x

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

ΕΙΚΟΝΕΣ ΧΑΟΥΣ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ - Έβρεξε μετεωρίτες.Πολλές καταστροφές και τουλάχιστον 500 τραυματίες


Εκρήξεις στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας, ζημιές, σπασμένα τζάμια και πολλοί τραυματίες από βροχή μετεωριτών στην κεντρική Ρωσία στην περιοχή των Ουραλίων.

"Σημειώθηκε βροχή μετεωριτών, χωρίς να πέσουν κομμάτια τους στη Γη. Ένας μετεωρίτης εξερράγη πάνω από την περιοχή του Τσέλιαμπινσκ. Από το κρουστικό κύμα έσπασαν τα τζάμια σε πολλές περιοχές", δήλωσε εκπρόσωπος του τοπικού υπουργείου Αντιμετώπισης Καταστροφών στο πρακτορείο Ιντερφαξ.
Περισσότεροι από 250 άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι τρεις σοβαρά, από την πτώση των μετεωριτών, ανακοίνωσε το τοπικό γραφείο του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφαξ. "Οι μέχρι τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 400 τραυματίες, από τους οποίους οι τρεις είναι σε σοβαρή κατάσταση", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου. Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί περαιτέρω.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως ζημιές έχουν καταγραφεί σε έξι πόλεις της περιοχής.
Εικόνες χάους επικράτησαν στις πόλεις καθώς εκτός από τις ζημιές αρκετά σημεία πήραν φωτιά ενώ ενεργοποιήθηκαν και πολλοί συναγερμοί αυτοκινήτων προκαλώντας χάος.
Κάτοικοι της περιοχής μαρτυρούν ότι άκουσαν κάτι σαν έκρηξη, είδαν μια λάμψη και ένιωσαν μια δόνηση σαν σεισμό ή ωστικό κύμα.
Για αρκετή ώρα κατέρρευσαν και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.
Πήγαινα στη δουλειά, ήταν ακόμη σκοτάδι και ξαφνικά άστραψε ο ουρανός λες και ευθύς έγινε μέρα” λέει στο Reuters ο 36χρονος Viktor Prokofiev.
Η ουρά καπνού που άφησε ο μετεωρίτης στον ουρανό ήταν ορατή μέχρι το Αικατερίνεμπουργκ, 120 χιλιόμετρα μακρυά.
Το 1908, ένας μετεωρίτης που έπεσε στη Σιβηρία προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε μια περιοχή ακτίνας 200 χιλιομέτρων.
Όπως ανακοίνωσε η NASA, ο αστεροειδής 2012 DA14, διαμέτρου 45 μέτρων θα περάσει από τη Γη σε τόσο κοντινή απόσταση όσο δεν έχει περάσει μετεωρίτης τα τελευταία 15 χρόνια που οι επιστήμονες παρατηρούν συστηματικά τους μετεωρίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: