x

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Που μας πάνε; Εικόνες... Κατοχής με πληρωμή μισθών σε συσσίτια και κουπόνια super market δίνει η ΓΣΕΕ

Που μας πάνε; Εικόνες... Κατοχής με πληρωμή μισθών σε συσσίτια και κουπόνια super market δίνει η ΓΣΕΕ
Η πραγματικότητα στην ελληνική κοινωνία σοκάρει. Επιχειρήσεις πληρώνουν όπως προκύπτουν από στοιχεία της ΓΣΕΕ με συσσίτια, με κουπόνια super market ή με την παροχή δωρεάν διαμονής σε ένα ξενοδοχείο. Άλλες έχουν να καταβάλουν μισθό εδώ και μήνες ή δίνουν έναντι και φιλοδωρήματα.
Και αναρωτιέται κανείς, που είναι η κυβέρνηση; Η απάντηση είναι πως βρίσκεται στο μικρόκοσμό της, βλέπει (μόνο αυτή) να έρχεται η ανάπτυξη, να δημιουργούνται θέσεις νέες εργασίας, να μειώνεται η ανεργία που έχει αγγίξει το… Θεό και γενικώς να βγαίνουμε από την κρίση.
Όπως άλλωστε βλέπει να μειώνεται το χρέος όταν μπήκαμε στα μνημόνια με 127% επί του ΑΕΠ, είμαστε στο 175% μετά από τέσσερα χρόνια εξόντωσης των Ελλήνων και επί της ουσίας έχουμε φτάσει στο 265% αν υπολογιστεί το «κούρεμα» του χρέους.
Το βασικό ερώτημα είναι ωστόσο που μας πάνε. Η εικόνα που δίνει η ΓΣΕΕ είναι ανάλογη με αυτή της Κατοχής. Δουλεύουν οι Έλληνες για ένα κομμάτι ψωμί, το οποίο η κυβέρνηση έρχεται να τους το φορολογήσει μάλιστα.
Μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κάνει «νόμο» την πληρωμή μέρους του μισθού, το ένα τρίτο στις περισσότερες περιπτώσεις, σε είδος. Με κουπόνια super market δηλαδή αντί χρημάτων.
Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου οι εργαζόμενοι αντί μισθού λαμβάνουν φαγητό μια ή δύο φορές την ημέρα ή δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχείο και μάλιστα ως αμοιβή για 8ωρη εργασία 25 ή και 30 ημέρες τον μήνα.
Εκατοντάδες είναι οι επιχειρήσεις που καταβάλουν τους μισθούς ανά τρίμηνο ενώ χιλιάδες είναι οι επιχειρήσεις που καταβάλουν έναντι μισθού ένα μικρό ποσό.
Ακόμη περισσότερες είναι αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις που καθυστερούν μισθούς από 3 ως και 9 ή 12 μήνες, ενώ οι εργαζόμενοι εργάζονται κανονικά επί 8ωρο την ημέρα.
Ταυτόχρονα χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που παρανόμως δεν λαμβάνουν τα δώρα ή το επίδομα άδειας. Μάλιστα σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ υπολογίζεται ότι οι εργαζόμενοι αυτοί φτάνουν το 1.000.000.
Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση για τους νέους ως 25 ετών καθώς εμφανίζονται φαινόμενα όπου υπογράφονται ως και μηνιαίες συμβάσεις με αμοιβή 180 ευρώ το μήνα για 4ωρη απασχόληση, αμοιβή που μεταφράζεται σε μόλις 2,25 ευρώ την ημέρα.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι και το γεγονός ότι από τις 423.000 χιλιάδες αναγγελίες προσλήψεων οι 140.000 αφορούν σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης και οι 50.000 σε απασχόληση εκ περιτροπής.
Που είναι το κράτος και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί; Τι ρωτάμε τώρα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλος χαρακτηρίζουν αυτή την εικόνα ως εικόνα ανάπτυξης. «Κάντε υπομονή και θα έρθουν ακόμη καλύτερες ημέρες», λένε.
Πώς ακριβώς τις εννοούνε; Να φτάσει ολόκληρος ο ελληνικός λαός σε αυτά τα χάλια; Να δουλεύει νυχθημερόν για ένα κομμάτι ψωμί;
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: