Ο θάνατος του Οσάμα Μπιν Λάντεν έχει εγείρει μεγάλη ανησυχία σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς υπάρχουν βάσιμοι φόβοι για αντίποινα από τους πιστούς οπαδούς του και μέλη της Αλ Κάιντα.
Ηδη σε ισλαμικές ιστοσελίδες αναρτώνται απειλές και σχόλια κατά των ΗΠΑ.
Η διεθνής αστυνομική δύναμη Interpol...
η οποία εδρεύει στη Γαλλία, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι απατείται περισσότερη επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση του αυξημένου κινδύνου για τρομοκρατικό χτύπημα μετά τον θάνατο του ηγέτη της αλ Κάιντα.
«Ο πλέον καταζητούμενος διεθνής τρομοκράτης στον κόσμο δεν υπάρχει πια, αλλά ο θάνατος του μπιν Λάντεν δεν σηματοδοτεί και το τέλος της δράσης όλων των συνδέσμων της αλ Κάιντα και όσων εμπνέονται από αυτήν, που έχουν πραγματοποιήσει και θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν τρομοκρατικές επιθέσεις ανά τον κόσμο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Interpol, Ρόναλντ Κ.Νόμπλ.
«Επομένως χρειάζεται να παραμείνουμε ενωμένοι και επικεντρωμένοι στη συνεχιζόμενη συνεργασία μας και στη μάχη, όχι μόνο κατά της παγκόσμιας αυτής απειλής, αλλά και κατά της τρομοκρατίας από οποιαδήποτε οργάνωση οπουδήποτε στον κόσμο», τόνισε ο ίδιος.
Σε πολλές μεγαλουπόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο σήμερα λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα ασφαλείας σε πιθανούς στόχους αμερικανικών συμφερόντων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν σήμερα τους πολίτες τους στο εξωτερικό να είναι προσεκτικοί: «Με δεδομένη την ανασφάλεια και την ρευστότητα της κατάστασης, οι αμερικανοί πολίτες σε περιοχές που είναι πιθανόν να προκληθούν αντιαμερικανικές βιαιότητες, καλούνται να περιορίσουν τις εξόδους από τις κατοικίες τους και τα ξενοδοχεία και να αποφεύγουν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
-Πλαστή η φωτογραφία του νεκρού Μπιν Λάντεν σύμφωνα με πακιστανικά τηλεοπτικά δίκτυα
Τα πακιστανικά τηλεοπτικά δίκτυα που είχαν μεταδώσει σήμερα μια φωτογραφία του εν μέρει παραμορφωμένου προσώπου ενός πτώματος που παρουσιάσθηκε ως αυτό του Οσάμα Μπιν Λάντεν, παραδέχθηκαν πως πρόκειται για πλαστή φωτογραφία και την απέσυραν.
Πολλά ιδιωτικά δίκτυα είχαν μεταδώσει τη φωτογραφία διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι πρόκειται για τον αρχηγό της Αλ-Κάιντα, ο οποίος σκοτώθηκε τη νύκτα στη διάρκεια επιδρομής με ελικόπτερα των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο Αμποταμπάντ, περίπου 50 χλμ. βορειοδυτικά του Ισλαμαμπάντ.
"Ήταν πράγματι μια πλαστή φωτογραφία, είχε ήδη κυκλοφορήσει στο Ίντερνετ το 2009", εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράνα Τζαουάντ, ο επικεφαλής του γραφείου στο Ισλαμαμπάντ του Geo TV, του δημοφιλέστερου τηλεοπτικού δικτύου στο Πακιστάν. "Είχαμε επισημάνει, όταν την μεταδώσαμε, πως η αυθεντικότητά της δεν ήταν δυνατό προς το παρόν να επιβεβαιωθεί, στη συνέχεια ελέγξαμε και την αποσύραμε", κατέληξε ο Τζαουάντ.
Αλλά και το Γαλλικό Πρακτορείο εξέτασε τη φωτογραφία με ένα ειδικό πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή το οποίο απέδειξε ότι το στιγμιότυπο είχε πλαστογραφηθεί χρησιμοποιώντας τα γένια και το κάτω μέρος του προσώπου μιας παλαιότερης φωτογραφίας του Μπιν Λάντεν.
"Τα γένια είναι θολά, βλέπει κανείς καθαρά ότι πρόκειται για μοντάζ", δήλωσε ο Μλάντεν Αντόνοφ, διευθυντής του φωτογραφικού τμήματος στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Όλα τα άλλα δίκτυα εξαφάνισαν επίσης από τις οθόνες τους τη φωτογραφία, η οποία έδειχνε το ματωμένο και εν μέρει παραμορφωμένο πρόσωπο ενός άνδρα με πυκνά μαύρα γένια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου