Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες το αμαξοστάσιο του Μετρό στα Σεπόλια, καθώς ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας πραγματοποίησαν έφοδο στο πλαίσιο απόφασης για επίταξη του μέσου, προκειμένου να λυθεί η απεργία των εργαζομένων.
Επτά διμοιρίες των ΜΑΤ έκαναν την εμφάνισή τους λίγο μετά τις 03.40 τα ξημερώματα και αφού έσπασαν την αλυσίδα της κεντρικής εισόδου, εισήλθαν εντός των εγκαταστάσεων χωρίς όμως να προκληθεί κάποια ένταση, καθώς τόσοι οι απεργοί όσο και απλοί πολίτες, που είχαν παραμείνει στη διάρκεια της νύχτας στο πλευρό τους για να τους συμπαρασταθούν, δεν προέβαλαν αντίσταση.
Αυτή τη στιγμή η είσοδος του αμαξοστασίου είναι ανοιχτή, ωστόσο η ατμόσφαιρα μυρίζει «μπαρούτι», καθώς οι αστυνομικοί δεν αφήνουν τους εργαζομένους που στελεχώνουν το προσωπικό Ασφαλείας της πρωινής βάρδιας να εισέλθουν μέσα στον χώρο του αμαξοστασίου και να πιάσουν δουλειά, την ίδια στιγμή που ολοένα πληθαίνει ο κόσμος, ο οποίος συγκεντρώνεται στους γύρω δρόμους προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους απεργούς.
Οι έλεγχοι της Αστυνομίας είναι εξονυχιστικοί, με αρκετούς υπαλλήλους του Μετρό να καταγγέλλουν ότι δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στο αμαξοστάσιο, παρά μόνο αν επιδείξουν ταυτότητες και το απαραίτητο φύλλο πορείας, το οποίο θα έπρεπε κανονικά να τους έχει επιδοθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας επίταξης του μέσου. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής, λόγω του αλαλούμ που έχει επικρατήσει μετά την απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση των εργαζομένων.
Όπως αναφέρουν, η προχειρότητα που δείχνει η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης αποτυπώνεται και στον τρόπο που αποφάσισε να προχωρήσει στην επίταξη του μέσου και στη μετέπειτα αστυνομική επέμβαση. Ειδικότερα, εξηγούν πως δεν φρόντισε κανείς να δοθεί το απαραίτητο χρονικό διάστημα έτσι ώστε οι εργαζόμενοι του προσωπικού Ασφαλείας της πρωινής βάρδιας να λάβουν στα χέρια τους τα φύλλα πορείας, για να έχουν στη συνέχεια ελεύθερη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις και να υπάρχει τόσο φύλαξη των συρμών όσο η απαραίτητη συντήρηση.
Κατ' αυτόν τον τρόπο, ενδεχόμενη εντολή μέσα στην ημέρα για άμεση λειτουργία του μέσου εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το επιβατικό κοινό, καθώς δεν θα έχουν διενεργηθεί όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στους συρμούς, στα λειτουργικά συστήματα και στις γραμμές. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως η ταλαιπωρία των πολιτών θα διαρκέσει αρκετές ημέρες, καθώς το Μετρό δεν θα είναι διαθέσιμο προς χρήση.
Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα - Η Αστυνομία μπλόκαρε πορεία διαμαρτυρίας
Ολόκληρη η περιοχή έχει αποκλειστεί από ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας, με απεργούς και απλούς πολίτες να μην μπορούν να προσεγγίσουν τον χώρο του αμαξοστασίου.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι χρειάστηκαν να αφήσουν το όχημά τους εκατοντάδες μέτρα μακριά από και να περπατήσουν για αρκετή ώρα, έχοντας περάσει από σειρά ελέγχων.
Παρόλο που η επέμβαση της Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε μέσα σε ήρεμο, σχετικά, κλίμα, η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε επικίνδυνα, λίγα λεπτά πριν τις 06.30 το πρωί όταν και ξεκίνησε πορεία διαμαρτυρίας από περίπου 250 ανθρώπους, οι οποίοι θέλησαν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στην απεργία των εργαζομένων του Μετρό.
Η αντίδραση της Αστυνομίας ήταν άμεση, με μια κλούβα να τοποθετείται κάθετα στον παράδρομο της Εθνικής οδού, εμποδίζοντας τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν τον χώρο των εγκαταστάσεων.
Νωρίτερα, στις 06.00 το πρωί επικράτησε ένταση μπροστά στην είσοδο, καθώς οι αστυνομικοί έβγαλαν έξω μέλη του προσωπικού Ασφαλείας που βρίσκονταν μέσα στις εγκαταστάσεις, εμποδίζοντας παράλληλα την πρωινή βάρδια να αναλάβει τα καθήκοντά της.
Μαζική η αστυνομική κινητοποίηση - Τρεις προσαγωγές
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αστυνομία έχει επιδοθεί μέχρι στιγμής σε τρεις προσαγωγές, εκ των οποίων η μια αφορά εργαζόμενο του Μετρό, ο οποίος αποτελούσε μέλος του προσωπικού Ασφαλείας.
Λίγα λεπτά μετά την επέμβαση της Αστυνομίας τα ξημερώματα ακολούθησαν για αρκετή ώρα διαβουλεύσεις προκειμένου να πεισθούν όσοι δεν εργάζονται στην επιχείρηση, να αποχωρήσουν από τις εγκαταστάσεις και να μείνουν μέσα σε αυτές μόνο οι απεργοί, σε βάρος των οποίων εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης για συμμετοχή σε απεργιακή κινητοποίηση, η οποία έχει κριθεί παράνομη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον χώρο του αμαξοστασίου παρέμειναν περίπου 100 εργαζόμενοι, ενώ ορισμένοι από τους πολίτες ζήτησαν τη συνδρομή δικηγόρου, προκειμένου να λάβουν διαβεβαιώσεις για το ποια θα ήταν η καταλληλότερη στάση τους έτσι ώστε να μη συλληφθούν.
Τελικά, με εντολή εισαγγελέα και αφού
τους διαβεβαίωσαν ότι δεν θα έχουν κάποια ποινική δίωξη, αποχώρησαν,
ωστόσο αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως μια γυναίκα αντιστάθηκε, με
αποτέλεσμα να συλληφθεί. Παράλληλα, οι αστυνομικοί απομάκρυναν και όσους
απεργούς δεν φορούσαν τις χαρακτηριστικές ιριδίζουσες στολές του Μετρό,
παρά το γεγονός ότι αρκετοί εξ αυτών υποστήριζαν ότι είναι υπάλληλοι
της επιχείρησης.
«Αστακός» η περιοχή
Τα αστυνομικά μέτρα στην περιοχή είναι πολύ αυστηρά, με ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας να έχουν προχωρήσει στον αποκλεισμό των δρόμων που οδηγούν προς το αμαξοστάσιο.
Δεκάδες περιπολικά και κλούβες βρίσκονται σε κομβικά σημεία στην ευρύτερη περιοχή, με τους αστυνομικούς να μην επιτρέπουν σε διερχόμενους οδηγούς και περαστικούς την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο παράδρομος της Εθνικής Οδού στο ύψος του αμαξοστασίου είναι προσωρινά κλειστός, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την πεζογέφυρα.
(Το αμαξοστάσιο του Μετρό στα Σεπόλια)
Η επιστράτευση και το...
Η κόντρα ανάμεσα στους συνδικαλιστές και την κυβέρνηση συνασπισμού είχε φθάσει στα άκρα, με καμία από τις δύο πλευρές να μη δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω.
Οι εργαζόμενοι στο Μετρό είχαν ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις τους την περασμένη Πέμπτη, διαμαρτυρόμενοι για την πρόθεση της κυβέρνησης να τους εντάξει στο ενιαίο μισθολόγιο, καταργώντας ουσιαστικά τις διατάξεις της συλλογικής σύμβασης εργασίας, η οποία έληγε τον Απρίλιο και με τη μετενέργεια θα έφθανε μέχρι τον Αύγουστο. Ωστόσο, τόσο ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Κώστας Χατζηδάκης, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, ξεκαθάρισαν πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει δεκτό, καλώντας τους εργαζόμενους να επιστρέψουν πίσω στον χώρο εργασίας τους.
Όταν η απεργία μπήκε στην 8η ημέρα και αφού υπήρχε έντονη φημολογία για ενδεχόμενη επέμβαση της Αστυνομίας, τα ξημερώματα της Πέμπτης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Ύστερα από πέντε ώρες και αφού ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επίταξη των απεργών τόσο στο Μετρό όσο και στα άλλα μέσα σταθερής τροχιάς.
«Προχωρούμε στο μέτρο της επίταξης. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε η κοινωνία μπορούν να είναι όμηροι συντεχνιακών αντιλήψεων», τόνισε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εξαίρεσης από το ενιαίο μισθολόγιο», πρόσθεσε, υπερασπιζόμενος την απόφαση για την επίταξη του χώρου. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τους συνδικαλιστές της ΣΤΑΣΥ πως αποφάσισαν «να ακολουθήσουν τον δρόμο της τυφλής σύγκρουσης και ακόμη περισσότερο να υιοθετήσουν αθέμιτες πρακτικές ως προς την απεργία και να μη σεβαστούν σαφέστατες αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης».
... κυνήγι με τα φύλλα πορείας
Συνολικά έχουν εκδοθεί περίπου 2.500 φύλλα πορείας, τα οποία πρέπει να επιδοθούν στους απεργούς του Μετρό, του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου και του Τραμ, την ώρα που η Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητά τη σύλληψη των απεργών, με τη διαδικασία του αυτοφώρου, για παραβίαση της δικαστικής απόφασης, με την οποία κρίθηκαν παράνομες οι κινητοποιήσεις τους.
Ωστόσο, καθώς οι απεργοί παρέμεναν συγκεντρωμένοι στο αμαξοστάσιο του Μετρό στα Σεπόλια, οι δικαστικοί επιμελητές ήταν αναγκασμένοι να θυροκολλούν τα φύλλα πορείας στις οικίες τους, αφού δεν τους έβρισκαν.
Την ίδια ώρα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Παναγιώτα Φάκου, διαβίβασε στην κρατική ασφάλεια τις δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Μετρό είχαν κριθεί παράνομες και παράλληλα απαγορεύτηκε και η συνέχιση τους. Βάση των αποφάσεων αυτών, οι αστυνομικές Αρχές έχουν το δικαίωμα να συλλαμβάνουν και να οδηγούν στο αυτόφωρο εργαζομένους του Μετρό που απεργούν και κατά συνέπεια παραβιάζουν τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί.
«Ο Ελληνικός Λαός έχει κάνει θυσίες. Τεράστιες θυσίες. Και εξαιρέσεις δεν μπορώ να επιτρέψω.
Άλλωστε, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν ανήκουν στις συντεχνίες. Στο Λαό ανήκουν, που έχει το δικαίωμα να τα χρησιμοποιεί και όχι να τον ταλαιπωρούν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Γι αυτό, ας το καταλάβουν όλοι: Τα λάθη του παρελθόντος δεν θα ξαναγίνουν! Καθαρές κουβέντες!», τόνισε από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου