Κλίμα «ψυχρού πολέμου» αναμένεται να υπάρξει στη Σύνοδο Κορυφής των G-20 που ξεκινάει στο παλάτι του Κωνσταντίνου στην Αγία Πετρούπολη σήμερα, καθώς ο ΗΠΑ και Ρωσία εντείνουν την αντιπαράθεση τους για τη Συρία. Υπάρχει ήδη προηγούμενο μεταξύ των δύο χωρών από τη υπόθεση Σνόουντεν.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα έλαβε το πρώτο «πράσινο φώς» από την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας για στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σκληραίνει τη στάση του και απευθύνει προειδοποίηση για ηχηρή απάντηση σε όσους θέλουν «χτύπημα» χωρίς αποδείξεις και έγκριση από τον ΟΗΕ.
Ανεξάρτητα αν η συνάντηση των ηγετών των 20 ισχυρότερων οικονομικά κρατών αφορά στην παγκόσμια οικονομία φαίνεται πώς η Συρία θα αποτελέσει το βασικό θέμα συζήτησης. Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ΗΠΑ και Ρωσία θα «μετρήσουν» εχθρούς και φίλους και θα καταγράψουν αντιδράσεις γύρω από ένα… τραπέζι στο οποίο θα κάθονται όλοι.
Η Ουάσιγκτον, μετά το «όχι» των Βρετανών επιθυμεί να κερδίσει διεθνή υποστήριξη για μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Πράγμα δύσκολο, αφού δεν έχει καταφέρει να πείσει ούτε καν την αμερικανική κοινή γνώμη. Ένα πλήγμα σε βάρος του καθεστώτος του Μπασάρ άλ Άσσαντ θεωρείται απαραίτητο από τον Μπάρακ Ομπάμα για να μην πληγεί περαιτέρω η αξιοπιστία των ΗΠΑ.
Η Μόσχα από την άλλη πλευρά θέλει να ισχυροποιήσει τη θέση της, αφού μαζί με το Πεκίνο έχουν θέσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για στρατιωτικές επιχειρήσεις σε βάρος της Συρίας, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια έχουν εμποδίσει την κύρωση οποιασδήποτε απόφασης του ΟΗΕ κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσσαντ.
Η ρωσική θέση ενισχύθηκε μετά την απόρριψη της συμμετοχής της Βρετανίας στη στρατιωτική επέμβαση από τη Βουλή των Κοινοτήτων, αλλά και την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι θα ζητήσει την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου, το οποίο είναι κλειστό ως την 9η Σεπτεμβρίου. Η Μόσχα επιμένει πώς δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι το καθεστώς του Μπασάρ άλ Άσσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα, όπως το κατηγορούν δυτικές χώρες.
Η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας έχει μεταφερθεί και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου συνεχώς ενισχύουν τις ναυτικές τους δυνάμεις και παίρνουν «θέσεις μάχης» ανοιχτά της Συρίας.
Μάλιστα λάδι στη φωτιά της… αντιπαράθεσης έριξε και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσ. Χέιγκελ κατηγορώντας επι της ουσίας τη Ρωσία ότι προμήθευσε τη Συρία με χημικά όπλα. Το αμερικανικό Πεντάγωνο αναγκάστηκε να προβεί σε ανασκευή λόγω και της σημερινής Συνόδου στην Αγία Πετρούπολη.
Όπως αποδείχθηκε, αυτοί που προμήθευαν τη Συρία με χημικά όπλα ήταν οι Βρετανοί και μάλιστα εν μέσω του εμφυλίου πολέμου.
Με ανοιχτό το θέμα της Συρίας, το Κρεμνλίνο έλαβε πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας για τη συνάντηση των G-20 παρά το γεγονός ότι στη Ρωσία οι διαδηλώσεις είναι περιορισμένες σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις σε σχέση με άλλες χώρες. Εκτός της μεγάλης κινητοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας και κατασκοπίας, τέθηκε σχεδόν σε πλήρη απενεργοποίηση και το αεροδρόμιο Πούλκοβο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου