x

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Ξεκίνησε η πιο δραματική συνάντηση των πολιτικών αρχηγών


(Ανανεωμένο). Ξεκίνησε πριν από λίγο η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό. Προηγουμένως η συνάντηση είχε πάρει νέα αναβολή καθώς ήταν προγραμματισμένη για τις 13 και τελικά άρχισε στις 15.30.
Αιτία και πάλι η αδιαλλαξία της Τρόικα που επιμένει στην περικοπή του κατώτερου και του 13ου και 14ου μισθού, την περικοπή κατά 35% (!!!) των επικουρικών συντάξεων και απειλεί με χρεοκοπία αν δεν γίνουν δεκτά.
Προηγήθηκαν νέες διαπραγματεύσεις σήμερα της τρόικας με την κυβέρνηση καθώς η χθεσινή συνάντηση του Τόμσεν με τον Λ. Παπαδήμο κατέληξε σε ναυάγιο. Η συνάντηση που τελείωσε στις 11 το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έβγαλε καπνό καθώς οι τροικανοί, όχι μόνο δεν έκαναν ούτε βήμα πίσω αλλά απαίτησαν ακόμη περισσότερα.
Ζητούν μείωση του κατώτερου μισθού, κατάργηση 13ου και 14ου μισθού και πλέον και μείωση των επικουρικών κατά 25%. Επιπλέον εδώ και τώρα απολύσεις τουλάχιστον 15.000 δημοσίων υπαλλήλων.
Ο Παπαδήμος, έχοντας πάρει τα μηνύματα από τους πολιτικούς αρχηγούς, φαίνεται να προσπάθησε να πείσει τους τροικάνους ότι μια μείωση στον ιδιωτικό τομέα θα διέλυε την οικονομία. Μάλιστα φέρεται να τους έδωσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία αν περικοπούν οι μισθοί θα χάσει το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία περί τα 3,5 δις ευρώ το χρόνο από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και φυσικά από τη δραματική μείωση της κατανάλωσης.
Από πού θα βρεθούν αυτά τα λεφτά για να κλείσει η μαύρη τρύπα; Αδιάφορο για τους τροικάνους που φαίνεται ότι δεν νοιάζονται για την ελληνική οικονομία, αλλά για να περάσει ο εκβιασμός τους. Μιλώντας στο Spiegel ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ, επιβεβαίωσε το σενάριο της χρεοκοπίας της Ελλάδας αν μέχρι το Μάρτιο δε γίνουν όσα όλα απαιτούν οι δανειστές μας.
Η συνάντηση στο Μαξίμου δεν έβγαλε καπνό και πλέον τα πάντα θα παιχτούν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Με τη Νέα Δημοκρατία να επιμένει στις κόκκινες γραμμές της, τον Καρατζαφέρη να λέει το Σάββατο ότι δεν θα υπογράψει, τα πάντα είναι στον αέρα και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την εξέλιξη της χώρας.
Όπως και να έχει, τα σενάρια είναι δύο. Να πτωχεύσει η Ελλάδα ή να πτωχεύσουν οι Έλληνες.
Κι επειδή ο εκβιασμός και η ασφυκτική πίεση μπορεί να είναι κι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, να θυμίσουμε μόνο ότι πριν από το δημοψήφισμα στην Κύπρο για το σχέδιο Ανάν, σε Ευρώπη και Ελλάδα όλοι έλεγαν ότι σε ενδεχόμενο όχι η Κύπρος θα διαλυόταν, θα έμπαινε στο περιθώριο της Ευρώπης, θα την καταλάμβανε η Τουρκία.
Οι Κύπριοι είπαν το όχι και τίποτε από τα παραπάνω δεν  έγινε. Μήπως τελικά ξαναζήσουμε ένα τέτοιο σκηνικό;
Και στο κάτω – κάτω, ας αποφασίσει ο ελληνικός λαός τι θέλει. Όχι ο Παπαδήμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: