x

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Εκλογές με υπηρεσιακό πρωθυπουργό




Έπειτα από δύο ώρες ολοκληρώθηκε η κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια και η χώρα οδεύει σε εκλογές με υπηρεσιακό πρωθυπουργό, καθώς στο ύστατο ραντεβού των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη, Τσίπρα και Καμμένου δεν βρέθηκε η χρυσή τομή και οι διαβουλεύσεις κατέληξαν σε ναυάγιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, αύριο στις 13.00 το μεσημέρι θα συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, με σκοπό τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

Μετά το αδιέξοδο, το επόμενο βήμα είναι να αναθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε έναν από τους επικεφαλής των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Οι επικεφαλής των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων είναι: Ρένα Ασημακοπούλου (Άρειος Πάγος), Παναγιώτης Πικραμμένος (Συμβούλιο της Επικρατείας) και Ιωάννης Καραβοκύρης (Ελεγκτικό Συνέδριο).

Επικρατέστερος για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού είναι ο Παναγιώτης Πικραμένος.

Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης.

Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

Κατά την έξοδό του ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, προχώρησε σε μία σκληρή δήλωση. «Προτείναμε συγκεκριμένη κυβέρνηση εθνικού σκοπού την αρνήθηκαν. Προτιμούν τους δανειστές από την εθνική λύση» ανέφερε, μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.





«Η χώρα οδεύει δυστυχώς ξανά σε εκλογές υπό πολύ άσχημες συνθήκες, επειδή κάποιοι έθεσαν εν ψυχρώ υπεράνω του εθνικού συμφέροντος το στυγνό κομματικό τους συμφέρον» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δήλωσή του μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

Τόνισε ότι παρερμηνεύεται η εντολή των πολιτών, σημειώνοντας πως «ο λαός μάς είπε στις 6 Μαΐου ότι δεν θέλει ξανά εκλογές, ότι θέλει κυβέρνηση συνεργασίας και την Ελλάδα στο ευρώ».

«Κάναμε προσπάθεια να πείσουμε το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ να προχωρήσουμε σε μία συνεργασία που θα ανακουφίσει το έθνος και θα δώσει ελπίδα στους Έλληνες, δεν το πετύχαμε» συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

Είπε ακόμη ότι «είναι υποχρέωση του κάθε Έλληνα πολίτη να διαβάσει τα πρακτικά της σημερινής σύσκεψης», στα οποία, όπως τόνισε, είναι «αποτυπωμένες με ανάγλυφο τρόπο οι στρατηγικές και οι σκοπιμότητες των κομμάτων».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε τέλος ότι επικράτησε αλαζονεία, τυχοδιωκτισμός και μικροκομματισμός, προσθέτοντας πως «είναι πολλοί αυτοί που επιδίδονται σε εμπόριο ψευδαισθήσεων».


«Αλαζονεία της εξουσίας από Σαμαρά - Βενιζέλο»

Οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης «μπλοκαρίστηκαν από την επιμονή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να συνεχίσουν να υπηρετούν τα συμφέροντα όχι του ελληνικού λαού αλλά του μνημονίου», κατήγγειλε ο Πάνος Καμμένος μετά το αδιέξοδο στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Οπως είπε, οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαμαράς επέδειξαν για ακόμη μία φορά αλαζονεία της εξουσίας. Ειδικά για τον πρόεδρο της ΝΔ, ο κ. Καμμένος είπε ότι η απάντηση στην πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων ήταν «ουσιαστικά ότι θέλει εκλογές γιατί θέλει να γίνει πρωθυπουργός».

Ο κ. Καμμένος ανέφερε ακόμη ότι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ υπήρχε καλή πρόθεση πάνω στην πρόταση που κατέθεσε, αλλά δεν συγκεντρώνονταν οι αναγκαίοι βουλευτές για το σχηματισμό κυβέρνησης.


Τέλος, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων επανέλαβε τις 7 θέσεις του κόμματος που κατέθεσε στη σύσκεψη, γνωστοποιώντας πως ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε με αυτές, εκτός από το ζήτημα που αφορά τις καταγγελίες των δανειακών συμβάσεων.



«Κάποιες δυνάμεις είχαν από την πρώτη στιγμή την επιλογή να πάμε σε εκλογές», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μετά το ναυάγιο στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

«Δυστυχώς δεν επήλθε συμφωνία και η πρότασή μας για οικουμενική κυβέρνηση, με συγκεκριμένο πολιτικό δεσμευτικό χαρακτήρα, δεν έγινε δεκτή, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.


Η ΔΗΜΑΡ έκανε ό,τι ήταν δυνατόν, προκειμένου να μην υπάρξει η προσφυγή στις εκλογές για να υπηρετηθεί το συμφέρον της χώρας, πρόσθεσε. Φαίνεται ότι, από την πρώτη στιγμή, κάποιες δυνάμεις είχαν την επιλογή να πάμε σε εκλογές, για το στενό κομματικό τους συμφέρον», συμπλήρωσε ο κ. Κουβέλης, καλώντας τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

«Κάποιοι πασχίζουν να βγάλουν τη χώρα από την Ευρώπη»

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν στις δηλώσεις του ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ο οποίος υποστήριξε πως «κάποιοι πασχίζουν να βγάλουν τη χώρα από την Ευρώπη». Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε πως έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να αποφευχθούν νέες εκλογές ωστόσο είναι αναπόφευκτες και συμπλήρωσε ότι «απέναντί μας στέκονται όσοι δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα στην Ελλάδα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι στις επαναληπτικές εκλογές θα έρθουν αντιμέτωπα «από τη μία ο αριστερόστροφος κρατισμός και ο τυχοδιωκτικός λαϊκισμός και από την άλλη οι δημιουργικές φιλελεύθερες δυνάμεις του τόπου». «Θα αναμετρηθεί το χθες με το αύριο», πρόσθεσε. «Μας λένε ότι θέλουν να αλλάξει το μνημόνιο, στην πραγματικότητα δημιουργούν ένα χειρότερο πρόβλημα», συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι το μήνυμα του λαού είναι ξεκάθαρο και ζητεί την παραμονή στο ευρώ. «Το μήνυμά σας το έλαβα και θα αγωνιστώ για να το κάνω πράξη», σημείωσε και κάλεσε τους πολίτες ανεξαρτήτως τι ψήφισαν στο παρελθόν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός μετώπου ελπίδας.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης είπε ότι η ΝΔ έβαλε πάνω από την καρέκλα το μέλλον της Ελλάδας «αλλά πέσαμε πάνω σε ένα τείχος αδιαλλαξίας και αλαζονείας». Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι αυτή την κρίσιμη στιγμή χρειάζεται να είμαστε ενωμένοι και απαιτούνται πολιτικές επανεκκίνησης της οικονομίας. «Στόχος είναι να μη βρεθούμε διχασμένοι», πρόσθεσε.


«Θα γελάσει κάθε ''καμμένος''»

Nωρίτερα των δηλώσεων του κ. Σαρμαρά, σύμφωνα με διαρροές κύκλων της ΝΔ, διαψεύσθηκαν οι δηλώσεις Καμμένου σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Σαμαράς επιδίωξε εκλογές προκειμένου να γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά «δεν θα το διαβάσουν στα πρακτικά και θα γελάσει κάθε ''καμμένος''».

«Λαός που δοκιμάζεται τόσο σκληρά δεν εκβιάζεται»

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνισε μεταξύ άλλων πως ο ΣΥΡΙΖΑ για μερικές χιλιάδες ψήφους δεν κατάφερε να αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές της 6ης Μαΐου, ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Έκανε επίσης, λόγο για δίλημμα «μνημόνιο ή εκλογές», το οποίο τέθηκε από τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο.

«Καταθέσαμε πέντε ελάχιστους προγραμματικούς άξονες για να δημιουργηθεί μια προοδευτική κυβέρνηση σύμφωνη με τη λαϊκή ετυμηγορία. Βασικότερος από αυτούς η ακύρωση των νόμων για τη μείωση των μισθών και την κατάργηση των συμβάσεων. Τα κόμματα του μνημονίου έθεσαν ένα εκβιαστικό δίλλημμα: ''ή μνημόνιο ή εκλογές'', ελπίζοντας να μας βάλουν στο μνημονιακό μπλοκ. Απαντήσαμε με αξιοπρέπεια, δεν τους κάναμε τη χάρη να βάλουμε την υπογραφή μας στα μέτρα φτώχειας και εξαθλίωσης», πρόσθεσε.

«Αυτοί που κατεδάφιζαν επί δύο χρόνια την κοινωνία, επιμένουν σήμερα να απειλούν τον ελληνικό λαό. Λαός που δοκιμάζεται τόσο σκληρά δεν εκβιάζεται. Είναι η ώρα να ολολήρώσουμε το βήμα που κάναμε στις 6 Μάη, να βάλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας της δυνάμεις του χθες και να εκλέξουμε μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Το χρωστάμε στην Ιστορία», κατέληξε.


«Μόνη ευκαιρία είναι ο λαός να δώσει δύναμη στο ΚΚΕ»

Δηλώσεις έκανε και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα η οποία δεν παρέστη στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Μόνη ευκαιρία είναι ο λαός να δώσει δύναμη στο ΚΚΕ, το κόμμα που δεν μπορούν να το βάλουν στο μαντρί», δήλωσε μεταξύ άλλων. Έκανε λόγο ξανά για υποκρισία των διερευνητικών εντολών και υποστήριξε πως αυτή τη φορά τίθεται ένα «παλιό δίλημμα με νέα μορφή: κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά». «Οι πρώτοι κινδυνολογούν και οι άλλοι εφησυχάζουν», όπως ανέφερε, «αφοπλίζοντας τον λαό και σπέρνοντας χάρτινες προσδοκίες». «Δεν φέρνουν αλλαγή πολιτικής και τα δύο σκέλη του διλλήματος» πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα.


Οι τρεις υποψήφιοι για τη μεταβατική κυβέρνηση



Ρένα Ασημακοπούλου, πρόεδρος Αρείου Πάγου

Γεννήθηκε στην κοινότητα Χατζή Πυλίας Μεσσηνίας το 1946. Έλαβε απολυτήριο εξαταξίου γυμνασίου το 1964. Την ίδια χρονιά εισήχθη στη Νομική Σχολή Αθηνών. Μετά την αποφοίτηση της, διορίσθηκε το 1969, βοηθός Εισηγητού Δικαστού και υπηρέτησε στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας.

Το 1972 έλαβε μέρος ως βοηθός εισηγητού στις οικείες εξετάσεις και διορίσθηκε δικαστικός πάρεδρος στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Στη συνέχεια προήχθη:

Το 1974 στο βαθμό του πρωτοδίκη και υπηρέτησε στα Πρωτοδικεία: Μεσολογγίου, Πατρών, Κορίνθου και Αθηνών.

Το 1985 στο βαθμό του προέδρου πρωτοδικών και υπηρέτησε στα Πρωτοδικεία Σπάρτης και Αθηνών.

Το 1990 στο βαθμό του Εφέτη και υπηρέτησε στο Εφετείο Θεσσαλονίκης στο τμήμα ενοχικού και εμπορικού δικαίου και στο Εφετείο Αθηνών στο τμήμα ενοχικού και εμπορικού δικαίου και σε τμήμα βουλευμάτων.

Το 2003 στο βαθμό του προέδρου εφετών και υπηρέτησε στο Εφετείο Θεσσαλονίκης στο τμήμα βουλευμάτων και στο Εφετείο Αθηνών στο τμήμα του ενοχικού και εμπορικού δικαίου,
Το 2005 στον βαθμό του Αρεοπαγίτη, στο Α2 τμήμα του Αρείου Πάγου, Ενοχικό και Εμπορικό Δίκαιο και Αναγκαστική Εκτέλεση και το 2010 στον βαθμό του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου στο ανωτέρο τμήμα.

Παναγιώτης Πικραμένος, πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945, με καταγωγή από την Πελοπόννησο και είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών (1963), πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών (1968).

Δικηγόρος Αθηνών με εξειδίκευση σε θέματα ναυτικού δικαίου (1969 -1973), εργάσθηκε στο δικηγορικό γραφείο Ince&Co στο Λονδίνο (1972). Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris II απ’ όπου έλαβε τον μεταπτυχιακό τίτλο DES de Droit Public (1974).

Το 1976 διορίσθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατόπιν διαγωνισμού, ως Εισηγητής και το 1981 προήχθη στο βαθμό του Παρέδρου.

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του αδείας παρακολούθησε μαθήματα ευρωπαϊκού δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris II. Το 1993 προήχθη στο βαθμό του Συμβούλου. Έχει διατελέσει μέλος δικαστικών και υπηρεσιακών συμβουλίων, νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, καθώς και του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου.

Το 2007 προήχθη σε αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και τον Ιούλιο του 2009 σε πρόεδρο του ιδίου Δικαστηρίου.

Διετέλεσε σύμβουλος του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε θέματα δημοσίου δικαίου (1991 – 1993) και μέλος της ΚΕΝΕ (1990-1991).

Από τον Οκτώβριο του 2005 άσκησε, παραλλήλως με τα καθήκοντά του ως δικαστικού λειτουργού, καθήκοντα Γενικού Διευθυντή της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, θέση από την οποία υπέβαλε παραίτηση μετά την προαγωγή του σε πρόεδρο του Δικαστηρίου.

Ιωάννης Καραβοκύρης, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Γεννήθηκε στο Σολομό Κορινθίας το 1947. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και του τμήματος Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών του ίδιου Πανεπιστημίου.

Το 1974 διορίστηκε δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Αθηνών και το 1975 Δικαστής της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης.

Υπηρέτησε διαδοχικά στα Πρωτοδικεία του Πειραιά ως Πάρεδρος, της Κυπαρισσίας, του Ναυπλίου και των Αθηνών ως Πρωτοδίκης, της Πρέβεζας και των Αθηνών ως Πρόεδρος Πρωτοδικών και στο Εφετείο Αθηνών ως Εφέτης.

Το 1999 διορίστηκε Σύμβουλος στο Ελεγκτικό Συνέδριο και το 2003 προήχθη σε Αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχει δε συνολική δικαστική υπηρεσία 35 ετών.

Το 1994 εκλέχτηκε από την Ολομέλεια των Δικαστών του Πρωτοδικείου Αθηνών, ως ο πρώτος αιρετός Πρόεδρος (Προϊστάμενος) αυτού, θεσμό τον οποίο υπηρέτησε επί μία διετία, αναπτύσσοντας πολλές πρωτοβουλίες (τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά το γραφείο έρευνας και νομολογίας, το οποίο πραγματοποίησε σειρά επιστημονικών εκδηλώσεων στο αμφιθέατρο του Πρωτοδικείου, καθώς και ιατρείο στο χώρο των δικαστηρίων για την παροχή πρώτων βοηθειών στους εργαζόμενους, τους Δικηγόρους και τους προσερχόμενους πολίτες, ξεκίνησε δε η μηχανοργάνωση των υπηρεσιών, η μισθοδοσία του προσωπικού μέσω τράπεζας και εγκαταστάθηκαν ΑΤΜ) και διατηρώντας άριστες σχέσεις με τους συναδέλφους του Δικαστές, τους Γραμματείς των Δικαστηρίων, τους Δικηγόρους και τους πολίτες.

Κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα σταδιοδρομίας του δημοσιεύθηκαν πολλές αποφάσεις του στον ημερήσιο και νομικό τύπο με θετικά σχόλια.

Συμμετείχε σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του υπουργείου Δικαιοσύνης και στην Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης (ΚΕΚ) της νομοθεσίας, καθώς και σε πολλά συνέδρια επιστημονικού ενδιαφέροντος ως Εισηγητής, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παρακολούθησε δε, μετά από πρόσκληση του Ελληνα Δικαστή και Εισαγγελέα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, διεθνείς δίκες.

Διετέλεσε, μετά από πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης, μέλος του ομίλου Διαιτητών (Arbitrators) στο International Centre for Settlement of Investment Disputes του ΟΗΕ, είναι δε τακτικό μέλος της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών.

Εκλέγεται επί σειρά ετών μέλος του Δ.Σ. και σήμερα είναι Αντιπρόεδρος της «Εταιρείας Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες», η οποία αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών (MEDL).

Κατά τα έτη 1997-2002, μετά από απόφαση του υπουργού Οικονομικών, σε εκτέλεση σχετικού όρου της διαθήκης των Ευάγγελου και Κωνσταντίνου Ζάππα, υπηρέτησε, παράλληλα με τα δικαστικά του καθήκοντα, ως Πρόεδρος του Δ.Σ. της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων η οποία είχε την ευθύνη της διαχείρισης του Ζαππείου Μεγάρου και της εν γένει περιουσίας του κληροδοτήματος Ζάππα.

Συμμετέχει στην Επιτροπή της Βουλής για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και του πόθεν έσχες των βουλευτών.

Είναι παντρεμένος με τη συνταξιούχο καθηγήτρια φιλόλογο – γυμνασιάρχη Ζωή Δενδρινέλλη-Καραβοκύρη και πατέρας δύο τέκνων, διαμένει δε στην Αθήνα.


Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος
zougla.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια: