x

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

ΟΤΑΝ ΣΑΜΑΡΑΣ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Ο Β.Πούτιν ανακήρυξε το 2016 σε "έτος Ελλάδας" - Ενισχύει τους δεσμούς των δύο λαών


Σε μία κίνηση ενίσχυσης των ρωσο-ελληνικών σχέσεων ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν  σφραγίζει με την υπογραφή του την επίσημη ανακήρυξη του 2016 ως «έτους Ελλάδας» στη Ρωσία και ως «έτους Ρωσίας» στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια εξαιρετικής σημασίας ενέργεια, που σίγουρα θα οδηγήσει στην αύξηση του τουρισμού, την «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας που φρόντισε να καταρρακώσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με τις θέσεις της υπέρ της Ε.Ε. και σε βάρος της Ρωσίας στην κρίση της Ουκρανίας.
Τα οφέλη όμως δεν θα είναι μόνο στον τουρισμό, αλλά και σε άλλους, όπως αυτός της ενέργειας σε μία κρίσιμη περίοδο δεδομένου και των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στον τομέα των επενδύσεων που τόσο έχει ανάγκη η Ελλάδα για να βγει από την οικονομική κρίση.
Ο Ρώσος Πρόεδρος υπέγραψε το σχετικό έγγραφο ανακήρυξης του 2016 σε «έτος Ελλάδας» και το έγγραφο αυτό δημοσιεύτηκε στην επίσημη νομική πύλη του Κρεμλίνου. Έδωσε μάλιστα εντολή σύστασης ειδικής οργανωτικής επιτροπής, η οποία θα συντονίσει τις κοινές δραστηριότητες και πολιτιστικές εκδηλώσεις με σκοπό την ενίσχυση των ρωσο-ελληνικών σχέσεων με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Τώρα βέβαια με ποια κυβέρνηση στην Ελλάδα θα εργαστεί αυτή η επιτροπή αποτελεί ένα ζητούμενο. Με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που τάχθηκαν κατά της Ρωσίας με αφορμή στην κρίση της Ουκρανίας ή με αυτή που θα προκύψει μετά τις εκλογές που αναμένονται πιθανότατα τον Μάρτιο;
Όπως και να έχει ο Βλαντιμίρ Πούτιν κρατάει το λόγο του στη γραμμή σύσφιξης των πνευματικών και ιστορικών δεσμών μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας. Κάτι που δεν έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος βάζοντας τη χώρα σε περιπέτειες και πλήττοντας την οικονομία λόγω του εμπάργκο στον τουρισμό και στα αγροτικά προϊόντα.  
Και για να γίνουμε πιο σαφείς εξηγούμε: Οι πρώτες συζητήσεις για την ανακήρυξη του 2016 ως «έτους Ελλάδας» είχαν γίνει το 2013 με τους υπουργούς Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και Ευάγγελο Βενιζέλο να υπογράφουν την κατ’ αρχήν συμφωνία.
Αυτή η συμφωνία προέβλεπε πως «για να αναπτυχθούν ισχυρές, αμοιβαία επωφελείς σχέσεις, οι δυο χώρες συμφώνησαν να εφαρμόζουν κοινά σχέδια στον τομέα του πολιτισμού και των τεχνών, της βιομηχανίας, της ενέργειας, της χρηματοδότησης, της γεωργίας, των διμερών εμπορικών ανταλλαγών και του τουρισμού».
Παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση φρόντισε να την «τορπιλίσει» με τις δηλώσεις Βενιζέλου κατά της Ρωσίας, τις ακυρώσεις επισκέψεων της Όλγας Κεφαλογγιάνη στη Μόσχα και το «εμπάργκο» κατόπιν εντολής από ΗΠΑ και Ε.Ε. στα ρωσικά όπλα, ο Β’ Πούτιν την κρατάει όρθια πιστεύοντας στους δεσμούς των δύο λαών. Όχι στη συνεργασία με τους πολιτικούς.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: