x

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Adobe Edge: Η “μετά Flash” εποχή…


Στη νέα έκδοση 5 της γνωστής γλώσσας HTML αποφάσισε να επενδύσει η Adobe, παρουσιάζοντας την πρώτη (preview) έκδοση του νέου της εργαλείου Adobe Edge.


Είναι γεγονός ότι η συγκεκριμένη κίνηση της Adobe...
αποτελεί μάλλον νομοτελειακή κατάληξη καθώς, επί σειρά ετών, η μοναδική πρόταση της εταιρείας για να κάνει κανείς εντυπωσιακά πράγματα (animated games, stream video, κ.λπ.) στον Web ήταν ο Flash Player, το γνωστό plug-in που εγκαθίσταται στους υπολογιστές.


Όμως ο Flash player έχει κατά καιρούς παρουσιάσει διάφορα προβλήματα (αποκλεισμός από συσκευές όπως τα iPhones/iPads, χαμηλές ταχύτητες, κ.λπ.), σε αντίθεση με άλλα πρότυπα του Web, όπως τα HTML, CSS και Javascript για παράδειγμα, που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δουλέψουν κανονικά στα smartphones.


Η νέα πλατφόρμα Edge αποτελεί ένα βήμα εξέλιξης για την Adobe η οποία βλέπει ότι το κυρίαρχο πρότυπο στον Web, η γλώσσα HTML, γίνεται συνεχώς και “πλουσιότερη”. 


H preview έκδοση του Edge – που βρίσκεται στα Labs της Adobe, διαθέσιμη για κατέβασμα -εδώ- επιτρέπει στους χρήστες της να προσθέτουν κινούμενα εφέ στις Web σελίδες, κυρίως με CSS που ελέγχονται από JavaScript, με γρήγορο και εύκολο τρόπο.


Σύμφωνα με τα λεγόμενα εκπροσώπων της Adobe, στην preview έκδοση δόθηκε έμφαση στην κίνηση (animation), αλλά είναι βέβαιο ότι μέχρι το Edge να κυκλοφορήσει εμπορικά (κάπου στο 2012) θα εμπλουτιστεί και με άλλες λειτουργίες, όπως η προσθήκη και διαχείριση βίντεο και ήχου στα web sites.


Παράλληλα, να σημειώσουμε ότι η Adobe ανακοίνωσε ένα site -εδώ- (σε μορφή beta), το οποίο ονομάζει "ο εκφραστικός Web" και στο οποίο παρουσιάζονται παραδείγματα των νέων χαρακτηριστικών και λειτουργιών που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο σύγχρονο Web, μέσα από CSS3 και HTML5.