x

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Νέα αλυτρωτική δήλωση Μπερίσα: "Τα σύνορα της Αλβανίας ξεκινούν από την Πρέβεζα"

"Ξαναχτύπησε" ο Σαλί Μπερίσα με νέα αλυτρωτική δήλωση "οι σημερινοί Αλβανοί  έχουν χωρισθεί σε  5 χώρες" τοποθετώντας την Ελλάδα στο κάδρο, όχι ως φιλοξενούσα στο έδαφός της αλβανικούς πληθυσμούς, αλλά ότι διαβιούν ως μειονότητα, με προφανή επιδίωξη να θέσει θέμα εδαφικών διεκδικήσεων.

Και το ερώτημα είναι "Που το πάει η Αλβανία και ο Σ.Μπερίσα;"

Γιατί η πολιτική περί...

"μειονοτήτων" που ασκεί η αλβανική πολιτική ηγεσία έχει αρχίζει και μοιάζει επικίνδυνα με αυτή την Άγκυρας που πλέον με την πολιτική της θέτει ζητήματα επαναχάραξης συνόρων και δημιουργίας εκ μη όντων, μειονοτικών προβλημάτων.
Οι καιροί είναι πονηροί και οι δημιουργίες τεχνητών κρατών και ανύπαρκτων μειονοτήτων, με αλλοίωση της Ιστορίας, στο καθημερινό πλέον πρόγραμμα.
Και βέβαια επανέλαβε ότι ισχύει η δήλωσή του ότι "Τα σύνορα της Αλβανίας ξεκινούν από την Πρέβεζα". 

Δήλωση που είχε γίνει με αφορμή τα 100 χρόνια από την ανεξαρτησία της χώρας και προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο με την Αθήνα, αφού ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου για τις εκδηλώσεις.
 Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα κατά τη δεύτερη ημέρα της  49ης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο μίλησε εκ μέρους της Αλβανίας για την «Ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τον Καύκασο».
Στην ομιλία του ο Μπερίσα τόνισε ότι "η Αλβανοφοβία είναι μία στάση προς τους Αλβανούς και είναι δρώσα και απειλεί σοβαρά τη σταθερότητα στην περιοχή".
«Αν κοιτάξετε το χάρτη της Ευρώπης δεν βρίσκεται άλλη χώρα η οποία να περιβάλλεται από τη θάλασσα και άλλες πέντε χώρες, όπως είναι η Αλβανία, όπου οι σημερινοί Αλβανοί  έχουν χωρισθεί σε  5 χώρες. Πιστεύω ότι μέσα από τη διαδικασία των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το θέμα είναι ασήμαντο, ωστόσο είναι επικίνδυνο με τη ιδέα ότι οι Αλβανοί  παραμορφώνονται σε πέντε έθνη σε πέντε διαφορετικές χώρες μεταξύ τους. Και αυτό είναι απαράδεκτο. Αυτό ενδέχεται αν δημιουργήσει και να προκαλέσει αντιδράσεις.
Υποστηρίζω και επικροτώ το διάλογο μεταξύ της Πρίστινας και του Βελιγραδίου στις Βρυξέλλες. Προφανώς έχουν επιτευχθεί  βασικές επιτυχίες. 

Αλλά νομίζω  ότι η συμπεριφορά η οποία απελευθερώνεται από την αλβανοφοβία και κινείται προς την κατεύθυνση της συμφιλίωσης είναι ζωτικής σημασίας. 

Η κατάσταση είναι λεπτή στην περιοχή εξαιτίας των Αλβανών. Πρέπει να αποδεχθούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε πέντε διαφορετικά κράτη. Είναι ένα έθνος που χωρίζεται  σε πέντε κράτη, ένα από αυτά είναι και η Ελλάδα. Αλλά θέλουμε να κοιτάξουμε στο μέλλον ωστόσο μας εμποδίζει η αλβανοφοβία, η οποία βρίσκεται σε λειτουργία», δήλωσε ο Μπερίσα.
Ο πρωθυπουργός είπε, ακόμη, ότι οι Αλβανοί θα απορρίψουν οποιεσδήποτε ιδέες που προέρχονται από αυτές τις πέντε χώρες.
Με λίγα λόγια ο Μπερίσα θέτει θέμα μειονότητας σε όλους τους γείτονές του (το Κοσσυφοπέδιο δεν πιάνεται, είναι αλβανικό μόρφωμα έτσι και αλλιώς), με την βασική διαφορά ότι σε Σεβία, Μαυροβούνιο, Σκόπια οι πληθυσμοί αυτοί διαβιούν αιώνες, ενώ στην Ελλάδα μας ήρθαν για εργασία τα τελευταία 20 χρόνια, χάρις την "λαμπρή" μεταναστευτική μας πολιτική.
Αυτά συμβαίνουν όταν ανοίγεις την "πόρτα" σε όμορες χώρες, και δεν σκέφτεσαι το μετέπειτα.
Ο Μπερίσα μας προϊδεάζει και για κάτι άλλο. Δεν θα δεχτεί καμιά ιδέα από τις χώρες αυτές είπε. 

Που σημαίνει ότι έχει ήδη δικιά του ατζέντα, και δεν πρόκειται να αλλάξει τις "φανταστικές" του επιδιώξεις για κανέναν. 

Άλλωστε φαίνεται να τα έχει καλά με υπερατλαντικά κέντρα στη γη της Εσπερίας, αλλιώς δεν εξηγείται το θάρρος του, να συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις αλυτρωτικές "κορώνες".

Δεν υπάρχουν σχόλια: