x

Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013

To ΣΔΟΕ ψάχνει τον Καρατζαφέρη ...κατόπιν εντολής του Σαμαρά


Στο μικροσκόπιο των «Ράμπο» του ΣΔΟΕ έχει μπει ο πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ. Γιώργος Καρατζαφέρης.

Όπως προκύπτει από έγγραφο-ντοκουμέντο το οποίο αποκαλύπτει το...

leaks.gr, η εταιρεία ΣΙΤΥ ΠΡΕΣ ΕΠΕ, την οποία σύστησε το 2000, προκειμένου να εκδώσει περιοδικά και εφημερίδες και της οποίας εταίρος εμφανίζεται σήμερα ο γιος του Γιάννης, έλαβε το 2009 εικονικά τιμολόγια αξίας 109.640 ευρώ!

Η έφοδος των «Ράμπο» στη ΣΙΤΥ ΠΡΕΣ
Το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται το 2009 έπειτα από επιχείρηση των «Ράμπο» του ΣΔΟΕ σε διαφημιστική εταιρεία. Κατά τον έλεγχο διαπίστωσαν να έχουν κοπεί τιμολόγια προς τη ΣΙΤΥ ΠΡΕΣ.

Το επόμενο βήμα ήταν να κάνουν έφοδο στα γραφεία της ΣΙΤΥ ΠΡΕΣ στην οδό Πραξιτέλους 58 στην Καλλιθέα, όπου παρέλαβαν 20 πλαστά εικονικά τιμολόγια παροχής υπηρεσιών και δελτίων αποστολής. Σήμερα, στην ίδια διεύθυνση δηλώνει έδρα ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΡΤ (πρώην Τηλεάστυ), όπου παρουσιάζει καθημερινή εκπομπή ο κ. Καρατζαφέρης.

Η αξία των φορολογικών στοιχείων ανέρχεται σε 109.640 ευρώ. Σύμφωνα με φοροτεχνικούς με τους οποίους επικοινωνήσαμε, με τον τρόπο αυτό η εταιρεία εξέπεσε του φόρου προστιθέμενης αξίας επί του συγκεκριμένου ποσού, καταχωρώντας τη συγκεκριμένη δαπάνη στα έξοδα της επιχείρησης. Ο ΦΠΑ το 2009 για τις ΕΠΕ ήταν 19%. Στο ποσό των 109.640 ευρώ αντιστοιχεί ΦΠΑ 20.831,60 ευρώ, ποσό που ερευνάται αν η ΣΙΤΥ ΠΡΕΣ εξόφλησε ή πλήρωσε μέρος αυτού στον εκδότη των τιμολογίων. Ακόμη η εταιρεία μείωσε τα φορολογικά της κέρδη κατά το ποσό αυτό, μη αποδίδοντας φόρο εισοδήματος, που το 2009 ήταν 25% για τις ΕΠΕ.

Επομένως δεν πλήρωσε στο κράτος άλλα 27.410 ευρώ ως φόρο εισοδήματος, αλλά και το 80% ως προκαταβολή για την επόμενη χρονιά, που αντιστοιχεί σε 21.928 ευρώ. Συνολικά δεν απέδωσε φόρους συνολικού ύψους 70.169,60 ευρώ.

Απειλείται με πρόστιμο έως και 550.000 ευρώ

Στις 23 Μαΐου του 2012 το ΣΔΟΕ συνέταξε έκθεση ελέγχου, ενώ το ύψος του οποίου θα εξαρτηθεί από το είδος της παράβασης. Οι λήπτες εικονικών στοιχείων χωρίζονται σε δύο περιπτώσεις: Στους λήπτες ως προς το πρόσωπο και ως προς τη συναλλαγή. Στην πρώτη περίπτωση το τιμολόγιο κόπηκε για μία δουλειά που έγινε, π.χ. διαφημιστική καμπάνια, αλλά επειδή ο εκδότης δεν είχε τιμολόγιο, έκοψε από τρίτο πρόσωπο.

Το πρόστιμο είναι ισόποσο της παράβασης. Στη δεύτερη περίπτωση, η δουλειά δεν έγινε ποτέ και το πρόστιμο μπορεί να φτάσει μέχρι και το πενταπλάσιο. Το τι ακριβώς αφορούσαν τα εικονικά τιμολόγια θα το δείξει η έρευνα του ΣΔΟΕ, η οποία είναι σε εξέλιξη, ενώ θα κληθεί να δώσει απαντήσεις ο νόμιμος εκπρόσωπος της ΣΙΤΥ ΠΡΕΣ, ο οποίος σήμερα εμφανίζεται να είναι ο Γιάννης Καρατζαφέρης, γιος του προέδρου του ΛΑ.ΟΣ.

Από την Άλφα Ένα στο κανάλι ΑΡΤ
Στις 3 Φεβρουαρίου του 2000, τρεις μήνες πριν ο κ.Γιώργος Καρατζαφέρης αποχωρήσει από τη Νέα Δημοκρατία, σύστησε τη ΣΙΤΥ ΠΡΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ που έφερε το διακριτικό τίτλο CITY PRESS Ε.Π.Ε., προκειμένου να εκδώσει την εφημερίδα «ΆΛΦΑ ΕΝΑ».

Εταίροι εμφανίζονταν η σύζυγός του Παρασκευή, ο γιος του Ιωάννης και η σύζυγος του τότε στενού του συνεργάτη Αθανασίου Μυλωνόπουλου, Παναγιώτα, ενώ το κεφάλαιο ανερχόταν σε 6 εκατομμύρια δραχμές.
 

Το 2007 και μετά τη διάρρηξη των σχέσεων του προέδρου του ΛΑ.ΟΣ. με τον κ. Μυλωνόπουλο, ο οποίος κατέληξε στο κόμμα Παπαθεμελή, η ΣΙΤΥ ΠΡΕΣ μεταβλήθηκε σε μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε., με μοναδικό εταίρο την Παρασκευή Καρατζαφέρη.

Το Νοέμβριο του 2010 η κα Παρασκευή Καρατζαφέρη μεταβίβασε το σύνολο των εταιρικών μεριδίων στον γιο Γιάννη Καρατζαφέρη με γονική παροχή. Στο καταστατικό της ΣΙΤΥ ΠΡΕΣ Ε.Π.Ε., που κωδικοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 2001, εκτός από την «έκδοση και διακίνηση εφημερίδων, περιοδικών, βιβλίων», την «ίδρυση και λειτουργία εργοστασίου στοιχειοθεσίας, συνθέσεως, παραγωγής και αναπαραγωγής εφημερίδων, περιοδικών, βιβλίων και γενικώς εντύπων» και την «εμπορία των εντύπων (εφημερίδων κ.λπ.) που θα εκδίδει η ιδία η εταιρεία», προβλέπεται και η «ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίου ελευθέρων σπουδών δημοσιογραφίας». Μοναδικός εταίρος παραμένει ο γιος του προέδρου του ΛΑ.ΟΣ. Γιάννης Καρατζαφέρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: