x

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

ΠΙΕΖΕΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑ ΜΕΤΩΠΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ


Του Δημήτρη Παπαγεωργίου

Με το κανό και την ποδηλασία φαίνεται να ασχολείται το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός της χώρας Γιώργος Παπανδρέου, κουρασμένος ίσως από τις επίπονες προσπάθειές του, για να σώσει (σύμφωνα με κάποιους) ή καταστρέψει ολοκληρωτικά (σύμφωνα με κάποιους άλλους) την χώρα μας.
Στο πλάι του (μεταφορικά) και μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού της χώρας μας, το οποίο έχει αυτές τις ημέρες πάρει σβάρνα τα πανηγύρια της χώρας (αντιμετωπίζοντας βέβαια ενίοτε την οργή των συμμετεχόντων).
Δυστυχώς για την πατρίδα μας όμως, κάποιοι άλλοι φαίνεται να μην είναι τόσο αφιερωμένοι στις καλοκαιρινές τους διακοπές. Και εργάζονται για να προωθήσουν τα συμφεροντά τους, τα οποία είναι αντίθετα με τα συμφέροντα της δικής μας χώρας.
Σε τι αναφερόμαστε; Στην δυστυχώς πολύ καλά συντονισμένη προσπάθεια της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής εδώ και αρκετούς μήνες να ανακινήσει θέμα τουρκικής μειονότητας στο Αιγαίο.
Τις τελευταίες ημέρες παίχτηκε το τελευταίο επεισόδιο, σε μία σειρά συνεχόμενων κινήσεων της Άγκυρας από τον Ιούλιο.  Πρωταγωνιστής του αυτή την φορά, ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μαντατζί.
Προχτές, o συνεργάτης της Hurriyet, κ. Γιαλτσίν Μπαγιέρ,σε άρθρο του, με τον τίτλο «Άσχημη η κατάσταση των Τούρκων στην Ρόδο», γράφει ότι σε συζήτηση που είχε με «Τούρκους» της Δυτικής Θράκης είχε την ευκαιρία να μάθει πολλά. Ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, κ.Τσετίν Μαντατζί, επισκέφθηκε τον περασμένο μήνα την Ρόδο και σύμφωνα με την εφημερίδα φέρεται να είπε: «Η κατάσταση εκείνων (σ.σ. των μουσουλμάνων στην Ρόδο) είναι πολύ πιο χειρότερη από τη δική μας (σ.σ. των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης).
Τουλάχιστον εμείς έχουμε δικαιώματα που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λοζάννης, εκείνοι όμως δεν έχουν! Θα πρέπει να τους βοηθήσουμε». Στη συνέχεια το άρθρο γράφει: «Στα Δωδεκάνησα, που δόθηκαν στην Ελλάδα μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, ζουν 5.000 «Τούρκοι». Ο αριθμός των «Τούρκων», που ζουν στην Ρόδο, είναι γύρω στις 2.000… Στην Ρόδο έχουμε Γενικό Προξενείο. Επισκευάστηκε ένα τέμενός μας. Τα άλλα «τουρκικά» μνημεία είναι ερειπωμένα»!
Από τον Ιούλιο βομβαρδίζουν με δημοσιεύματα
για “ τουρκική μειονότητα” στα Δωδεκάνησα
Λίγο καιρό πριν, ανάλογο δακρύβρεχτο ρεπορτάζ, για την κατάσταση των Τούρκων στην Ρόδο είχε η τουρκική Ζαμάν – συμφερόντων Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος μάλιστα ενεργοποιείται τελευταία και στην Θράκη, αυτή την φορά για το ζήτημα της εκπαίδευσης.
Τίτλος του άρθρου: «Τα παιδιά μιας χαμένης γενιάς στη Ρόδο μαθαίνουν τουρκικά».  Διαβάζουμε σε αυτό: «Στη Ρόδο όπου ζουν οι περισσότεροι Τούρκοι από όλα τα ελληνικά νησιά, τα παιδιά συνεννοούνται μεταξύ τους στα ελληνικά. Αυτή είναι η χαμένη τουρκική γενιά της Ρόδου.
Η μειονότητα των 3.500 ατόμων δεν διδάσκεται στα σχολεία τη μητρική της γλώσσα. Ο ιμάμης του τεμένους Ιμπραχήμ πασά ξεκίνησε φροντιστήρια εκμάθησης τουρκικής γλώσσας εδώ και δυο χρόνια. Διδάσκει στα παιδιά τη γλώσσα και τη θρησκεία τους.
Οι Τούρκοι που ζουν στη Ρόδο μετά την προσάρτηση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα , στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπόκεινται σε διάφορες πιέσεις. Η Ελλάδα μετά την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο το 1974 έκλεισε τα μειονοτικά σχολεία, έτσι τα παιδιά δεν ξέρουν να γράψουν και να διαβάσουν στη μητρική τους γλώσσα».
Τα όργανα του προξενείου της Δυτικής Θράκης επεκτείνουν την Δράση τους
Η περίπτωση όμως του Μαντατζί δεν είναι εξαίρεση. Διακρίνουμε σαφώς μια δραστηριοποίηση των οργάνων του τουρκικού προξενείου της Θράκης στην περιοχή των Δωδεκανήσων. Την αρχή είχε κάνει τον Ιούνιο ο Χαλίτ Χαμπίμπογλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης, με αφορμή την ίδρυση ενός ... κέντρου φιλαρμονικής.
Συγκεκριμένα μάλιστα τότε, η ... Ομοσπονδία εξέδωσε και ανακοίνωση με την οποία κατηγορούσε τον Δήμο Ρόδου για ελλιπή σεβασμό της Οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Φυσικά όμως, δεν έμενε εκεί, αλλά συνέχιζε κάνοντας λόγο για την τουρκική μειονότητα της οποίας τα δικαιώματα δεν γίνονται σεβαστά...
Έχει μπει για τα καλά μπροστά η διαδικασία κατασκευής μειονότητας
Όπως κανείς καταλαβαίνει, δεν πρόκειται για άσχετα και ασύνδετα μεταξύ τους περιστατικά. Είναι άλλωστε γνωστό ότι κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει για “προχειρότητα” τους ιθύνοντες της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.
Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα οργανωμένο σχέδιο πίεσης των Τούρκων. Και εάν τα πράγματα συνεχίσουν να βαίνουν με τον τρόπο που βαίνουν τώρα, είναι βέβαιο ότι η χώρα μας θα κληθεί σύντομα να αντιμετωπίσει προβλήματα ανάλογα με αυτά της Θράκης, όπου  κουμάντο στην περιοχή φαίνεται να κάνει το τουρικό προξενείο και όχι οι ελληνικές αρχές.