x

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Ανακαλύφθηκε ο τάφος του Βασιλιά Οδυσσέα!!! Απίστευτο αρχαιολογικό εύρημα από ερευνητές!!!

arx

Πόρος, Νησί της Κεφαλονιάς, Ελλάδα. Ο τάφος του Οδυσσέα βρέθηκε και η τοποθεσία της θρυλικής πρωτεύουσας της Ιθάκης ανακαλύφθηκε εδώ σε αυτό το μεγάλο νησί που βρίσκεται κατά μήκος ενός καναλιού ενός μιλίου από το ξερό νησάκι το οποίο οι σύγχρονοι χάρτες αποκαλούν Ιθάκη.
Αυτό θα μπορούσε να είναι οι πιο σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη των τελευταίων 40 ετών, ένα εύρημα το οποίο θα ήταν ισάξιο με την ανακάλυψη της Τροίας από τον Γερμανό αρχαιολόγο Heinrich Schliemann τον 19ο αιώνα. Αλλά ιδιόμορφοι άνθρωποι και η πολιτική αναμίχθηκαν σε αυτή την ανακάλυψη και καθυστέρησαν για αρκετά χρόνια την διαδικασία της γνωστοποίησης της στον κόσμο.
Επίσης οι επισκέπτες της Κεφαλονιάς, ένα νησί το οποίο μοιάζει με χταπόδι στη δυτική ακτή της Ελλάδας, μπορούν να δουν τις αποδείξεις χωρίς κανένα κόστος. Η ανακάλυψη αυτού του τάφου που κατά πάσα πιθανότητα ανήκει στον Οδυσσέα, αποκαλύπτει πως ο άνθρωπος που είναι γνωστός σε πολλές Αγγλικές μεταφράσεις του Ομήρου σαν Ulysses δεν είναι ήταν ένα μυθικό αλλά ένα πραγματικό πρόσωπο. Επιπλέον εδάφια από την ίδια την Οδύσσεια αποκαλύπτουν πως η σύγχρονη Ιθάκη και η πρωτεύουσα της το Βαθύ πιθανόν δεν ήταν η πόλη και το νησί που περιέγραψε ο Όμηρος.
Μάλλον, αυτό το μικρό χωριό του Πόρου στη νοτιοανατολική ακτή της Κεφαλονιάς, τώρα καταλαμβάνει μέρος της τοποθεσίας η οποία φαίνεται να ήταν μια πολύ μεγαλύτερη πόλη η οποία ήταν η πρωτεύουσα του πολυνησιωτικού βασιλείου που κυβερνούσε ο Οδυσσέας και ο πατέρας του ο Λαέρτης. Οι αρχαιολόγοι εδώ και πολύ καιρό ψάχνουν για αποδείξεις του Οδυσσέα στη σύγχρονη Ιθάκη αλλά ποτέ δεν βρέθηκε κάποιο σημαντικό εύρημα από την εποχή του Χαλκού. Αυτό έχει οδηγήσει τους ερευνητές να υποθέσουν πως η γεωγραφία του νησιού που αναφέρει ο Όμηρος είναι μια ξεκάθαρη φανταστική δημιουργία.
Αλλά δύο κομμάτια σύγχρονων αποδείξεων μας λένε πως οι αρχαιολόγοι ψάχνουν σε λάθος μέρος. Το 1991, ένας τάφος του τύπου που συνήθιζαν οι αρχαίοι Έλληνες να θάβουν βασιλιάδες βρέθηκε κοντά στο μικρό χωριουδάκι Τζανάτα στους λόφους έξω από τον Πόρο. Είναι ο μεγαλύτερος τάφος της Βορειοδυτικής Ελλάδας με υπολείμματα τουλάχιστον 72 ατόμων που βρέθηκαν στις κόγχες του.
Ένα συγκεκριμένο εύρημα είναι αποκαλυπτικό. Στο Κεφάλαιο ΧΙΧ της Οδύσσειας ο νεοαφιχθείς και μεταμφιεσμένος Οδυσσέας λέει στη γυναίκα του (η οποία ίσως και να είχε καταλάβει σε ποιον μιλούσε, ο Όμηρος εσκεμμένα δεν μας το ξεκαθαρίζει) ότι συνάντησε τον Οδυσσέα πριν πολλά χρόνια στο νησί της Κρήτης. Περιγράφει λεπτομερώς μία χρυσή πόρπη την οποία ο βασιλιάς φορούσε σε εκείνη τη περίπτωση. Μία χρυσή πόρπη η οποία έχει την ίδια ακριβώς περιγραφή βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο του Αργοστολίου, την πρωτεύουσα του νησιού, 30 μίλια από τον Πόρο. Άλλα χρυσά κοσμήματα και σφραγίδες σκαλισμένες σε πολύτιμες πέτρες βρέθηκαν στην ανασκαφή του τάφου αποδεικνύοντας ότι ο τάφος έξω από τον Πόρο χρησιμοποιούνταν για να θάβονται βασιλιάδες.
Έλληνες αρχαιολόγοι επίσης βρήκαν τμήματα από τα τείχη της αρχαίας πόλης τα εκτείνονταν για μίλια μέσα από τους λόφους, γύρω από τον Πόρο. Αυτά περικύκλωναν και τη πόλη αλλά και έναν απόκρημνο γειτονικό λόφο ο οποίος μάλλον εξυπηρετούσε σαν ακρόπολη όπως συνηθιζόταν στις περισσότερες από τις μεγαλύτερες Ελληνικές αρχαίες πόλεις. Οι πέτρες που αποτελούν το τείχος χρονολογούνται γύρω στο 1300 π.Χ. μία ημερομηνία που ταιριάζει με τα γεγονότα που περιγράφονται στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Επίσης η βασιλική πρωτεύουσα της Ιθάκης ήταν μια πόλη πολύ μεγαλύτερη από τον Πόρο ή οποιαδήποτε άλλη πόλη στην Κεφαλονιά ή στην Ιθάκη.
Θα χρειαζόταν μια μεγάλη πηγή νερού. Δεν υπάρχει καμία τέτοια πηγή στη σύγχρονη Ιθάκη, αντιθέτως υπάρχουν ρέματα κοντά στο Πόρο όπου υπάρχει επίσης και μια μικρή τεχνητή λίμνη. Αυτή η περιοχή έχει το απαιτούμενο νερό. Το νησί που σήμερα λέγεται Ιθάκη δεν έχει. Επίσης ο Όμηρος περιγράφει δύο μεγάλα ορόσημα κοντά στην αρχαία Ιθάκη. Λέει πως βρισκόταν κάτω από ένα εντυπωσιακό βουνό «το πυκνόφυτο βουνό Νέριτον», το οποίο φαίνεται από την «σκούρη σαν κρασί θάλασσα» από πολλά μίλα μακριά. Αυτή η περιγραφή ταιριάζει με το βουνό Αίνος που βρίσκεται πάνω από τον Πόρο, την ψηλότερη κορυφή των Ιονίων νήσων. Ο Όμηρος επίσης περιγράφει τη θρυλική σπηλιά των νυμφών η οποία βρίσκεται μία ή δύο μέρες περπάτημα από την πόλη της Ιθάκης. Μία μεγάλη σκοτεινή σπηλιά με μεγάλους σταλακτίτες και βαθυγάλανο νερό ταιριάζει με την περιγραφή του Ομήρου.
Η σπηλιά αυτή σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες και βρίσκεται 15 μίλια βορειοδυτικά του Πόρου. Γιατί όλα αυτά δεν έχουν αναφερθεί πρωτύτερα; Λόγω τοπικής πολιτικής και τοπικής οικονομίας. Ο πιο δραστήριος υποστηρικτής της άποψης ότι ο Πόρος είναι η ομηρική Ιθάκη είναι ο τωρινός δήμαρχος και παλαιότερα νομάρχης της Νομαρχία που περιλαμβάνει την Ιθάκη και την Κεφαλονιά.
Ο Γεράσιμος Μεταξάς, συγγραφέας και ερασιτέχνης αρχαιολόγος ο οποίος με χαρά δείχνει τα υπολείμματα της αρχαίας πόλης και τα ενδότερα του τάφου νικήθηκε στην προσπάθεια του για επανεκλογή σαν νομάρχης όταν άρχισε να προωθεί την ιδέα Πόρος – Ιθάκη σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Γιατί; Εάν ο Πόρος ήταν η Ιθάκη ποιος θα πήγαινε στο γυμνό νησί που τώρα χρησιμοποιεί αυτό το όνομα; Και αν ο μικρός Πόρος γινόταν ένας τεράστιος πόλος έλξης τουριστών και τα κρουαζιερόπλοια πλημμύριζαν τη περιοχή, τι θα συνέβαινε στο λιμάνι του Αργοστολίου που τώρα είναι το εμπορικό κέντρο της Κεφαλονιάς; Σαν αποτέλεσμα ολόκληρο το εύρημα δεν αναφέρθηκε ποτέ στον ξένο τύπο.
Και σαν επακόλουθο τα μεγάλα παγκόσμια ΜΜΕ έδειξαν μικρό ή ελάχιστο ενδιαφέρον για την ιστορία αυτή. Αλλά για τους εραστές των Ομηρικών επών δεν υπάρχει πιο συγκινητικό μέρος από τη Κεφαλονιά.
paranormap.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: