x

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα και οχι η Ελλάδα στην Γερμανία


Συγκλονιστικές είναι οι αποκαλύψεις του Γερμανού καθηγητή της Ιστορίας της Οικονομίας, κ. Albrecht Ritsch, στο περιοδικό Spiegel, σχετικά με το ενδεχόμενο η Ελλάδα κάποια στιγμή να διεκδικήσει τις πολεμικές αποζημιώσεις από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σε μία μακροσκελέσταση συνέντευξη, με τίτλο «η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αμαρτωλός χρέους του 20ου αιώνα», παρουσιάζονται στοιχεία σχετικά με τη σημερινή οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης, το ζήτημα της Ελλάδας αλλά και για τον τρόπο, με τον οποίο η Γερμανία έγινε η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης.
Ο καθηγητής Ritsch, μάλιστα, ανατρέπει την εικόνα που έχουμε για τα θεμέλια του γερμανικού οικονομικού θαύματος και αποκαλύπτει ....
το γεγονός πως η ευημερία της σημερινής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας χτίστηκε πάνω στη μεγαλοψυχία των υπόλοιπων Ευρωπαίων που δεν διεκδίκησαν τις πολεμικές επανορθώσεις. «Συγκριτικά (με τις χρεοκοπίες της Γερμανίας το 19ο αιώνα), λοιπόν, τα χρέη της Ελλάδας είναι μηδαμινά», αποκάλυψε ο Γερμανός οικονομολόγος, ο οποίος δε δίστασε να τονίσει πως, εάν οι Έλληνες ξυπνήσουν και γίνουν επιθετικοί, μπορεί να θυμηθούν τις παλιές τους διεκδικήσεις, για τις οποίες, σε περίπτωση που δικαιωθούν, θα «πάρουν ακόμα και τα σώβρακα των Γερμανών»!

Ο δημοσιογράφος, μάλιστα, του Spiegel έδειξε να αιφνιδιάζεται από τις τοποθετήσεις για το θέμα του κ. Ritsch, ωστόσο ο καθηγητής συνέχισε να κατακεραυνώνει τη στάση των συμπατριωτών του να φέρονται στην Ελλάδα ως τον αποδιοπομπαίο τράγο της Ευρώπης, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «θα έπρεπε αντίθετα να είμαστε ευγνώμονες, να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας. Αν εμείς εδώ παίξουμε το παιγνίδι των ΜΜΕ, παριστάνοντας τον χοντρό Εμίλ, που καπνίζει το πούρο του και αρνείται να πληρώσει, κάποτε κάποιοι θα μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς».

Ωστόσο ο Γερμανός επιστήμονας θεωρεί πιθανή μια ελληνική χρεοκοπία, κάνει ωστόσο μια ρεαλιστική προσέγγιση, καλώντας τους πιστωτές της Ελλάδας να επιμεριστούν το κόστος, όπως έγινε και τη δεκαετία του 50′ με την Γερμανία. «Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει μόνη της να πληρώσει τα χρέη», τόνισε, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί πως οι εταίροι και περισσότερο οι Γερμανοί έχουν υποχρέωση να σώσουν τη χώρα μας.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι, ωστόσο, το άφησε για το τέλος, υποστηρίζοντας με τόλμη πως το οικονομικό θαύμα της Γερμανίας έγινε δυνατό αποκλειστικά και μόνο, επειδή δεν αναγκάστηκε να πληρώσει, όταν χρεοκόπησε, με την ανοχή των χωρών, στις οποίες χρώσταγε. Με αυτή τη βάση, οφείλουν όλοι οι Ευρωπαίοι και ειδικότερα οι Γερμανοί να δώσουν στην Ελλάδα την ευκαιρία να κάνει μία νέα αρχή…
prionokordela.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: