x

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Εξαρθρώθηκαν δύο κυκλώματα εκβιαστών στη Ζάκυνθο

Δύο κυκλώματα, τα οποία εδώ και μία τριετία αποτελούσαν σοβαρό "πονοκέφαλο" για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων στη Ζάκυνθο και την αστυνομία, εξαρθρώθηκαν από την Ασφάλεια Αττικής.


Τα μέλη τους διακινούσαν ναρκωτικά (κοκαΐνη, κάνναβη, ecstasy, MDMA), όπλα, παρείχαν "προστασία" σε νυχτερινά κέντρα του νησιού και έκαναν τοκογλυφία.


Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία...



τα χρήματα που έβγαζαν οι συμμετέχοντες στα εν λόγω κυκλώματα τα επένδυαν αγοράζοντας πολυτελή σκάφη και αυτοκίνητα.


Οι αστυνομικοί που ασχολήθηκαν με τη σοβαρή αυτή υπόθεση έφτασαν στα ίχνη των κακοποιών μέσω της γνωστής τα τελευταία χρόνια μεθόδου, της παρακολούθησης των συνομιλιών των υπόπτων από τον "κοριό" της ΕΥΠ.


Χθες και σήμερα συνελήφθησαν κατά την διάρκεια μεγάλης αστυνομικής έρευνας οι δύο αρχηγοί των κυκλωμάτων αυτών στη Ζάκυνθο, καθώς και 6 ακόμα μέλη τους, 5 στη Ζάκυνθο και 1 στη Αθήνα.


Όλοι οι συλληφθέντες είναι Έλληνες, ενώ σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος τουλάχιστον 35 ακόμα ατόμων, για συμμετοχή στις εγκληματικές οργανώσεις ή σε άλλες μεμονωμένες παράνομες πράξεις.


Η δράση των κυκλωμάτων


Το πρώτο κύκλωμα διακινούσε κοκαΐνη, κάνναβη, ecstasy, MDMA, όπλα και έκανε εκβιάσεις και τοκογλυφία.


Το δεύτερο δραστηριοποιείτο αποκλειστικά στην εμπορία ναρκωτικών ουσιών, όπως κοκαΐνης και χασίς.


Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, οι εγκέφαλοι και των δύο κυκλωμάτων είχαν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές και δικαστικές Αρχές της Ζακύνθου για ληστείες, εκβιάσεις, απόπειρες ανθρωποκτονίας, ναρκωτικά και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών.


Επίσης ήταν και οι ...νταήδες του νησιού, αφού είχαν έντονη αντικοινωνική συμπεριφορά με απρόκλητες επιθέσεις, απειλές, εξυβρίσεις σε βάρος αστυνομικών και δικαστικών,αλλά και κατοίκων του νησιού.


Εκείνο το οποίο έχει προκαλέσει αίσθηση είναι ότι, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, οι κακοποιοί σχεδίαζαν να απελευθερώσουν μέλος της πρώτης εγκληματικής ομάδας, το οποίο βρίσκεται φυλακισμένο.


Μάλιστα θα χρησιμοποιούσαν για τον λόγο αυτό βαρύ οπλισμό, αλλά ο σχεδιασμός του δεν πέτυχε γιατί τα υλικά που θα χρησιμοποιούσαν έπεσαν στα χέρια των αστυνομικών.


Τα όπλα και τα υλικά μεταμφίεσης που απεστάλησαν με εταιρεία ταχυμεταφορών από τη Ζάκυνθο σε μέλος της οργάνωσης στην Αθήνα, εντοπίστηκαν στις 17 Μαίου στο πλαίσιο των ερευνών και κατασχέθηκαν, ενώ συνελήφθη ο παραλήπτης τους.


Το δέμα περιείχε 2 πιστόλια, 4 γεμιστήρες Kalashnikov, 60 φυσίγγια, 1 περούκα και 1 λίμα.


Οι συμμετέχοντες στα κυκλώματα έπαιρναν και μέτρα αντιπαρακολούθησης και για το σκοπό αυτό είχαν εγκαταστήσει σύστημα παρακολούθησης των εκπομπών των τοπικών ραδιοδικτύων της αστυνομίας, το οποίο κατασχέθηκε, μαζί με φωσφορούχο γιλέκο της ΕΛΑΣ και αποσπώμενο φάρο.


Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • ένα πολυτελές ταχύπλοο σκάφος δώδεκα μέτρων με δύο εξωλέμβιες μηχανές,
  • το χρηματικό ποσό των τριών χιλιάδων πεντακοσίων (3.500) Ευρώ,
  • επτά αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες με μικροποσότητες κοκαΐνης,
  • ένα πιστόλι 9mm,
  • ένα περίστροφο 357 magnum,
  • ένα περίστροφο 0,38 special,
  • εκατόν πενήντα φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και
  • δεκατέσσερα κινητά τηλέφωνα.
Για την υπόθεση ενημερώθηκε η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, προκειμένου να διερευνηθούν θέματα αρμοδιότητάς της.


Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αύριο στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ζακύνθου