x

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Τι κοινό έχει ο πανηγυρισμός του Κασάμι, με τα επεισόδια στο Σερβία-Αλβανία

lavaroΤι κοινό έχει ο πανηγυρισμός του Κασάμι, με τα επεισόδια στο Σερβία-Αλβανία. Ο Σκοπιανός ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Κασάμι,(από Αλβανούς γονείς) στο πολύτιμο τέρμα που πέτυχε χθες ενάντια στην ”βασίλισσα” Γιουβέντους πανηγύρισε σχηματίζοντας το σύμβολο του αετού της Αλβανίας. Μιλάμε για έναν πεντακάθαρα άκρως εθνικιστικό πανηγυρισμό ο οποίος όλως περιέργως δεν πρόκειται όπως όλα δείχνουν να τιμωρηθεί.Όμως πρέπει να επισημάνουμε πως στην προηγούμενη αγωνιστική του Τσάμπιονς Λίγκ, όταν η ομάδα της Κύπρου, ΑΠΟΕΛ, σχημάτισε στις εξέδρες την Κύπρο με ελληνικό φόντο,τιμωρήθηκε. Επί του παρόντος, πολλοί καταδίκασαν τον πανηγυρισμό του Κασάμι, όμως οι Αλβανοί έχουν ξεσηκωθεί.

kasamipan

Από την άλλη πλευρά τα επεισόδια στο Σερβία-Αλβανία πριν λίγες μέρες είχαν πυροδοτήσει από πιο πριν αυτό το κλίμα που μετ’έπειτα παρέδωσε την ”σκυτάλη” στον Κασάμι για να το συνεχίσει. Να υπενθυμίσουμε πως τα έκτροπα προκλήθηκαν από τους Αλβανούς και μάλιστα σε ένα παιχνίδι για τα προκριματικά του ”Euro”, δεν ήταν ένας οποιοσδήποτε αγώνας.

kasami

Τότε, αφορμή στάθηκε ένα επεισόδιο με τηλεχειριζόμενο αντικείμενο στο οποίο κρεμόταν σημαία με το χάρτη της «μεγάλης Αλβανίας» με προσαρτημένο το Κόσοβο, την Ηπειρο, την Κέρκυρα και τη δυτ. Μακεδονία.

Επίσης, χθες έγινε γνωστή η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ(Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή), για την προσωρινή αναγνώριση της Ολυμπιακής Επιτροπής του Κοσσυφοπεδίου.

Επομένως όλα αυτά τα γεγονότα σίγουρα συνδέονται με έναν κοινό γνώμονα, το όραμα της ««Μεγάλης Αλβανίας»». Μία ιδέα που για κάποιο λόγο ενισχύεται ελεύθερα με διάφορους τρόπους και ιδίως μέσω του αθλητισμού. Σίγουρα ο πανηγυρισμός του Κασάμι δεν δικαιολογείται αλλιώς, ειδικά τώρα που υπάρχει αυτή η άρτια αλληλουχία των γεγονότων γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, που αφορά άμεσα και την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: