x

Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013

Το τέλος της ΕΡΤ

Το τέλος της ΕΡΤ
 
Από τα μεσάνυχτα η ΕΡΤ παύει να υπάρχει, μετά από απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και παρά τις αντιδράσεις των άλλων κυβερνητικών εταίρων. Η κυβέρνηση, πάντως, ξέχασε πολλά να πει...
 
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου περιέγραμε με τα μελανότερα χρώματα την ΕΡΤ κάνοντας λόγο για όργια σπατάλης, για αδιαφάνεια, για υπεράριθμους υπαλλήλους, για το χαράτσι που πληρώνει υπέρ της κάθε φορολογούμενος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Θαρρείς και για όλα αυτά έφταιγαν οι εργαζόμενοι και όχι οι κυβερνήσεις και εκείνοι που τοποθετούνταν από τις κυβερνήσεις...

 Φυσικά ξέχασε να αναφέρει τις έκτακτες προσλήψεις που έγιναν επί των ημερών του, όπως λόγου χάρη με την κόρη πρώην υπουργού της Νέας Δημοκρατίας, που αμείβεται με 3.500 ευρώ το μήνα. Ξέχασε να αναφέρει τις ευθύνες των κυβερνήσεων που καλλιεργούσαν όλα τα παραπάνω. Ξέχασε να αναφέρει και τα κρούσματα κυβερνητικής λογοκρισίας των τελευταίων μηνών... 

Όπως ξέχασε να αναφέρει τις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, που όλα αυτά τα χρόνια φρόντισαν να κάνουν την ΕΡΤ μαγαζάκι τους υποβαθμίζοντάς την κατά καιρούς σε κομματικό όργανό τους. Αντί να τρέξει ο ορθολογισμός της ΕΡΤ , με την ΕΡΤ ανοιχτή, να περιοριστούν οι σπατάλες, να διερευνηθούν οι εργαζόμενοι που δεν είναι χρήσιμοι κ.ο.κ., να διορθωθούν τα κακώς κείμενα και να πάψουν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στο έργο των δημοσιογράφων, η κυβέρνηση αποφασίζει το απόλυτο λουκέτο. Όλοι οι εργαζόμενοι θα απολυθούν και η στελέχωση του νέου φορέα θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ, σύμφωνα με τον κ. Κεδίκογλου. Φυσικά με χαμηλότερους μισθούς και αξιοκρατικά όπως μας έχουν συνηθίσει οι πολιτικοί που μας κυβερνούν όλα αυτά τα χρόνια...

Πλέον η Ελλάδα δεν θα έχει δημόσια τηλεόραση και δημόσιους περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Αντίθετα θα έχει κανονικά τους τηλεοπτικούς σταθμούς που λειτουργούν χωρίς άδεια, με αφεντικά μεγαλοεργολάβους. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση Κεδίκογλου είναι η εξής:

«Σε μια περίοδο που ο Ελληνικός λαός υφίσταται θυσίες, δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις ή για δισταγμούς. Όπως δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής για «ιερές αγελάδες» που παραμένουν άθικτες, όταν επιβάλλονται περικοπές παντού.

Όταν πρέπει να τελειώνουμε με τα ελλείμματα και να βγούμε από την κρίση, δεν μπορούμε να ανεχόμαστε θύλακες αδιαφάνειας και δημόσιας σπατάλης.

Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, η ΕΡΤ, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης. Κι αυτό τελειώνει σήμερα…

Την ΕΡΤ την πληρώνει ο Ελληνικός λαός με το χαράτσι στους λογαριασμούς ηλεκτρικού: γύρω στα 300 εκατομμύρια το χρόνο!

Έχει τριπλάσιο ως επταπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό για πολύ μικρή τηλεθέαση: τη μισή σχεδόν και για τα τρία δημόσια κανάλια μαζί, απ όση ένα μέσο εμπορικό κανάλι.

Έχει τεράστια περιουσία, η οποία παραμένει αδρανής, αν δεν λεηλατείται υπέρ του ανταγωνισμού.

Έχει καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείρισή της: Μιλάμε για μια εταιρία με έξι λογιστήρια που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους!

Καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείριση των συμβάσεων, καθεστώς ακόμα μεγαλύτερης αδιαφάνειας στη διαχείριση του υλικού, το οποίο δεν έχει απογραφεί εδώ και… οκτώ χρόνια!

Καθεστώς προνομίων για τους εργαζομένους, που χρεώνουν τεράστιο αριθμό υπερωριών.

Για να μην αναφερθούμε στα τεράστια ποσά τα οποία μοιράζει σε ιδιωτικές παραγωγές που θα μπορούσε να κάνει, με πολύ λιγότερα, χρησιμοποιώντας τα δικά της μέσα. Που τα έχει πληρώσει ακριβά ο Έλληνας φορολογούμενος.

Για να μην αναφερθούμε στο τεράστιο κόστος εξωτερικών μεταδόσεων που έχουν επιβάλλει απαρχαιωμένα συνδικαλιστικά προνόμια, κι έτσι μετακινούνται δεκάδες τεχνικοί κάθε τόσο, για έργο που μπορεί να γίνει από δύο-τρία άτομα.

Για να μην πούμε ότι συντηρεί περιοδικό χωρίς αναγνώστες, ενώ διαθέτει δεκάδες σταθμούς τοπικούς σταθμούς που ουσιαστικά αναμεταδίδουν, τις περισσότερες ώρες της μέρας, το κεντρικό πρόγραμμα.

Η σημερινή ΕΡΤ έχει εξελιχθεί σε ένα σκάνδαλο που το βλέπουν καθημερινά όλοι, αλλά δεν τόλμησε να το αγγίξει κανείς.

Αυτά όλα τελειώνουν σήμερα. Και τελειώνουν οριστικά.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο και με κοινή υπουργική απόφαση σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σήμερα το βράδυ. Και στη θέση της ΕΡΤ θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος, δημόσιος - αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικά ελεγχόμενος - Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης.

Κατά τα πρότυπα των πιο επιτυχημένων δημόσιων Ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών της Ευρώπης. Το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται αμέσως, ώστε να λειτουργήσει το ταχύτερο ο νέος φορέας.

Το προσωπικό της ΕΡΤ θα αποζημιωθεί κανονικά. Και όσοι από τους τωρινούς εργαζόμενους το επιθυμούν, θα μπορέσουν να υποβάλλουν αίτηση για να προσληφθούν στο νέο Οργανισμό Ραδιοτηλεόρασης.

Υπάρχουν πολλοί άξιοι και ικανοί εργαζόμενοι, η πείρα και η προϋπηρεσία των οποίων είναι απαραίτητη για να σταθεί ο νέος Οργανισμός. Και θα συνεκτιμηθεί κατά τη διαδικασία προσλήψεων, με διαφανείς διαδικασίες και κριτήρια ΑΣΕΠ.

Ο νέος Οργανισμός θα λειτουργήσει με πολύ λιγότερο προσωπικό. Με σαφές οργανόγραμμα, όπως προβλέπουν τα σύγχρονα δεδομένα για τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση παντού στον κόσμο. Το αρχείο της ΕΡΤ – που αποτελεί αληθινό Εθνικό θησαυρό – θα περιφρουρηθεί και θα αξιοποιηθεί πλήρως.
Επίσης θα αξιοποιηθούν οι δορυφορικές υπηρεσίες και οι σύγχρονες τεχνολογίες. Ώστε να υπάρξει - επιτέλους - δυναμικός μοχλός προβολής της Ελλάδας, της ανάπτυξης, της εξωστρέφειας, αλλά και πολύτιμος καθημερινός δεσμός με την Ελληνική Διασπορά σε όλο τον κόσμο.

Ο νέος Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης θα ξεκινήσει να λειτουργεί το συντομότερο. Μέχρι τότε οι πολίτες δεν θα πληρώνουν το χαράτσι που πληρώνουν ως σήμερα.

Κι από τη λειτουργία του και μετά θα πληρώνουν πολύ λιγότερα. Υπολογίζεται ότι θα απαλλαγούν από ένα ποσό που φτάνει τα 100 εκατομμύρια ετησίως.
Ενώ για όσες θέσεις της σημερινής ΕΡΤ κρίνονται υπεράριθμες, θα προσληφθούν με ΑΣΕΠ νέοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στα ΚΕΠ και όπου αλλού το δημόσιο έχει ανάγκη.

Μεγάλες αλλαγές δεν γίνονται χωρίς μεγάλες τομές. Τολμηρές και ριζοσπαστικές!

Μέχρι τώρα πολλοί έλεγαν ότι «δεν υπάρχει πολιτική βούληση» για τέτοιες τομές…

Η σημερινή κυβέρνηση αποδεικνύει ότι διαθέτει την πολιτική βούληση!

Αυτό άλλωστε, ζητάει κι αυτό περιμένει να δει ο Ελληνικός λαός».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: