x

Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Μας ΔΕΙΧΝΟΥΝ μια σταγόνα ΑΙΜΑ και μα κρύβουν το πτώμα! Δεξιά-Πασοκ- και ΟΛΗ η ΒΟΥΛΗ είναι ΑΝΑΚΑΤΕΜΕΝΗ στην ΑΠΑΤΗ και την ΠΡΟΔΟΣΙΑ. Ας αρθεί η ΑΣΥΛΙΑ για ΟΛΟΥΣ να ΓΕΛΑΣΕΙ κάθε πικραμένος!

Η γνήσια «λίστα Λαγκάρντ» τινάζει τα πάντα στον αέρα!

Μπαράζ εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα πυροδοτεί η αποκάλυψη ότι τα τρία ονόματα που απεκρύβησαν από την αρχική «λίστα Λαγκάρντ» αφορούν συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος κράτησε στο συρτάρι του και, εν τέλει υποστηρίζει ότι έχασε, την αρχική λίστα για πάνω από έναν χρόνο!
Ηδη ο κ. Παπακωνσταντίνου βρίσκεται «στα πρόθυρα εγκεφαλικού», όπως ο ίδιος εκμυστηρεύτηκε από την Ολλανδία όπου ήταν για χριστουγεννιάτικες διακοπές. Αντιλαμβανόμενος πάντως ότι είναι πολύ δύσκολο να αποφύγει το σκαμνί και ενδεχομένως τη φυλακή, φέρεται να αναζητεί τρόπους για να διασωθεί.
Στο πλαίσιο αυτό λέγεται ότι στέλνει τα πρώτα «μηνύματα» ότι δεν θα διστάσει να προβεί σε αποκαλύψεις για το άγνωστο παρασκήνιο υπό το οποίο οδηγήθηκε η χώρα στο ΔΝΤ. Βασικός αποδέκτης των απειλών αυτών είναι ο Γ. Παπανδρέου, με τον οποίο αποτέλεσε το δίδυμο που επεξεργάστηκε το σχέδιο υποδούλωσης της Ελλάδας στο Μνημόνιο.
Ως εκ τούτου, ο πρώην πρωθυπουργός καλείται να ασκήσει από την πλευρά του όποιες πιέσεις μπορεί για να αποφύγει τα χειρότερα ο πρώην στενός συνεργάτης του και να μη «μιλήσει» για άλλα θέματα. Ομως τα περιθώρια που έχει είναι περιορισμένα και γι’ αυτό βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Υποχρεώθηκε μάλιστα να ταχθεί υπέρ της «πλήρους διερεύνησης» της υπόθεσης, αλλά είναι προφανές ότι από στιγμή σε στιγμή μπορεί να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου.
Οι διαστάσεις που παίρνει το θέμα δημιουργούν γενικότερη πολιτική αβεβαιότητα και απειλούν να τινάξουν τα πάντα στον αέρα, καθώς είναι άγνωστο ακόμη τι θα επακολουθήσει. Ηδη στο ΠΑΣΟΚ, έναν εκ των εταίρων της κυβέρνησης, δρομολογείται ξεκαθάρισμα λογαριασμών, με τον κ. Βενιζέλο να προχωρεί σε αντεπίθεση εναντίον όλων των εσωκομματικών αντιπάλων του. Στο στόχαστρο μπαίνει και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος κατηγορείται ότι μέσω του (πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ) Ι. Διώτη τον είχε εκθέσει για τους χειρισμούς στο θέμα της λίστας.
Προς το παρόν όλοι περιμένουν το άνοιγμα της Βουλής στις 7 Ιανουαρίου, που φαίνεται ότι θα συμπέσει με την πρόταση για σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ώστε να ερευνηθούν οι ευθύνες του κ. Παπακωνσταντίνου. Η σχετική απόφαση τόσο του κυβερνητικού συνασπισμού (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ.) όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών -30- για να καταθέσει σχετική πρόταση, είναι ειλημμένη.
Σε θρίλερ, ωστόσο, εξελίσσεται το ποιος θα προλάβει να καταθέσει την πρότασή του πρώτος. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει στην πρόταση και τον Ευάγγελο Βενιζέλο ως προς το στοιχείο της απόκρυψης της λίστας. Ενα τέτοιο σενάριο φαντάζει ως εφιάλτης για τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος θα τρέξει να καταθέσει πρώτος πρόταση, χωρίς να συμπεριλαμβάνει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με προφανή σκοπό να ακυρώσει τυχόν μεταγενέστερη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με αναφορές στον κ. Βενιζέλο. Ετσι, η σκέψη που κυριαρχεί είναι για κατάθεση της σχετικής πρότασης ακόμη και αύριο το πρωί σε κλειστή Βουλή μόνο για τον κ. Παπακωνσταντίνου με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, της υπεξαγωγής εγγράφου και της απιστίας.
Ενδεχομένως όλα αυτά να μην έχουν και καμία σημασία, καθώς ασφαλείς κοινοβουλευτικές πληροφορίες έλεγαν ότι ανεξαρτήτως του ποια πρόταση θα κατατεθεί πρώτη, θα στηθούν κάλπες για κάθε πρόσωπο χωριστά. Ετσι, αν τελικά το σενάριο της έξτρα πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τον κ. Βενιζέλο επιβεβαιωθεί, τότε θα στηθεί κάλπη και για εκείνον είτε στην ίδια συνεδρίαση που θα αποφασίσει για τον κ. Παπακωνσταντίνου είτε σε ξεχωριστή.
Μείζον ζήτημα προκύπτει και με το θέμα της πιθανής παραγραφής των όποιων αδικημάτων λόγω των διπλών εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου. Θέμα για το οποίο πρώτη είχε γράψει η «δημοκρατία» μόλις τρεις ημέρες μετά τις εκλογές του Μαΐου, στο φύλλο της 9ης Μαΐου 2012 επισημαίνοντας τον σχετικό κίνδυνο.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η παρέλευση της αποσβεστικής προθεσμίας κατά την οποία η Βουλή μπορεί να διώξει ποινικά πρώην υπουργούς είναι μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος. Ασχέτως ωστόσο του αν διεξήχθησαν δύο σύνοδοι, η μία μόλις ημέρα κατά την οποία λειτούργησε τότε η Βουλή καταγράφεται ως κοινοβουλευτική περίοδος, η οποία ενέχει θεωρητικά όχι δύο αλλά και τις τέσσερις συνόδους.
Το θέμα έχει διχάσει ακόμη και έγκριτους συνταγματολόγους, με τους μισούς να υποστηρίζουν το ως άνω σενάριο και τους άλλους μισούς να μένουν στην ουσία και να υποστηρίζουν ότι οι δύο σύνοδοι δεν έγιναν ποτέ.
Τον λόγο φαίνεται ότι θα έχει είτε το τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο δικαστικών στο οποίο, σύμφωνα με τον νόμο Καστανίδη του 2011, η Βουλή μπορεί να αναθέσει τον έλεγχο της βασιμότητας των κατηγοριών πριν από τη σύσταση προανακριτικής είτε το δικαστικό συμβούλιο το οποίο θα μεσολαβήσει στο στάδιο μεταξύ πορίσματος προκαταρκτικής και ειδικού δικαστηρίου. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και στην υπόθεση Βατοπαιδίου, όταν το δικαστικό συμβούλιο είχε εισηγηθεί παραγραφή για τους κ.κ. Κοντό και Μπασιάκο, με αποτέλεσμα η υπόθεση να μην παραπεμφθεί ποτέ σε τακτικό δικαστήριο. Πέραν αυτού πάντως αναζητείται και άλλη διέξοδος για να ξεπεραστεί ο σκόπελος της παραγραφής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός είναι πολύ πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπος και με αδικήματα που η δίωξή τους δεν απαιτεί κατ’ ανάγκη την έγκριση της Βουλής
Οταν αποκαλούσε ηλίθιο αυτόν που θα πείραζε το στικάκι
Οι εξελίξεις γύρω από τη «λίστα Λαγκάρντ» δίνουν νέο ενδιαφέρον στα όσα είχε υποστηρίξει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην Επιτροπή Θεσμών. Οσα είχε πει τότε μοιάζουν πιο επίκαιρα από ποτέ. «Θα έπρεπε κάποιος να είναι ηλίθιος για να κάνει παρέμβαση σε ένα τέτοιο ψηφιακό αρχείο τέτοιου είδους, του οποίου το πρωτότυπο δεν το έχει καν αυτός αλλά βρίσκεται στη Γαλλία και μπορεί να παρέλθει κάποια στιγμή» έλεγε μόλις πριν από δύο μήνες ο κ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας στα υπονοούμενα που άφηναν εναντίον του οι βουλευτές για αλλοίωση.
Είχε προηγηθεί ωστόσο η απίστευτη ομολογία του κ. Παπακωνσταντίνου ότι έχασε την αρχική λίστα : «Οταν πήρα τη λίστα σε μορφή CD, αντέγραψα το αρχείο σε ένα αρχείο usb, διότι είναι πιο ασφαλές μέσο αποθήκευσης» είπε. «Και τώρα πού βρίσκεται το αρχικό αρχείο;» ρώτησε τότε ο Προκόπης Παυλόπουλος της Νέας Δημοκρατίας. «Τι να σας πω; Το έδωσα μαζί με το διαβιβαστικό έγγραφο σε άνθρωπο του γραφείου μου για εμπιστευτική φύλαξη, αλλά δεν ξέρω πού βρίσκεται. Λυπάμαι που το λέω, αλλά αυτή είναι η αλήθεια» είπε κυνικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Μολονότι όμως ερωτήθηκε περίπου δέκα φορές από τους βουλευτές ποιος ήταν ο άνθρωπος στον οποίο έδωσε το CD για φύλαξη, ο κ. Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε να απαντήσει.
Το καλύτερο το άφησε για το τέλος, όταν συνομίλησε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες οι οποίοι τον ρώτησαν και αυτοί σε ποιον έδωσε τη λίστα για φύλαξη. «Είναι εποχές για να λέμε ονόματα, ρε παιδιά;» είπε χαρακτηριστικά.
Γιώργος Λυκουρέντζος
http://www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: