x

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Ισλαμικό "τσουνάμι" στο Β.Ιράκ - Μπήκε στη Μοσούλη η ISIL - Συλλάβανε Τούρκους διπλωμάτες (vid)


Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο βόρειο Ιρακ ή αλλιώς στο ιρακινό Κουρδιστάν αφού φέρεται να έχει καταληφθεί η πρωτεύουσά του Μοσούλη ή από ένοπλους μαχητές των φανατικών σουνιτών ισλαμιστών της ISIL, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες αιχμαλώτισαν και Τούρκους διπλωμάτες στο τουρκικό προξενείο της πόλης.
 
Για επίθεση ενόπλων στο Γενικό Τουρκικό Προξενείο της Μοσούλης κάνουν λόγο διεθνή ΜΜΕ. Reuters, Russia Today και Today's Zaman επικαλούμενα ανώτατες πηγές από την κυβέρνηση της Τουρκίας, μεταδίδουν ότι Τούρκοι διπλωμάτες κρατούνται όμηροι. Ωστόσο, η πληροφοφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται επισήμως. 
 
Kατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας η πόλη που βρίσκεται σε απόσταση 350 χιλιομέτρων βόρεια της πρωτεύουσας Βαγδάτης, δέχθηκε σφοδρή επίθεση ισλαμιστών. Οι περίπου 1.300 ένοπλοι ανήκουν στην ομάδα ISIL (Islamic State of Iraq and the Levant) και από την Τρίτη εξαπολύουν επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια, φυλακές και τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους και το αεροδρόμιο της πόλης.
 
Περί τα 500.000 άτομα εγκαταλείπουν τη Μοσούλη, ενώ η έξοδός της γίνεται ακόμη και περπατώντας, καθώς η πόλη τέθηκε την Τρίτη υπό τον έλεγχο ακραίων ισλαμιστών της Αλ. Κάιντα. Η Μοσούλη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, με πληθυσμό περίπου δυο εκατομμύρια κατοίκους και είναι η κύρια οδός εξαγωγής ιρακινού πετρελαίου.
 
Ειδικότερα, περίπου 1.300 μαχητές της οργάνωσης ISIL κατάφεραν να θέσουν το πρωί της Τρίτης υπό τον έλεγχό τους τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, καταλαμβάνοντας κυβερνητικά κτίρια, τηλεοπτικούς σταθμούς και το αεροδρόμιο. Παράλληλα διέκοψαν τις επικοινωνίες ενώ απελευθέρωσαν περίπου 2.400 φυλακισμένους, πολλούς εκ των οποίων εξόπλισαν προκειμένου να ταχθούν στο πλευρό τους. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε Κουρδική τηλεόραση, η ισλαμιστική οργάνωση ISIS άρπαξε 500 δισεκατομμύρια Ιρακινά δηνάρια από τις τράπεζες της πόλης, ποσό που ισοδυναμεί σε περίπου 425 εκατομμύρια δολάρια.
 
Είναι άξιο απορίας πως οι Κούρδοι δεν κατάφεραν να σταματήσουν τους φανατικούς ισλαμιστές, προφανώς αιφνιδιάστηκαν από αυτήν την παράτολμη κατά μέτωπο επίθεση. Υπενθυμίζουμε ότι η ΙSIL πολεμάει φανατικά εναντίον των Κούρδων την Β.Συρία, όπου και έχει κατακάψει πολλά κουρδικά χωριά, ενώ και η ίδια έχει υποστεί μεγάλες απώλειες. Αν και παρουσιάστηκε σαν ιρακινό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, η ίδια η οργάνωση την εχει αποκηρύξει, αναγνωρίζοντας μόνο την Αλ Νούσρα σαν εκπρόσωπό της στον πόλεμο στην Συρία.
 
Η ISIL είχε χτυπήσει την τουρκική φάλαγγα προ δύο μηνών στη Συρία όπου είχε αιχμαλωτίσει και τουρκικά τεθωρακισμένα οχήματα, ενώ ο αντικειμενικός της σκοπός είναι η δημιουργία ενός Χαλιφάτου που θα περιλαμβάνει ΒΑ.Συρία και ΒΔ.Ιράκ. 
 
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του Ιράκ και το 60% του πληθυσμού είναι σιίτες, οι σουνίες αποτελούν τους μεγαλύτερους εχθρούς τους, ενώ η ιρακινή κυβέρνηση διάκειται φιλικά προς τον Σύρο πρόεδρο Άσαντ ο οποίος είναι αλαουϊτης μια σιιτική αίρεση με χριστιανικά στοιχεία όπως η πιστη στον Τριαδικό Θεό.
 
Ακόμα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ως προς τις εξελίξεις στην περιοχή. Αναμένεται η απάντηση των Κούρδων αλλά και του επίσημου Ιράκ, ενώ πρέπει να προσδιοριστεί για ποιον "δουλεύει" η ISIL, πάντα οι οργανώσεις αυτές για κάποιον "δουλεύουν" έιτε εν γνώση τους είτε οχι.
 
 
 
 
 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: