x

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Το θερμόμετρο θα σκαρφαλώσει στους 40 βαθμούς τις επόμενες μέρες

Η εβδομάδα αυτή θα είναι η πιο θερμή έως τώρα, συμφωνούν οι ειδικοί, ενώ μετερεωλόγοι φοβούνται μεγαλύτερη άνοδο της θερμοκρασίας μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά και την ερχόμενη εβδομάδα.


«Περιμένουμε θερμό όλο αυτό το διάστημα, σε όλη την επικράτεια. Ειδικά αυτό το Παρασκευοσαββατοκύριακο θα...


είναι το πλέον ζεστό φέτος. Τα μελτέμια που πνέουν δείχνουν να υποχωρούν, με αποτέλεσμα ακόμα και οι νησιωτικές περιοχές να επιβαρυνθούν λίγο περισσότερο...», λέει στα «ΝΕΑ» η προϊσταμένη των προγνώσεων της ΕΜΥ Αναστασία Παπακρίβου.



Και το σημερινό σκηνικό του καιρού, όπως εξηγεί, θα είναι παρόμοιο με το χθεσινό. «Ηδη στα ηπειρωτικά η θερμοκρασία έχει ανεβεί στους 37 και κατά τόπους στους 38 βαθμούς Κελσίου. Από την Πέμπτη θα σημειωθεί σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας, κάθε μέρα και από έναν βαθμό. Το Σάββατο και την Κυριακή, κατά τόπους στα ηπειρωτικά ο υδράργυρος θα φτάσει τους 39 βαθμούς Κελσίου. Περιοχές παραδοσιακά ζεστές, όπως οι Σέρρες, Αγρίνιο, Λαμία και Αργος, ίσως να πλησιάσουν και το σαραντάρι», επισημαίνει.


Ο επερχόμενος μίνι καύσωνας πάντως δεν θα αφορά το σύνολο της χώρας, αλλά συγκεκριμένες περιοχές. «Ειδικότερα, αισθητή διαφοροποίηση αναμένουμε σε Βορειοδυτική Μακεδονία, Λάρισα, Δυτική Πελοπόννησο - ειδικά στην Ηλεία - Αγρίνιο, καθώς και στο τμήμα της Ηπείρου προς Ηγουμενίτσα, όπου έως και την Παρασκευή οι μέγιστες θερμοκρασίες μπορεί να αγγίξουν και τους 39 βαθμούς Κελσίου.


Εκεί θα επικρατήσουν βαρομετρικά χαμηλά που θα φέρουν νότιους ανέμους, άρα και άνοδο της θερμοκρασίας» εξηγεί ο Χάρης Καμπεζίδης, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. «Εχουμε μπροστά μας αρκετές ημέρες ζέστης. Αν μάλιστα την ερχόμενη εβδομάδα υποχωρήσουν τα μελτέμια, πιθανόν να έχουμε μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τη Βόρεια Αφρική, με συνέπεια ο υδράργυρος να ανεβεί περαιτέρω σε όλη τη χώρα και να ξεπεράσει κατά τόπους και τους 40 βαθμούς Κελσίου.


Μέχρι τότε, στα πελάγη θα πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι που θα φτάσουν έως και τα 7 μποφόρ στο Βόρειο και το Κεντρικό Αιγαίο. Λόγω ακριβώς της μεγάλης έντασης των ανέμων αναμένονται και σχετικά χαμηλότερες θερμοκρασίες στο Αιγαίο και στα ανατολικά τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας.


Εκεί, οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται από 33 έως 35 βαθμούς Κελσίου», παρατηρεί. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το σκαρφάλωμα του υδραργύρου αναμένεται να μεταφραστεί και σε αυξημένο δείκτη δυσφορίας (o συνδυασμός θερμοκρασίας και υγρασίας) για τους κατά τόπους πληθυσμούς, αλλά και σε μεγαλύτερα ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης για την Αττική.