x

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Στα "χέρια" της ISIL αμερικανικά Blackhawk - 4.500 Ιρακινοί στρατιώτες αιχμάλωτοι των ισλαμιστών (vid)


Τραγικά εκτυλίσσεται η κατάσταση στο Ιράκ όπου «εν μια νυκτί» όλο το Β. Ιράκ έπεσε στα χέρια μιας ισλαμιστικής εξτρεμιστικής οργάνωσης της ISIL ή ISIS η οποία κατέλαβε μεγάλο όγκο βαρέως οπλισμού που ήταν εν χρήσει από τον ιρακινό Στρατό.
 
Το τελευταίο τους μεγάλο  "απόκτημα" ήταν μάλιστα αμερικανικά ελικόπτερα Blackhawk, τα οποία χρησιμοποιούσαν αμερικανικές ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας, οι οποίες βρίσκονταν στη Μοσούλη για να προστατέψουν τις εκεί πετρελαιοπηγές.
 
Την ίδια στιγμή η ISIL ισχυρίζεται ότι έχει αιχμαλωτίσει 4500 άντρες του ιρακινού Στρατού!

Πολλές πηγές δημοσιεύουν πληροφορίες, αναφέροντας ότι, η πλειονότητα των συμμετεχόντων ενόπλων ισλαμιστών στην επίθεση στην Μοσούλη «εξόρμησαν» μέσω Συρίας, βαριά οπλισμένοι με αμερικανικά όπλα, τα οποία η δύση και οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν γενναιόδωρα κατά την επιχείρηση εφοδιασμού της συριακής «αντιπολίτευσης» πρόσφατα.
Οι ισλαμιστές αντάρτες επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά στην πόλη της Μοσούλης, με τους άνδρες της ιρακινής Αστυνομίας και του Στρατού να «εξαφανίζονται» κυριολεκτικά, ντυμένοι με πολιτικά ρούχα. Μάλιστα οι δρόμοι σε πολλά σημεία είναι γεμάτοι με εγκαταλελειμμένες στολές και όπλα.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ένας εκ των δυνάμεων ασφαλείας στην ερώτηση γιατί φεύγει «εδώ ήρθαμε για το μισθό όχι για να σκοτωθούμε».
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της επίθεσης κατά της Μοσούλης σκοτώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες και σημαντικός αριθμός των Αμερικανών μισθοφόρων, από ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
 Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι ισλαμιστές αντάρτες του ISIL να διαθέτουν στα χέρια τους αυτή την στιγμή, έναν τεράστιο αριθμό από τα πιο σύγχρονα βαρέα όπλα, συμπεριλαμβανομένων και αμερικανικών ελικοπτέρων τύπου Black Hawk.
Επίσης περισσότερα από 15 στρατιωτικά ελικόπτερα βρίσκονται εγκαταλελειμμένα στην αεροπορική βάση στο αεροδρόμιο της Μοσούλης, σύμφωνα με ρωσικές πληροφορίες.
Αυτό που προκάλεσε όμως εντύπωση είναι ότι η επίθεση 1300 (κατά άλλες πηγές 7000) αντρών της ΙSIL προκάλεσε την φυγή δύο ιρακινών μεραρχιών συνολικής δύναμης 30000 ανδρών!
Κατά πολλούς υπήρξε ο απόλυτος αιφνιδιασμός. Όμως αύτη τη στιγμή η ISIL έχει στην κατοχή της μεγάλες ποσότητες βαρύτατου οπλισμού, και αποκτά πλέον χαρακτηριστικά τακτικού Στρατού, αν και είναι αμφίβολο εάν θέλει να αποκτήσει ένα τέτοιο προφίλ.
Οι δυνάμεις της ISIL εμφανίζονται να έχουν πάρει υπό τον έλεγχο τους τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσείν Τικρίτ και πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως έχουν θέσει υπό τον έλεγχο τους και τα αντιαεροπορικά συστήματα 2K12 Kub (SA-6 Gainful), αλλά και μεγάλες ποσότητες οπλισμού και πυρομαχικών από τις αποθήκες του ιρακινού Στρατού.
Κάποιον από αυτόν τον οπλισμό τον χρησιμοποιούν ήδη, αν και πιθανόν, τα αντιαεροπορικά συστήματα να μην μπορέσουν να τα θέσουν σε λειτουργία. Όμως για αυτό δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος καθώς έχουν συλλάβει πολλούς Ιρακινούς στρατιώτες, και θα υπάρξουν διαθέσιμοι Σουνίτες για να αναλάβουν τον χειρισμό τους. Άλλωστε στο τέλος όλοι μαθαίνουν. Ουδείς γνωρίζει τις δυνατότητες της οργάνωσης και δεν είναι απίθανο να βρεθούν ακόμα και χειριστές για τα ελικόπτερα.
Πολλοί αναρωτιούνται γιατί έγιναν όλα αυτά. Ας δούμε τα στοιχεία.
Το σιϊτικό Ιράκ χρησίμευε σαν γέφυρα για να μπορεί να περνά πολεμικό υλικό αλλά και άνδρες του σώματος των «Φρουρών της Επανάστασης» στην Συρία για να πολεμούν τους χρηματοδοτούμενους από την Δύση ισλαμιστές. Αυτή η γέφυρα προς το παρόν έχει κοπεί, και για αυτό ο Ιρανός πρόεδρος Ροχανί, άφησε εμμέσως ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ιρανική επέμβαση για να βοηθηθεί η νόμιμη κυβέρνηση του Ιράκ.
Η ιρακινή σιτική κυβέρνηση φίλα προσκείμενη προς τους Σύρους και τους Ιρανούς ενδεχομένως να είχε αρχίσει να γίνεται ενοχλητική ως προς την Δύση και τις ΗΠΑ.
Πολλοί στις ΗΠΑ θεωρούν ότι θα χρειάζονταν μια αφορμή για να επέμβουν ξανά στο Ιράκ και από εκεί στη Συρία ώστε να αποκαταστήσουν την «τάξη» σε βάρος του Άσαντ, του Ιράν και του ρωσικού παράγοντα.
Είδαν ότι το συριακό εκτυλίχθηκε άσχημα για αυτούς, και ότι χρειάζονται πιο ριζοσπαστικές λύσεις.
Μια καταδίωξη της ISIL από τις αμερικανικές δυνάμεις που οι ίδιοι μαζί με την Τουρκία εφοδίασαν και χρηματοδότησαν μπορεί κάλλιστα να καταλήξει κάπου στην… Δαμασκό.
Βέβαια θα πρέπει να πεισθεί η αμερικανική κοινή γνώμη, η οποία είναι ιδιαιτέρα κουρασμένη από τις ελλεπάληλες πολεμικές εξορμήσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό αλλά αυτό ενδέχεται, χωρίς να είναι και απόλυτα σίγουρο,  να «ρυθμιστεί» μεσω των ΜΜΕ.
Σημαντικός λόγος ήταν και η παροχή βαρέως οπλισμού στην ISIL για να μπορεί να σταθεί απέναντι στον συριακό Στρατό. Η κατοχή από τους τζιχαντιστές των αεροδρομίων της Μοσούλης θα φέρει και άλλον οπλισμό. Η εύκολη ήττα των ιρακινών μεραρχιών που στην κυριολεξία  λιποτάκτησαν προκαλούν και άλλα ερωτηματικά.
Μένει να δούμε τις επόμενες κινήσεις των ΗΠΑ καθώς ήδη κυκλοφορούν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για "άνοιγμα" του ιρακινού εναέριου χώρου σε αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ εναντίον των ισλαμιστών της ISIL.
Φαίνεται πως οι ΗΠΑ με κάποιο  τρόπο θα  επιστρέψουν στο Ιράκ.
 
 
 
 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: