΕΤ διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι δεν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα επικίνδυνα λαχανικά από την Ισπανία.


Σύμφωνα με τις αρχές της Τσεχίας, μια πιθανώς μολυσμένη παρτίδα ισπανικών αγγουριών έχει εξαχθεί στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.


Η λοίμωξη προέρχεται από το βακτήριο Escherichia coli (προφέρεται «εσερίχια κόλι), ένα μικρόβιο με πολλά διαφορετικά στελέχη -ορισμένα είναι ακίνδυνα και ζουν κανονικά στο ανθρώπινο έντερο, ενώ άλλα είναι τοξικά και δυνητικά θανατηφόρα.


Το συγκεκριμένο στέλεχος ονομάζεται STEC και παράγει μια τοξίνη που ονομάζεται Σίγκα. Προκαλεί γαστρεντερίτιδα με αιμορραγία και μπορεί να οδηγήσει σε «αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο» (HUS), το οποίο δυνητικά προκαλεί σοβαρή νεφρική βλάβη και τελικά θάνατο.


«Μέχρι σήμερα, η επιδημία αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες επιδημίες STEC/HUS που έχουν αναφερθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, και η μεγαλύτερη που έχει αναφερθεί ποτέ στη Γερμανία» ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, με έδρα τη Στοκχόλμη.


Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς αναρρώνουν έπειτα από περίπου οκτώ ημέρες. Σε σοβαρά περιστατικά, η λοίμωξη δύσκολα αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά και οι γιατροί χορηγούν ένα αντίσωμα (eculizumab) κατά του βακτηρίου.


Έρευνες για την προέλευση του βακτηρίου


Στη Γερμανία, που συγκεντρώνει μέχρι στιγμής τη συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων (τα περισσότερα καταγράφηκαν στο Αμβούργο), το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, το εθνικό κέντρο ελέγχου νοσημάτων, συνέστησε στον πληθυσμό να μην καταναλώνει ωμά αγγούρια, τομάτες, μαρούλι και μελιτζάνες.


Το πιθανότερο είναι ότι η επιδημία προκλήθηκε από μολυσμένα ισπανικά αγγούρια, ωστόσο η προέλευση της μόλυνσης δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, τόνισε ο Άντρεας Χένσελ, πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Εκτίμησης Κινδύνου.


«Έχουμε μεν εντοπίσει τα λεγόμενα παθογόνα εντεροαιμορραγικής E.coli σε αγγούρια, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ευθύνονται για το σύνολο της επιδημίας» δήλωσε ο Χένσελ στη γερμανική τηλεόραση.


Στην Ισπανία, το υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για την προέλευση του βακτηρίου. Προειδοποίησε μάλιστα ότι θα μπορούσε να κινηθεί νομικά εναντίον όσων έσπευσαν να κατηγορήσουν την Ισπανία.


Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας επισήμανε ότι δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα στην Ισπανία, και κάλεσε τις γερμανικές αρχές να συνεχίσουν την έρευνα μέχρι να βρουν αποδείξεις.


Την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δύο μονάδες θερμοκηπίων έκλεισαν στη Μάλαγα και την Αλμερία της Ισπανίας.


Η προέλευση του βακτηρίου μπορεί να αποδειχθεί οριστικά μόνο με γενετικές αναλύσεις, για τις οποίες μπορεί να χρειαστούν αρκετές ακόμα ημέρες.


Τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν στο Αμβούργο πριν από τρεις εβδομάδες. Δεν αποκλείεται να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι ο χρόνος επώασης μπορεί να φτάσει τις οκτώ ημέρες.