x

Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Η Λωρίδα της Γάζας βυθίζεται στο αίμα και η Δύση κάνει πως δεν βλέπει > Η «ΑΠΕΙΛΗ» ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ ΚΑΙ Η ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ


h-lwrida-ths-gazas-bythizetai-sto-aima-kai-h-dysh-kanei-pws-den-blepei
Γράφει ο Παναγιώτης Βελισσάρης – Λυμπερίδης
Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια η πολεμική μηχανή του Ισραήλ κινητοποιήθηκε: Η Λωρίδα της Γάζας«σφυροκοπείται» στην κυριολεξία από αέρος και θαλάσσης και ένα νέο κεφάλαιο γράφεται με αίμα στις ταραχώδεις σχέσεις μεταξύ Τελ Αβίβ και παλαιστινίων. Τίτλος του; «Προστατευτική Αιχμή». Ταυτόχρονα, έχει δοθεί εξουσιοδότηση στις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμειςγια την επιστράτευση μέχρι 30.000 εφέδρων και ήδη έχουν αναφερθεί κινήσεις στρατευμάτων προς τη μεθόριο, απόρροια των πιέσεων των σκληροπυρηνικών στοιχείων της κυβέρνησης τουΜπενιαμίν Νετανιάχου και των κομμάτων που τον στηρίζουν.
Πώς όμως φτάσαμε στη νέα στρατιωτική εμπλοκή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας;
Λίγο παραπάνω από έναν μήνα πριν, μία άλλη είδηση – ευχάριστη για πολλούς- έκανε τον γύρο της Μέσης Ανατολής.
Έπειτα από εξαντλητικές συνομιλίες, η Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας και η Φατάχ που έχει την πλειοψηφία στη Δυτική Όχθη προχώρησαν σε μία εξαιρετικής σημασίας συμφωνία. Οι δύο οργανώσεις έδωσαν τα χέρια για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα αντιπροσωπεύει όλους τους κατοίκους της περιοχής, κάνοντας ένα βήμα για να αφήσουν παρά πέρα τις μεγάλες διαφορές τους.
Την εξέλιξη αυτή όπως ήταν φυσικό δεν είδε με καθόλου καλό μάτι η ισραηλινή ηγεσία, που σημειωτέον έβαλε στον «πάγο» την αμερικανική ειρηνευτική πρωτοβουλία ήδη από τον Απρίλιο: Εκπεφρασμένη θέση είναι πως δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση με τη Χαμάς – που θεωρείται από το Τελ Αβίβ (αλλά και την Ουάσινγκτον) ως τρομοκρατική οργάνωση- παρότι ο ρόλος της θεωρείται κλειδί για τη λύση του παλαιστινιακού, που παραμένει άλυτο εδώ και δεκαετίες.
Ως απάντηση για την ορκωμοσία της κυβέρνησης εθνικής ενότητας το Τελ Αβίβ διέταξε την κατασκευή 1500 νέων οικισμών στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης και της ανατολικής Ιερουσαλήμ, συνεχίζοντας ακάθεκτο τους εποικισμούς, μία πρακτική που εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί σημείο τριβής στις σχέσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Η απαγωγή και οι αναπόδεικτοι ισχυρισμοί του Τελ Αβίβ

Την αφορμή για την πραγματική κλιμάκωση ωστόσο έδωσε ένα γεγονός που συγκλόνισε το Ισραήλ, λίγες ημέρες μετά, στις 12 Ιουνίου. Πρόκειται για την απαγωγή τριών Εβραίων εφήβων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι σωροί των οποίων βρέθηκαν έπειτα από 18 ημέρες θαμμένοι σε δάσος στη Χεβρώνα, έχοντας δεχτεί δέκα πυροβολισμούς συνολικά.
Προτού ακόμα εντοπιστούν τα πτώματα των τριών άτυχων νέων και διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση, η κυβέρνηση του Ισραήλ έδειξε προς την πλευρά της Χαμάς τον ένοχο, ενώ μετά τον εντοπισμό των πτωμάτων τους στις 30 Ιουνίου οι κατηγορίες μετατράπηκαν σε... ετυμηγορία.
Σημαντική λεπτομέρεια; Το Τελ Αβίβ μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει παραθέσει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για τον ισχυρισμό του. Σημειώνεται παράλληλα πως η υπόθεση είναι ακόμη σε φάση διερεύνησης και καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το αποτρόπαιο περιστατικό.
Λάδι στη φωτιά έριξε στις 2 Ιουλίου η απαγωγή και άγρια δολοφονία ενός 16χρονου παλαιστινίου από ισραηλινούς ακροδεξιούς ως πράξη αντεκδίκησης, γεγονός που στάθηκε η αφορμή για να ξεσπάσουν μεγάλες ταραχές στην κατεχόμενη δυτική Ιερουσαλήμ και επιθέσεις κατά φυλακίων του ισραηλινού στρατού.
Και στις αρχές της εβδομάδας άνοιξε για τα καλά ο νέος γύρος βίας. Από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς βρήκαν το θάνατο τρία στελέχη της Χαμάς καθώς και ο επικεφαλής του ένοπλου τμήματος της οργάνωσης, με την παλαιστινιακή απάντηση να είναι για πολλούς αναμενόμενη:
Μετά από αρκετό καιρό, οι σειρήνες στην Ιερουσαλήμ και σε άλλες πόλεις της επικράτειας του Ισραήλ χτύπησαν ξανά. Περισσότερες από 630 ρουκέτες (τουλάχιστον αυτόν τον αριθμό παραθέτει το Γενικό Επιτελείο των ΙΕΔ) προερχόμενες από τη Λωρίδα της Γάζας εκτοξεύτηκαν προς την πλευρά του Ισραήλ, ενώ δύο εξ αυτών είχαν στόχο την πόλη Ντιμόνα, όπου λειτουργεί το μοναδικό πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας.

Δυσανάλογη απάντηση

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου από την πλευρά του υπόσχεται «εντατικοποίηση των στρατιωτικών πληγμάτων», για ακόμη μία φορά η Λωρίδα της Γάζας μετατρέπεται σε πολεμικό θέατρο, και το κυριότερο, το Ισραήλ απαντά εκ νέου με δυσανάλογα υψηλή χρήση βίας στις απειλές της Χαμάς.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πρακτικά οι ρουκέτες αυτές έχουν προκαλέσει μονάχα υλικές ζημιές στο Ισραήλ, καθώς το αντιπυραυλικό σύστημα «σιδηρούς θόλος» έχει καταρρίψει το 90% όσων κατευθύνθηκαν προς κατοικημένες περιοχές.
Στη νέα του «σταυροφορία», ο ισραηλινός πρωθυπουργός έχει και πάλι τη στήριξη της Ουάσινγκτον, του Βερολίνου και του Παρισιού, που όπως φαίνεται βλέπουν τα πράγματα από μία βολική για αυτούς οπτική:
Καταδικάζουν με το πιο απερίφραστο τρόπο τις «ενέργειες των τρομοκρατών της Χαμάς», αναγνωρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και συστήνουν στο Τελ Αβίβ απλώς «αυτοσυγκράτηση»... Ξεχνούν όμως να αναφέρουν το οτιδήποτε για τους 126 ανθρώπους  που έχουν πεθάνει - η συντριπτική πλειοψηφία τους άμαχοι- και τους εκατοντάδες που τραυματίστηκαν από την περασμένη Τρίτη, ημέρα που άρχισαν οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας, στα πλαίσια της επιχείρησης «Προστατευτική Αιχμή».


Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/368641/h-lwrida-ths-gazas-bythizetai-sto-aima-kai-h-dysh-kanei-pws-den-blepei#ixzz37HOJJxeD

Δεν υπάρχουν σχόλια: