x

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ "ΔΑΥΙΔ" Ρουκέτες Grad εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ν.Ισραήλ - Η κρίση του Σινά εξαπλώνεται

Με μπαράζ ρουκετών χτυπήθηκε σήμερα το πρωί το νότιο Ισραήλ, με σημεία εκτόξευσης στη Λωρίδα της Γάζας.Δεν αναφέρθηκαν ζημιές και τραυματισμοί ωστόσο το Ισραήλ βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Κατά την πάγια τακτική των Ισραηλινών αναμένεται η ενέργεια αντιποίνων.
 
Μεγάλο αριθμό ρουκετών Grad εξαπέλυσε σήμερα η οργάνωση της Χαμάς με μεγάλη πιθανότητα να αποτελεί η επίθεση αυτή συνέχεια του χθεσινού μυστηριώδους επισοδείου όπου  4 Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν εντός της λιβανέζικης επικράτειας, όταν για άγνωστο λόγο βρέθηκαν από την άλλη πλευρά των συνόρων σε βάθος 150 μέτρων, και χτυπήθηκαν από έκρηξη αγνώστου προελεύσεως.
 
Όλοι βρίσκονται σε νοσοκομείο του Ισραήλ, έχουν χειρουργηθεί και ο ένας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Εξηγήσεις δεν έχουν δοθεί το γιατί οι στρατιώτες βρέθηκαν εκτός της δικαιοδοσίας τους, ούτε ποιοί ήταν οι υπέυθυνοι του τραυματισμού τους.
 
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ερωτηθείς για αυτό το περιστατικό απάντησε σιβυλικά: " Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για την ασφάλεια του Ισραήλ".
 
Η σημερινή επίθεση από την Λωρίδα της Γάζας είναι πιθανόν να έχει άμεση σχέση με προσπάθεια της Χαμάς να αποσταθεροποιήσει την περιοχή για να αναγκάσει το Ισραήλ να υποστεί τις συνέπεις της κρίσης στη Χερσόνησο του Σινά. Η εφημερίδα μάλλιστα El Watan που πρόσκειται στον αιγυπτιακό στρατό υποστηρίζει ότι η Χαμάς είχε σχεδιασμούς να  δολοφονήσει τον στρατηγό Σισί αλλά και τον  El Baradei όπως και τον υπουργό εσωτερικών Mohammed Ibram. 
 
Η Χαμάς κατηγορείται για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Χερσονήσου του Σινά με πολλούς μαχητές της να έχουν συλληφθεί κατά την διάρκεια της εκστρατείας του αιγυπτιακού στρατού.
 
Οι μάχες μεταξύ του αιγυπτιακού στρατού και των τζιχαντιστών αντικαθεστωτικών έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες στη χερσόνησο του Σινά και οι ισραηλινές αρχές ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο το Εϊλάτ να βρεθεί υπό το πυρ ανταρτών ή τακτικού στρατού από σφάλμα. Ωστόσο, είχαν επίσης παρατηρηθεί περιστατικά κατά τα οποία ρουκέτες και όλμοι εκτοξεύτηκαν εσκεμμένα κατά της ισραηλινής πόλης οπότε πιστεύεται ότι το Iron Dome θα μπορεί να παρέχει αποτελεσματική προστασια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πάντως στο Ισραήλ δεν πιάστηκαν εξ'απήνης από την σημερινή επίθεση, μπορούμε να πούμε ότι την ανέμεναν. Και ίσως να ήταν και μια καλή αφορμή για επιπλέον επέκταση του Iron Dome.
 
Η Ισραηλινή Αεροπορία προ ολίγων ημερών ανακοίνωσε ότι, η έκτη πυροβολαρχία του αντιαεροπορικού συστήματος Iron Dome που θα ενταχθεί στη δύναμή της, θα λειτουργεί αποκλειστικά με εφέδρους. Θα είναι πλήρως επιχειρησιακή και θα λειτουργεί στο 100% όταν θα υπάρχουν έκτακτες περιστάσεις. Οι έφεδροι που θα υπηρετούν σε αυτήν, θα πρέπει να έχουν υπηρετήσει κατά τη διάρκεια της θητείας τους σε αντίστοιχη εν ενεργεία μονάδα.
 
Η Χαμάς γνωρίζει ότι η Αίγυπτος χρησιμοποεί τα στρατεύματά της στο Σινά κατόπιν αδείας του Ισραήλ, συνεπώς θέλει να αναγκάσει το Ισραήλ να νιώσει "ανασφαλές" και να πιέσει τους στρατηγούς της Αιγύπτου να αποχωρήσουν από το Σινά. Επιτιθέμενη με σωρεία ρουκετών σε περιοχές του Ισραήλ το αναγκάζει να γίνει μέρος του προβλήματος.Πιθανότατα να υπάρχει σχέση και με την αιματηρή επίθεση στην ισραηλινή περίπολο, η οποία προφανώς αναγκάστηκε να εισχωρήσει στην λιβανέζικη επικράτεια, είτε λόγω ενέδρας, είτε λόγω αντιπερισπασμού, πάντως "βόλτα" δεν έκαναν.
 
Αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντηση του Ισραήλ στη σημερινή επίθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: