x

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Φόβος για "κραχ" σε ΕΕ & ευρωζώνη - Πρελούδιο η κατάρρευση των δύο τραπεζών;

Υπό πλήρη αποτυχία στέφθηκε η χθεσινή δεύτερη απόπειρα του υπουργείου Οικονομικών δήθεν "εξόδου στις αγορές" (ουσιαστικά επρόκειτο όπως και στην πρώτη περίπτωση για μια "προστατευμένη" ακριβή έκδοση). Ζήτησαν 3 δισ. από τις αγορές και με το ζόρι πήραν τα μισά!
Γιατί; Οι κυβερνητικοί λένε ότι ευθύνεται το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη με μια τράπεζα στην Βουλγαρία να έχει "βαρέσει κανόνι" και να την ακολουθεί μια άλλη της ευρωζώνης η πορτογαλική τράπεζα Banco Espirito Santo με αποτέλεσμα ένα κύμα ανησυχίας να διαπεράσει ολόκληρη την ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά. Και όχι άδικα: Τα οικονομικά στοιχεία όλων των χωρών της Ευρωζώνης πλην Γερμανίας είναι από μέτρια στο Βορρά μέχρι τραγικά στο Νότο και την Γαλλία.
Τελικά "η Ελλάδα άντλησε 1,5 δισ. ευρώ από το σύνολο των 3 δισ. ευρώ που ενεγράφη στα βιβλία προσφορών με τοκομερίδιο 3,375% (επιτόκιο 3,5%)», αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών
«Η κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της που ακόμη μία φορά οι διεθνείς επενδυτές έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία. Έτσι, συνεχίζεται η προσπάθεια της δημιουργίας μίας πλήρους καμπύλης επιτοκίων», καταλήγει.
Ανάδοχοι της έκδοσης είναι η Bank of America Merrill Lynch, η Deutsche Bank, η Goldman Sachs, η Citi, η JP Morgan, η Morgan Stanley, η Nomura, η HSBC, η UBS και η BNP Paribas.
Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος η προετοιμασία που είχε κάνει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους όλο το προηγούμενο διάστημα έχει διασφαλίσει τόσο την υπερκάλυψη της έκδοσης όσο και το δανεισμό του Δημοσίου με το καλύτερο δυνατό επιτόκιο, αλλά χθες είχαμε "Βατερλό". Στη 1 το μεσημέρι χθες, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ανερχόταν στο 6,08% και η διαφορά απόδοσης σε σχέση με το γερμανικό ομόλογο αναφοράς ήταν στις 487 μονάδες βάσης.
Το ερώτημα είναι ευρύτερο από την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις (καθοδηγούμενες ούτως ή άλλως από την τρόικα) κινήσεις της κυβέρνησης: Βρισκόμαστε στις αρχές τραπεζικής δίνης στην Ευρώπη; Η οικονομία στην Ελλάδα επιβιώνει "με το σωληνάκι". Μια ελάχιστη ανατάραξη να έχουμε στην ευρωζώνη και το "σωληνάκι" κόβεται.
Εγχωρίως η οικονομική κατάσταση και το πολιτικό κλίμα παρά τους εξωραϊσμούς και την πλύση εγκεφάλου από τα συστημικά ΜΜΕ είναι στα επίπεδα του "Βοήθα Παναγιά".
Τα μηνύματα που έρχονται γενικά από την ευρωζώνη και την ΕΕ είναι πολύ άσχημα και οι επόμενοι μήνες κρίσιμοι.
Εδώ δεν μιλάμε για τα ελληνικά "προβληματάκια" (έλλειμμα, χρέος, Μνημόνια κλπ). Μιλάμε για κάτι πολύ μεγαλύτερο που μπορεί να σαρώσει την ευρωχώνη μεγαλύτερο και από την κρίση του 2008...

Δεν υπάρχουν σχόλια: