Διαβάστε ολόκληρο το νόμο
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στο σύνολό του ο νέος νόμος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων "για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό".
Τα φιλοζωικά σωματεία εκφράζουν τον προβληματισμό τους για ορισμένα σημεία του νέου νόμου που κρίνουν ότι...
αντί να βοηθήσουν το έργο των εθελοντών, μάλλον περισσότερο θα βλάψουν το φιλοζωικό κίνημα, ορθώνοντας εμπόδια στην επιτέλεση του κοινωνικού τους έργου.
Ένα παράδειγμα είναι η απαγόρευση των αγγελιών υιοθεσίας ζώων αν δεν αναφέρεται ο αριθμός του microchip.
Κι ενώ αρχικά είχε προβλεφθεί στο νομοσχέδιο αυτό το σημείο να αφορά μόνο πώληση ζώων, τελικά η διατύπωση άλλαξε την τελευταία στιγμή υποχρεώνοντας έτσι τους εθελοντές φιλόζωους να επωμίζονται και το κόστος της τοποθέτησης microchip (που υπενθυμίζουμε στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πανάκριβο –γύρω στα 45 ευρώ- σε σχέση με τα 3 ευρώ που κοστίζει στο εξωτερικό. Παρά τις εκκλήσεις των φιλόζωων, καμία μέριμνα δεν ελήφθη για τη μείωση του κόστους του microchip).
Στα θετικότερα σημεία του νέου νόμου είναι πρωτίστως η αυστηροποίηση των ποινών για όσους κακοποιούν, βασανίζουν και θανατώνουν ζώα. (Αυτή ήταν άλλωστε και η μόνη διάταξη που ψηφίστηκε ομόφωνα από το κοινοβούλιο).
Πλέον οι παραβάτες θα τιμωρούνται (πέραν των διοικητικών κυρώσεων που προβλέπουν πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε ζώο και για κάθε περιστατικό) με φυλάκιση τουλάχιστον 1 (ενός) έτους και χρηματική ποινή από 5.000 έως 15.000 ευρώ. Τις ίδιες ποινικές κυρώσεις θα αντιμετωπίζουν και όσοι εμπορεύονται παράνομα ζώα.
Απορίας άξιο είναι βέβαια πως ένας νόμος που επιδιώκει να προστατεύσει τα ζώα από την εκμετάλλευση και τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό δεν απαγορεύει την εμπορία τους στα καταστήματα ζώων.
Οι πλειονότητα των ζώων που πωλούνται στα pet shops προέρχονται από τις λεγόμενες φάρμες παραγωγής κουταβιών (puppy mills) κυρίως από την Τσεχία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, αλλά εσχάτως και από τα ελληνικά παράνομα εκτροφεία σκύλων που έχουν κατακλύσει την επικράτεια.
Σε μία περίοδο που οι κυβερνώντες κόπτονται για την πάταξη της φοροδιαφυγής, δεν τολμούν να απαγορεύσουν την πώληση ζώων σε καταστήματα, μία κατά βάση μαύρη αγορά από την οποία το κράτος χάνει κάθε χρόνο τεράστια ποσά από το παράνομο εμπόριο.
Για να μην αναφερθούμε στη βάναυση κακοποίηση που υφίστανται οι γεννήτορες στα puppy mills, τα άρρωστα κουτάβια που εάν τελικά καταφέρουν να επιβιώσουν καταφθάνουν λαθραία στη χώρα μέσα σε φορτηγά και πεθαίνουν μέσα σε λίγες μέρες στα χέρια των νέων ιδιοκτητών τους, ούτε φυσικά για το γεγονός ότι η πώληση των ζώων στα καταστήματα είναι ο κυριότερος λόγος της ύπαρξης των εκατοντάδων χιλιάδων αδέσποτων ζώων σε όλη τη χώρα.
Με το νέο νόμο, τουλάχιστον, ο εισαγγελέας θα μπορεί πλέον να διατάσσει ακόμα και την οριστική κατάσχεση ενός ζώου, εάν αυτό κακοποιείται και μάλιστα θα μπορεί με διάταξή του να απαγορεύει την απόκτηση άλλου ζώου από τον παραβάτη.
Θετικό επίσης σημείο του νέου νόμου είναι –επιτέλους!- η απαγόρευση των τσίρκο και κάθε είδους θεαμάτων με ζώα όπως και η χρησιμοποίησή τους σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστας αυτοκινητιδίων, μουσικών συναυλιών, επιδείξεων, πανηγυριών ή άλλων καλλιτεχνικών ή ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.
Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που επιτέλους απαγορεύει τα τσίρκο με ζώα. (Η Αυστρία μόνο έχει απαγορεύσει τα τσίρκο με άγρια ζώα).
Άλλο θετικό σημείο, η απαγόρευση της συμμετοχής ακρωτηριασμένων ζώων σε εκθέσεις.
Μετά από μεγάλη μάχη –κυρίως εναντίον του ίδιου του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδας (ΚΟΕ), ο οποίος, αντιτάχθηκε σφόδρα στη συγκεκριμένη διάταξη-, οι φιλόζωοι κατόρθωσαν να πείσουν επιτέλους τους ιθύνοντες ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε την ευρωπαϊκή οδηγία του 1992 (την οποία η χώρα μας έχει υπογράψει), βάσει της οποίας το κόψιμο των αυτιών και της ουράς συνιστά κακοποίηση.
Επίσης, σύμφωνα με το νέο νόμο επιτρέπεται η διενέργεια στειρώσεων σε αδέσποτα ζώα από εθελοντές κτηνιάτρους.
Μέχρι σήμερα, ενώ τα φιλοζωικά σωματεία επιθυμούσαν να φέρουν αλλοδαπούς κτηνιάτρους για να κάνουν δωρεάν στειρώσεις σε αδέσποτα, τους το απαγόρευαν με τη δικαιολογία ότι αυτό συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των ημεδαπών κτηνιάτρων. Αξιοσημείωτη είναι η αντίσταση που προέβαλε στη συγκεκριμένη διάταξη η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Αθηνά Τραχήλη.
Η αντιπαράθεσή της για το θέμα με τη βουλευτή της ΝΔ, Φωτεινή Πιπιλή, διάνθισε τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής με σκηνές απείρου κάλλους.
Άλλα σημεία του νέου νόμου:
Η διατήρηση της βάσης δεδομένων σήμανσης και καταγραφής των ζώων (μιλάμε για τη βάση όπου καταχωρίζονται τα microchips) περνά πλέον από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η βάση θα είναι διαδικτυακή και οι κτηνίατροι θα μπορούν πλέον να καταχωρίζουν απευθείας ή να αναζητούν μόνοι τους τα στοιχεία του ζώου.
Η σήμανση θα είναι υποχρεωτική για τους σκύλους –όπως ούτως ή άλλως ίσχυε μέχρι τώρα-, αλλά και για τις γάτες (Σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο στις εκατοντάδες χιλιάδες αδέσποτες γάτες που κυκλοφορούν σε όλη την επικράτεια, με τις περισσότερες να εξαφανίζονται μόλις βλέπουν άνθρωπο).
Παρόλα αυτά από την υποχρέωση εξαιρούνται οι ποιμενικοί σκύλοι (είναι γνωστή σε όλους η μαρτυρική ζωή των βαρελόσκυλων που υποτίθεται ότι δεμένοι με μισό μέτρο αλυσίδα στη μέση του πουθενά φυλάνε τα κοπάδια στους ορεινούς όγκους της νησιωτικής Ελλάδας).
Η απάντηση του αρμόδιου υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αστέριου Ροντούλη στην εντονότατη αντίδραση της κυρίας Πιπιλή για το συγκεκριμένο θέμα ήταν «Έστω ότι πάμε να βάλουμε συσκευή ηλεκτρονικής σήμανσης στα ζώα αυτά. Βάζουμε, λοιπόν. Ερώτημα. Ποιος θα πάει να κάνει έλεγχο στα ζώα αυτά; Ποιος θα τα πλησιάσει στο μισό μέτρο; Ποιος θα πάει να κάνει τον έλεγχο ενός τσιπαρισμένου ζώου; Ποιος θα πάει να κάνει αυτόν τον έλεγχο για να δει αν πράγματι έχει τοποθετηθεί η συσκευή;»...
-Πόσα ζώα στα διαμερίσματα;
Με το άρθρο 8 καθορίζεται ότι πλέον στα διαμερίσματα (όπως και στις μονοκατοικίες) μπορούμε να διατηρούμε όσα ζώα επιθυμούμε, εφόσον τηρούνται φυσικά κάποιες αυτονόητες υποχρεώσεις.
Σε περίπτωση που ο κανονισμός της πολυκατοικίας απαγορεύει τα ζώα ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στα διαμερίσματα να διατηρούν μέχρι 2 σκύλους ή μέχρι 2 γάτες ή μέχρι 1 σκύλο και 1 γάτα.
Το αστείο είναι βέβαια ότι ο ίδιος ο νόμος, έτσι όπως είναι διατυπωμένος, επιτρέπει σε κάποιον να διαθέτει απεριόριστο αριθμό κουνελιών ή παπιών ή οποιωνδήποτε άλλων ζώων μέσα στο διαμέρισμα.
Οι αριθμητικοί περιορισμοί –όπως ορίζεται ρητά- «ισχύουν μόνο για σκύλους και γάτες.»
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου