x

Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Δεν υφίσταται ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ πλέον. Μετασχηματίσθηκε σε... " NIKE GREECE ", το 48% τής οποίας, φαίνεται πως εξακολουθεί να ανήκει στον... πασίγνωστο Σάμι Φάις

Από τις 4 Μαρτίου που η «χορηγός» εταιρεία και η ΕΠΟ παρουσίασαν το «national team kit for Greece», έπρεπε να φωνάζουμε αλλά κανείς δεν έδωσε τότε προσοχή. Λυπάμαι. Aυτή η φανέλα δεν είναι «Εθνική Ελλάδος». ΝIKE Greece είναι. 
Οι ποδοσφαιριστές θα έχουν στο στήθος τον θυρεό της ΝIKE και ένα περίεργο σήμα που σχεδίασε η...

Η συνέχεια  εδώ

Η... ανακάλυψη της Nike 
Το 1977 ο Σάμι Φαις σπούδαζε στις ΗΠΑ και είχε αποφασίσει όταν γυρίσει στην Ελλάδα να ασχοληθεί με το εμπόριο. Ο ίδιος το 1977 απευθύνθηκε σε μια μικρή εταιρεία αθλητικών υποδημάτων που μετρούσε τότε έξι χρόνια ζωής στο Ορεγκον και έκλεισε συμφωνία αντιπροσώπευσης για την Ελλάδα. Ηταν μια τριετής συμφωνία που ξεκίνησε το 1978 και προέβλεπε την εισαγωγή στη χώρα μας 5.000 ζευγαριών τον χρόνο. Η εταιρεία που ίδρυσε ο Σάμι Φάις γι' αυτόν τον σκοπό ήταν η Elmec και η αμερικανική εταιρεία ήταν η... Nike.

Η άνοδος της Nike ήταν κατακόρυφη, αφού μέσα σε λίγα χρόνια έγινε ο υπ' αριθμόν 1 προμηθευτής αθλητικών ειδών στον κόσμο.

Και η Elmec όμως δεν πήγε πίσω. Για πολλά χρόνια βραβευόταν ως η καλύτερη αντιπρόσωπος της Nike. Μάλιστα κάποια περίοδο η Nike είχε μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ελλάδα απ' ό,τι στη Γερμανία.

Ο Σάμι Φάις επεκτάθηκε και στη λιανική, ενώ στην πορεία δημιούργησε έναν όμιλο 2.000 εργαζομένων, καθώς ίδρυσε τα Factory Outlet, αγόρασε το Minion και ήταν ο βασικός μέτοχος του Attica στην οδό Πανεπιστημίου.  To 2001 κατηγορήθηκε για χειραγώγηση της μετοχής των Μακεδονικών Κλωστηρίων αλλά απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες με βούλευμα.

Το 2007 ο Σάμι Φάις και η αδελφή του Λούσι, προτού η κρίση «χτυπήσει» την Ελλάδα, πουλάνε το 52% της Elmec στον εφοπλιστή κ. Αθ. Λασκαρίδη αντί 80 εκατ. ευρώ, ο οποίος στη συνέχεια δέχθηκε πρόταση από τη Foli Folie του κ. Δ. Κουτσολιούτσου και μεταβίβασε εκ νέου την εταιρεία.

Πηγή: Εφημερίδα «Το Βήμα»

Δεν υπάρχουν σχόλια: