x

Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013

Κατέβασε «ρολά» η κυβέρνηση των Η.Π.Α.«Stop» στη χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών της κυβέρνησης έβαλαν Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, καθώς δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για το ύψος του κυβερνητικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2014 αλλά ούτε και για ένα σχέδιο έκτακτης χρηματοδότησης, διάρκειας έξι εβδομάδων.

To «deadlock» ξεκίνησε στις 07.00 το πρωί, ώρα Ελλάδος (00.00 τα μεσάνυχτα, ώρα ανατολικής ακτής των Η.Π.Α.) και ήδη η Υπηρεσία Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου έδωσε εντολή στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αρχίσουν την εκτέλεση των σχεδίων για τη διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης.

Με λιγότερο από μια ώρα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, οι Ρεπουμπλικάνοι ανακοίνωσαν πως είναι έτοιμοι να ψηφίσουν εκ νέου για το σχέδιο του προϋπολογισμού, καλώντας μάλιστα τους Δημοκρατικούς σε διακομματική επιτροπή, έτσι ώστε να μην κατεβάσει «ρολά» η κυβέρνηση. Ωστόσο, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Harry Reid, ξεκαθάρισε πως πλέον το «λουκέτο» είναι αναπόφευκτο.

Από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση καλείται να κλείσει όλες τις «δευτερεύουσες» ομοσπονδιακές υπηρεσίες, γεγονός που θα οδηγήσει περισσότερους από 700.000 υπαλλήλους στα σπίτια τους με άδεια άνευ αποδοχών. Το «deadlock» τέθηκε σε ισχύ μέσα στα πρώτα λεπτά της 1ης Οκτωβρίου, πρώτης ημέρας του φορολογικού έτους 2014.

Το «deadlock» σε 60 δευτερόλεπτα...


Διεθνείς αναλυτές πάντως εκτιμούν πως τόσο ο John Boehner (επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων) όσο και ο Harry Reid δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τις διαπραγματεύσεις, κινούμενοι ωστόσο στο όριο καθώς η πίεση από το κλείσιμο περιφερειακών ομοσπονδιακών υπηρεσιών της κυβέρνησης θα είναι πολύ μεγάλη, ειδικά από τη στιγμή που συμβαίνει μέσα στην ιστορική συγκυρία της οικονομικής κρίσης. «Για σκληρό πόκερ» κάνει λόγο το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο FΟΧ, την ίδια στιγμή που το CNN αναφέρει πως «η Αμερική κλείνει».

Όπως έγινε γνωστό, στις 09.30 το πρωί της Τρίτης, τοπική ώρα ανατολικής ακτής των Η.Π.Α. (15.30 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδος), θα πραγματοποιηθεί νέα συνέλευση στη Γερουσία, όπου και θα εξεταστεί εκ νέου το ζήτημα του προϋπολογισμού.

Διαξιφισμοί για το «Obamacare»

Σημείο τριβής ανάμεσα στις δύο κυρίαρχες πολιτικές παρατάξεις αποτέλεσε το περιβόητο πρόγραμμα παροχής υγειονομικής περίθαλψης σε ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, ευρύτερα γνωστό ως «Obamacare». Παρά τις εκκλήσεις του προέδρου των Η.Π.Α., Barack Obama για την επίτευξη συμφωνίας, τα ηγετικά στελέχη του Ρεπουμπλικανικού και Δημοκρατικού Κόμματος δεν κατάφεραν να βρουν τη «χρυσή» τομή σε αυτό το ζήτημα, με αποτέλεσμα η χώρα να βρεθεί εκ νέου σε μια κατάσταση, η οποία είχε συμβεί εκ νέου πριν από 17 χρόνια.

Πριν από αυτή την εξέλιξη, η Γερουσία απέρριψε με ψήφους 54 κατά και 46 υπέρ, πρόταση της Βουλής των Αντιπροσώπων -όπου κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι- για τον κυβερνητικό προϋπολογισμό η οποία προέβλεπε μεγάλο... ψαλίδι στο «Obamacare» καθώς και καθυστέρηση κατά ένα έτος στην εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων του εν λόγω προγράμματος.


(Από αριστερά προς τα δεξιά: Harry Reid και John Boehner)

Νωρίτερα, στη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος, ο Barack Obama κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους ότι επιδιώκουν τη «ρεβάνς» για την ήττα του προεδρικού τους υποψηφίου, Mitt Romney, τον περασμένο Οκτώβριο. Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, John Boehner, απάντησε πως οποιαδήποτε συμφωνία δεν μπορεί να περιλαμβάνει τη συνέχιση χρηματοδότησης του «Obamacare».

«"Κλείσιμο" της κυβέρνησης θα έχει έναν πραγματικό οικονομικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών, ο οποίος θα είναι μάλιστα και άμεσος», τόνισε ο Barack Obama, προσθέτοντας μάλιστα πως θα επηρεάσει και την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

«Η ιδέα να τοποθετηθεί η πρόοδος των Αμερικανών πολιτών -που έχει επιτευχθεί με μεγάλες θυσίες- σε κίνδυνο δείχνει το ύψος της ανευθυνότητας», πρόσθεσε.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: