x

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

ΕΝΤΟΝΕΣ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΕ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΤΕΤΡΑΜΗΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ Συμφωνία: Έτοιμο κείμενο μεταξύ Ελλάδας και εταίρων για έγκριση στο Εurogroup


Πληθαίνουν οι πληροφορίες  για επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμικούς εταίρους κατά τη διάρκεια του έκτακτου Eurogroup το οποίο ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα.
Οι πληροφορίες-διαρροές προέρχονται τόσο από το παρασκηνιανό περιβάλλον των επαφών μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και των εταίρων όσο και από τα ξένα ΜΜΕ.
Το Bloomberg για παράδειγμα σε Tweet  που ανάρτησε αναφέρει πως Έλληνες επίσημοι μιλούν για επίτευξη συμφωνίας», ενώ ο δημοσιογράφος Peter Spiegel αναφέρει πως «κοινό κείμενο μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων έχει ήδη συνταχθεί και αναμένεται να παρουσιαστεί προς έγκριση στο Eurogroup» το οποίο ξεκίνησε με νεότερες πληροφορίες λίγο μετά τις 19:30.
Καθαρογράφεται το τελικό κείμενο
Συνεχίζεται το Eurogroup (το οποίο πιθανότατα θα είναι το συντομότερο στην ιστορία) στο οποίο απλά καθαρογράφεται η συμφωνία ανάμεσα στην Ελληνική πλευρά και τους Ευρωπαίους εταίρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά θα δημοσιοποιηθεί επίσημη ανακοίνωση.
Άγνωστο αν η συμφωνία θα είναι πολιτική κάτι που αφήνει περιθώρια για πιο ελαστική πολιτική ή θα είναι «τεχνοκρατική» όπυ εκεί τα περιθώρια είναι πολύ πιο στενά.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στο κείμενο αναφέρεται τετράμηνη παράταση στα πλαίσια του υπάρχοντος προγράμματος και όχι νέα μέτρα. Αποδοχή της Ελλάδας για μη υιοθέτηση μονομερών μέτρων.
Πρόβλημα με τις μονομερείς;
Εμπλοκή με την έννοια των μονομερών μέτρων; Η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θα είναι μονομερείς ενέργειες ο νομοθετικές πρωτοβουλίες που δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό όπως με τα κόκκινα δάνεια
Γερμανία όμως και ΕΚΤ λένε ότι η Ελλάδα πρέπει να διευκρινίσει στις επόμενες ημέρες ποιες θα είναι οι μονομερείς ενέργειες και ποιες οι μεταρρυθμίσεις
Τι λέει το Μαξιμου
Το Μαξίμου από την πλευρά του αναφέρει ότι την Δευτέρα θα εξειδικευτεί το πακέτο των μεταρρυθμίσεων, αλλά δε θα περιλαμβάνει καμιά περικοπή ή άλλα μέτρα λιτότητας.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά γίνεται δεκτή η ευελιξία στην εφαρμογή του προγράμματος που ζητούσε η Αθήνα και δεν υπάρχει αναφορά σε μέτρα λιτότητας. 
Η ελληνική πλευρά δηλώνει ικανοποιημένη για το γεγονός ότι η επιτευχθείσα συμφωνία δεν περιέχει νέα μέτρα λιτότητας και επίσης διότι δεν υπάρχει αναφορά για ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος, δηλαδή του Μνημονίου.
Μάλιστα φέρεται να έχει συμφωνηθεί η αλλαγή του ορίου για το πλεόνασμα που ήταν στο 3% για το 2015 και στο 4,5% για το 2016 και υιοθέτηση του μέτριου 1,5%
Τα 4 σημεία
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπάρχον πρόγραμμα και τα 16 μέτρα αξιολόγησης παραμένουν μόνο 4 και αυτά είναι:
Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
Η αντιμετώπιση της διαφθοράς
Η ανασυγκρότηση της Δημόσιας Διοίκησης
Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με δράσεις οι οποίες ό9μως δεν θα χαρακτηρίζονται ως παροχές
Ταυτόχρονα αν και διαψεύδεται το πλεόνασμα του 1,5% εντούτοις αυτό ονομάζεται πλέον διασυνδεδεμένο πλεόνασμα και αυτό θα ποικίλει αναφορικά με τα υπάρχοντα έσοδα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: