x

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΤΩΝ 1.500€ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΩΝ 305 €! ΠΟΙΝΕΣ ΣΟΚ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΩΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ! – «ΒΟΜΒΑ» ΙΚΑ ΓΙΑ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ ΕΚΑΣ ΙΟΥΛΙΟΥ

SINTAKSI

Ποινές που κατεβάζουν τις συντάξεις ακόμη και στα 305 ευρώ για όσους αποχωρούν πριν από τα 62 κρύβει το ελληνικό σχέδιο των αλλαγών για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ταυτόχρονα με την επιβολή μεγαλύτερων περικοπών από αυτές που ισχύουν σήμερα.
Η αποκάλυψη έρχεται μέσα από το κείμενο των ελληνικών προτάσεων όπου προβλέπεται ότι όσοι αποχωρούν πρόωρα και πάντως πριν από το όριο εξόδου των 62 ετών θα «τιμωρούνται» με μεγάλη μείωση της σύνταξής τους, καταλήγοντας σε πολλές περιπτώσεις, σύμφωνα με τα παραδείγματα που δημοσιεύει κυριακάτικη εφημερίδα, να παίρνουν μισή σύνταξη.
Στην πρόταση της κυβέρνησης αναφέρεται ότι τα όρια ηλικίας εξόδου στη σύνταξη που είναι κάτω των 62 ετών θα αυξάνονται από την 1η/1/2016 ως το 2021 κατά έξι μήνες κάθε έτος και από το 2022 θα αυξάνονται κατά 12 μήνες κάθε χρόνο, έως ότου συμπληρωθεί η μετάβαση στο 62ο έτος.
Παραδείγματα
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πώς θα λειτουργεί η μείωση της σύνταξης αλλά και τι αδικίες παράγει φαίνεται από τα εξής δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:
Ασφαλισμένη στο ΙΚΑ που θα βγει στη σύνταξη το 2016 σε ηλικία 54 ετών με μισθό 1.500 ευρώ και 26 έτη εργασίας δικαιούται 725 ευρώ. Επειδή όμως αποχωρεί 8 χρόνια πριν από τα 62, θα έχει ποινή μείωσης σύνταξης κατά 58% και το ποσό που θα πάρει στο χέρι είναι 304,5 ευρώ.
Η μείωση δηλαδή θα είναι 6% για τα 8 οκτώ χρόνια που αποχωρεί πριν τα 62 και με το σχέδιο της κυβέρνησης θα έχει πρόσθετη μείωση 10 επιπλέον μονάδων, δηλαδή 58%. Με μισθό δηλαδή 1.500 ευρώ θα καταλήξει να πάρει σύνταξη 304,5 ευρώ και μάλιστα η σύνταξη αυτή θα είναι μόνιμα καθηλωμένη σε αυτά τα επίπεδα.
Ασφαλισμένη που θα αποχωρήσει το 2016 σε ηλικία 57 ετών με μισθό 1.800 ευρώ και 30 έτη εργασίας, ενώ δικαιούται 1.015 ευρώ σύνταξη, θα πάρει τελικά 609 ευρώ επειδή συνταξιοδοτείται 5 χρόνια πριν τα 62, οπότε θα έχει ποινή μείωσης σύνταξης κατά 40% (6%x5=30+10=40%).
«Βόμβα» ΙΚΑ για «τρύπα» 270 εκατ. για το ΕΚΑΣ Ιουλίου
«Βόμβα» έριξε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΙΚΑ Γιώργος Κυριακόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο Mega ανέφερε ότι τα 270 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την καταβολή του ΕΚΑΣ για τον μήνα Ιούλιο, δεν έχουν προϋπολογιστεί. Ο ίδιος σημείωσε ότι με την πρόταση που έχει καταθέσει η Αθήνα στους θεσμούς, για τις πρόωρες συντάξεις, θίγονται τα θεμελιωμένα δικαιώματα και «σφαγιάζονται» οι συντάξεις.
Η καταγγελία του κ.Κυριακόπουλου έρχεται τη στιγμή που οι δανειστές προτείνουν την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, ενώ τα 270 εκατ. αφορούν σε περίπου 100.000 δικαιούχους όλων των ταμείων.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΙΚΑ τόνισε ότι αν δεν εξοικονομηθούν οι πόροι για τα ταμεία, δεν θα μείνει μόνο το ΕΚΑΣ, αλλά ούτε και οι συντάξεις.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, με παρέμβασή του, στην ίδια εκπομπή, αφενός χαρακτήρισε «αδιανόητο» να μην εξευρεθούν τα χρήματα για την καταβολή του ΕΚΑΣ, αφετέρου, σχολιάζοντας την πρόταση της ελληνικής πλευράς για τις πρόωρες συντάξεις, είπε ότι «και με τη δική μας ρύθμιση θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα . Πρέπει να αναθεωρηθεί».
«Θέλει αναδιατύπωση» δήλωσε και πρόσθεσε « δεν διανοούμαι ότι υπάρχει τέτοιο πέναλτι για κάθε έτος πρόωρης φυγής» .
Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, αν εφαρμοστεί το συγκεκριμένο σχέδιο, οι Έλληνες θα δουλεύουν για μισθό πενίας και θα λαμβάνουν σύνταξη πενίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: