x

Κυριακή, 30 Μαρτίου 2014

Α. Τσίπρας: Κατέθεσε πρόταση μομφής και κατά του Προεδρείου της Βουλής


(upd 19:03) Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσε πρόταση μομφής και κατά του προέδρου της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη.
 
Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης αναφορικά με την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Γιάννη Στουρνάρα, καταφέρθηκε κατά του Αλέξη Τσίπρα για την «απειλή» του περί κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας κατά του προεδρείου, τονίζοντας χαρακτηριστικά:
 
«Τι νομίζετε, ότι θα φοβηθώ την πρόταση μομφής; Νομίζετε ότι θα με εκβιάσετε;».
 
Κατόπιν, διευκρίνισε ότι, μετά από συζητήσεις που είχε για το θέμα αυτό με νομικούς, απεφάνθη πως η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή αν αφορούσε σε προσωπικό παράπτωμα ενός υπουργού ή σε κάποια ενέργεια που δεν υπαγορεύθηκε από την κυβερνητική πολιτική, όμως από τη στιγμή που δεν συντρέχει τέτοιος λόγος και υπάρχει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών, τότε δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα ήταν να καταθέσει πρόταση μομφής και κατά του προεδρείου της Βουλής, όπως είχε προαναγγείλει.
 
«Όσον αφορά στο  Άρθρο 150 η πρόταση πρέπει να είναι γραπτή και να συζητηθεί σε ημέρα που δεν υπάρχει ψήφιση νομοσχεδίου, άρα η συζήτηση για την πρόταση μομφής εναντίον του προεδρείου της Βουλής δεν μπορεί να γίνει σήμερα», ήταν η απάντηση του προέδρου της Βουλής.
 
Η συζήτηση θεωρείται περαιωμένη, ανακοίνωσε ο κ. Μεϊμαράκης.
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Εάν δεν γίνει δεκτή η πρόταση, θα καταθέσουμε πρόταση μομφής κατά του Προεδρείου της Βουλής, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από την εισήγηση Βενιζέλου προς τον πρόεδρο της Βουλής να απορριφθεί ως αντισυνταγματική η πρόταση δυσπιστίας κατά του Γ. Στουρνάρα. 
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε μία σελίδα αναπτύσσει το σκεπτικό της πρότασης δυσπιστίας, η οποία στρέφεται κατά του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα για το ζήτημα των τραπεζών.
 
Όπως ειδικότερα αναφέρεται ο κ. Στουρνάρας με το πολυνομοσχέδιο μεθοδεύει το χάρισμα των τραπεζών στους εγχώριους χρεοκοπημένους τραπεζίτες και τα ξένα κερδοσκοπικά funds.
 
Αναφέρεται επίσης ότι εκχωρείται ο έλεγχος των τραπεζών, δηλαδή ο έλεγχος της Οικονομίας σε αυτούς που δημιούργησαν την κρίση και εκχωρείται το σύνολο της ιδιωτικής περιουσίας στις τράπεζες.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών και για το ότι με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στο ΤΧΣ να εγκρίνει την πώληση μετοχών σε χαμηλότερη τιμή από την τιμή κτήσης τους και αυτό όπως δηλώνουν ανοίγει διάπλατα το δρόμο για νέες απώλειες του δημόσιου χρήματος το οποίο θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός.
 
Ταυτόχρονα, όπως καταγγέλλουν, επιβαρύνεται με τις ενέργειες του υπουργού Οικονομικών το δημόσιο χρέος της χώρας και προκλητικά επιχειρείται η προκαταβολική αμνήστευση σε όσους συνυπογράψουν αυτό το έγκλημα εις βάρος της χώρας και της Οικονομίας.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν από λίγο παρέδωσε στους δημοσιογράφους και το κείμενο της προηγούμενης πρότασης δυσπιστίας η οποία είχε κατατεθεί στη Βουλή στις 7 Νοεμβρίου του 2013, είχε υποβληθεί με αφορμή την αστυνομική επέμβαση στην ΕΡΤ και στρεφόταν κατά της κυβέρνησης «για τις διαρκείς παραβιάσεις της δημοκρατικής νομιμότητας και τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία, εξαιτίας της βάρβαρης οικονομικής πολιτικής».
 
Η προγενέστερη πρόταση διανεμήθηκε από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στο ενδεχόμενο να απορριφθεί η έναρξη της συζήτησης στη βάση του άρθρου 142 του Κανονισμού που αναφέρει ότι δεν μπορεί να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας πριν παρέλθει εξάμηνο από την απόρριψη όμοιας πρότασης.
 
Ωστόσο σύμφωνα με το 84, παρ. 2 του Συντάγματος είναι σαφές ότι η Βουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την κυβέρνηση ή από μέλος της με πρόταση δυσπιστίας η οποία μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Βουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: