x

Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Συρία: Για πρώτη φορά οι ισλαμιστές επιτέθηκαν με άρματα μάχης και πυροβολικό στην Ντέραα (vid)


 
Tην πρώτη μεγάλη επίθεση σε τακτική βάση με την χρήση αρμάτων και πυροβολικού κατά την διάρκεια του τριετούς πολέμου στην Συρία, πργματοποίησαν οι ισλαμιστές αντάρτες στην πολύπαθη πόλη Deraa στη νότια Συρία στην θέση Tel Jam.
 
Είναι η πρώτη φορά που οι φανατικοί τζιχαντιστές υπεύθυνοι για τις σφαγές χιλιάδων ελληνορθόδοξων, αλαουϊτών και σιιτών, και υπόστηριζόμενοι ανερυθρίαστα από τις ΗΠΑ, επιτίθενται σαν τακτικός στρατός. 
 
Το γεγονός απο μόνο του έχει τεράστια σημασία. Σε μια στιγμή όπου οι ισλαμιστές καταγράφουν συντριπτικές ήττες από τον συριακό Στρατό, "κάποιοι" τον προμήθευσαν με άρματα μάχης και πυροβολικό. Είναι εμφανές ότι οι Αμερικανοί επιδιώκουν να "ξανανοίξει" αυτό το μέτωπο πιέζοντας τα ρωσικά συμφέροντα. Πιθανότατα να υπάρχει σύνδεση με το ουκρανικό ζήτημα, σαν δημιουργία επίπλέον μετώπου προς την Ρωσία
 
Είναι γνωστό οτι οι Αμερικανοί διαθέτουν μεγάλη βάση στην Ιορδανία, στην οποία εκπαίδευαν επί μήνες μεγάλη σαλαφιστική δύναμη. Ο σκοπός της εκπαίδευσης ήταν να καταστήσουν το σώμα αυτό, τακτική δύναμη, διότι την Ουάσιγκτον έχουν καταλάβει  οι αντάρτικες μέθοδοι δεν είναι πλέον αρκετές.
 
Άλωτε μόις πέρσι είχε δημιουργηθεί μια δύναμη χιλίων περίπου ανδρών, η οποία θα έμπαινε από την Ιορδανία, με σκοπό να συνενώσει διάσπαρτες αντάρτικες ομάδες και να βαδίσει σε κάποιο μελλον εναντίον της Δαμασκού. Η δύναμη αυτή όμως καταστράφηκε από τις δυνάμεις του Άσαντ με την έισοδό της στην Συρία. Έκτοτε οι Αμερικανοί δημιούργησαν ένα δεύτερο εκστρατευτικό σώμα το οποίο κατάλαβαν ότι έπρεπε να το εξοπλίσουν με βαρέα όπλα και να το εκπαιδεύσουν στην χρήση τους.
 
Στην επίθεση στην Ντέραα χρησιμοποιήθηκαν πυροβόλα των 120mm. Η θέση Tel Jam’a είναι στρατηγικής σημασίας καθώς δεσπόζει επί των αυτοκιντοδρόμων Deraa-Damascus και Deraa-Quneitra.
 
Εάν οι ισλαμιστές καταλάβουν αυτό το σημείο, ο συριακος Στρατός δεν θα μπορέι να εφοδιάσει την 60η Ταξιαρχία που πολεμά στην Ντεραα με ενισχύσεις σε άντρες και πυρομαχικά.
 
Επιδιώκεται από τους ισλαμιστές η κατάληψη της Νότιας Συρίας την οποία να χρησιμοποιήσουν σαν βάση εναντίον του Άσαντ κι της Δαμασκού. Βραχυπρόθεσμα θέλουν να δημιουργήσουν αντιπερισπασμό στην κυβέρνηση Άσαντ η οποία έχει στρέψει την προσοχή της στην κατάληψη του Χαλεπίου. Ο συριακός Στρατός προέρχεται από την πολύ μεγάλη νίκη στην Χομς. Όμως ο δρόμος για την εκδίωξη των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ ισλαμιστών είναι ακόμα μακρύς.
 
Να σημειώσουμε οτι οι ΗΠΑ θεωρούν απόλυτα φυσιολογικό να εξοπλίζουν φανατικούς αντιχριστιανούς ισλαμιστές στην Συρία, αλλά δεν αναγνωρίζουν το ίδιο δικαίωμα στην Ρωσία, να βοηθά τους ρωσόφωνους που είναι και ομόαιμοί τους στην Α.Ουκρανία.
 
Θεωρούν απόλυτα φυσιολογικό να επεμβαίνουν στα εσωτερικά της ανεξάρτητης Συρίας και να επιδιώκουν τον διαμελισμό της σε τρία κρατίδια, αλλά παθαίνουν ολική αμνησία όταν ζητείται από τους Ρώσους ομοσπονδιοποίηση της Α.Ουκρανίας.
 
Αλλά σίγουρα τα ελεγχόμενα από τις ΗΠΑ δυτικά ΜΜΕ δεν θα παρουσιάσουν ποτέ αυτή την πτυχή στην Κοινή Γνώμη.
 
 
 
 
 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: