x

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

“Villas Miserias”: Σε εργαστήριο του σκληρού ναρκωτικού Sisha μετατρέπεται η Ελλάδα

Σε εργαστήριο του σκληρού ναρκωτικού Sisha μετατρέπεται η Ελλάδα

Διαβάστε τι αποκάλυπτε το Ολυμπία το 2009, όταν “δεν θα μπαίναμε στο ΔΝΤ”. Τι είναι οι Villas Miserias που έφτασαν και στην Ελλάδα: Καλωσήλθατε στην κόλαση του ΔΝΤ…

Σε χώρα εξαγωγής σκληρών ναρκωτικών μετατρέπεται η Ελλάδα. Η σύλληψη δύο μελών διεθνούς σπείρας διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, στην κατοχή των οποίων βρέθηκε η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ποσότητα της ναρκωτικής ουσία shisha, γνωστής και ως «κοκαΐνης των φτωχών», χτύπησε εκ νέου καμπανάκι στην ελληνική αστυνομία.
Στην Αθήνα έχουν εντοπιστεί ήδη αρκετά εργαστήρια παρασκευής του shisha, που βρίσκεται στη λίστα με τα πιο επικίνδυνα ναρκωτικά, καθώς εργαστηριακές έρευνες έδειξαν πως η καθημερινή χρήση του συγκεκριμένου ναρκωτικού μέσα σε 6 μήνες προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στον οργανισμό και οδηγεί στο θάνατο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δίωξης Ναρκωτικών, στην Αθήνα τον έλεγχο της διακίνησης της κρυσταλλικής μενθαφεταμίνης, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του shisha, τον έχουν συμμορίες που ελέγχονται από δίκτυα διακίνησης Αφρικανών μεταναστών. Άλλωστε η παρασκευή του shisha δεν απαιτεί ιδιαίτερα εξειδικευμένα εργαστήρια, όπως αυτά που απαιτούνται για την ηρωίνη και την κοκαΐνη.
«Το ναρκωτικό φτιάχνεται ακόμη και μέσα σε μια κουζίνα και με υλικά που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας», εξηγεί στο «Καρφί» ανώτερος αξιωματικός της ΕΛΑΣ. «Για να φτιάξουν την κρυσταλλική μενθαφεταμίνη, οι έμποροι χρησιμοποιούν υγρά μπαταρίας, σαμπουάν, ακόμη και λάδια μηχανής. Βασικό συστατικό είναι ο φώσφορος και αυτόν τον βρίσκουν είτε στα άλατα των υγρών της μπαταρίας είτε με την αγορά ακόμη και λιπάσματος».
Οι δύο Ρουμάνοι-μέλη της σπείρας, που πιάστηκαν στο «Ελ. Βενιζέλος» με 12 κιλά shisha κρυμμένα σε διπλούς πάτους των αποσκευών τους, όπως ομολόγησαν, δρούσαν για λογαριασμό ενός δικτύου που ελέγχεται από Αφρικανούς διακινητές λαθρομεταναστών. Ο αρχηγός της σπείρας μένει στην Αθήνα, είναι μετανάστης από τη Νιγηρία και αναζητείται εδώ και πολύ καιρό από την ελληνική αστυνομία. Μια «εσωτερική» όμως πληροφόρηση χάλασε τα σχέδιά του αυτήν τη φορά.
Τα δίκτυα διακίνησης του shisha χρησιμοποιούν, κυρίως, συμπατριώτες τους από τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη, το Σουδάν και τη Σομαλία για να διακινούν το σκληρό ναρκωτικό στις εγχώριες πιάτσες.
Όταν όμως πρόκειται να γίνει «εξαγωγή» του shisha, τότε προτιμούν λευκούς από ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι δεν χρειάζονται βίζες για να μετακινηθούν μέσα στην Ευρώπη και δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον των αστυνομικών. Έτσι, οι σπείρες των Αφρικανών εμπόρων ναρκωτικών έχουν συνεργασία κυρίως με Έλληνες, Ρουμάνους, Βούλγαρους και Κροάτες «βαποράκια».
Αν και μεταξύ των χρηστών είναι γνωστή η καταστροφική δράση του shisha, η φθηνή τιμή του –που δεν ξεπερνά το 1 με 6 ευρώ το γραμμάριο, όταν η μέση τιμή της κοκαΐνης είναι 80 με 90 ευρώ– το έχει  καθιερώσει στη λίστα των ναρκωτικών με τεράστια διάδοση μεταξύ των χρηστών ηλικίας 20-30 ετών.
Μετατρέπει τον άνθρωπο σε… ζόμπι
Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΘΕΑ από συνεντεύξεις που πραγματοποίησε με χρήστες του ναρκωτικού, το shisha, όπως περιέγραψαν σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες, μετατρέπει το χρήστη για τουλάχιστον 20 ώρες σε ένα πολύ επιθετικό άτομο, με τεράστια μυϊκή δύναμη και υπερκινητικότητα. Το shisha καπνίζεται ή χορηγείται ενδοφλεβίως, ενώ οι χρήστες του περιέγραψαν τον εαυτό τους σαν ζωντανά… ζόμπι, από τη στιγμή που ξεκίνησαν τη χρήση του. Στις Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφηκαν ακόμη και επιθέσεις που πραγματοποίησαν χρήστες του ναρκωτικού με κανιβαλικές διαθέσεις εναντίον των θυμάτων τους. Μια από τις πιο συγκλονιστικές καταγραφές ήταν η επίθεση που δέχτηκε πολίτης στο Μαϊάμι από χρήστη του Shisha, ο οποίος προσπάθησε να τον φάει ζωντανό και χρειάστηκε η επέμβαση 4 αστυνομικών προκειμένου να καταφέρουν να ακινητοποιήσουν τον δράστη.
Σύμφωνα με έρευνες ινστιτούτων, είναι τόσο καταστροφική η δράση του shisha στον οργανισμό που «σε γερνάει μέσα σε 6 μήνες τόσο όσο σε γερνάει η χρήση ηρωίνης για 20 χρόνια», όπως περιέγραψαν ναρκομανείς.
Ο τιμοκατάλογος των ναρκωτικών
Η Δίωξη Ναρκωτικών, ύστερα από αίτημα του Αρείου Πάγου, κατήρτισε το τιμολόγιο των ναρκωτικών ουσιών στην Ελλάδα, με σκοπό, όταν συλλαμβάνεται κάποιος έμπορος, να γνωρίζει το δικαστήριο την αξία της ποσότητας που προσπάθησε να διακινήσει:
Ακατέργαστη κάνναβη, ευρωπαϊκής προέλευσης (υδροπονική καλλιέργεια): 10-20 ευρώ το γραμμάριο
Κάνναβη ακατέργαστη, αλβανικής προέλευσης: 3-10 ευρώ το γραμμάριο
Κατεργασμένη κάνναβη: 15-25 ευρώ το γραμμάριο
Κοκαΐνη σε σκόνη: 35-120 ευρώ το γραμμάριο
Αμφεταμίνες σε σκόνη: 5-15 ευρώ το γραμμάριο
LSD: 5-15 ευρώ η δόση
Όπιο: 3-10 ευρώ το γραμμάριο
Καφέ ηρωίνη: 8-45 ευρώ το γραμμάριο
Ecstasy σε δισκία: 5-25 ευρώ το γραμμάριο
Ecstasy MDMA: 50-100 ευρώ το γραμμάριο
Του Στέλιου Βραδέλη από το Καρφί

Δεν υπάρχουν σχόλια: