x

Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΕ ΕΕ ΚΑΙ ΔΝΤ «Μάχη μέχρις εσχάτων»: Ο Α.Τσίπρας στις Βρυξέλλες με τις ελληνικές προτάσεις - Κερδίζει χρέος και αναπτυξιακό πακέτο

Με την αποδοχή εκ μέρους των δανειστών των περισσότερων ισοδυνάμων μέτρων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση αλλά και τη δέσμευση των δανειστών για την αναθεώρηση του ελληνικού χρέους που αποτελεί πάγιο αίτημα της κυβέρνησης, ταξιδεύει σήμερα στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου αύριο να δώσει την κρισιμότερη μάχη για την επίτευξη συμφωνίας.
Στις νέες ελληνικές προτάσεις τις οποίες θα παρουσιάσει αύριο επίσημα ο πρωθυπουργός  συμφωνούν μετά από αξιολόγησή τους και οι ευρωπαίοι δανειστές (Μέρκελ-Γιούνκερ).
«Αγκάθι» όμως παραμένει η επιμονή της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ για την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου(ΔΝΤ), κάτι που μπορεί να οδηγήσειαναπόφευκτα σε ρήξη καθώς η το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει και μάλιστα με προκλητικό τρόπο ότι δεν μπορεί να δεχτεί κάποιες από τις ελληνικές προτάσεις.  
Η ελληνική πλευρά, επιμένει να υπάρξει σημαντική και δεσμευτική αναφορά για το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος, πιο δεσμευτική από αυτή που είχε πάρει το 2012 η προηγούμενη κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές δέχτηκαν τα περισσότερα ισοδύναμα που αφορούν τα υψηλά εισοδήματα και τις επιχειρήσεις, δέχονται τις ελληνικές προβλέψεις για τα έσοδα από την ρύθμιση των 100 δόσεων, δηλαδή 300 εκατ. φέτος και άλλα τόσα για το 2016. Έσοδα με τα οποία καλύπτεται το κενό που μας χώριζε τις τελευταίες ημέρες από τις θέσεις των δανειστών.
Μόνο εάν κριθεί απολύτως απαραίτητο, θα υπάρξει και σχετική υπόμνηση για τα έκτακτα μέτρα του 2016.
 Σημαντική εξέλιξη θεωρείται πως δεν θα εγγραφούν τα έσοδα από την πάταξη λαθρεμπορίου και την φοροδιαφυγή.
 Σχετικά με το ΦΠΑ των νησιών, οι δανειστές φαίνεται πως κάνουν πίσω και παραιτούνται από κάποιες από τις απαιτήσεις τους και οι όποιες αλλαγές, θα αφορούν μόνο τα μεγάλα εμπορικά νησιά (Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο, κ.τ.λ.) που έχουν μέσο όρο εισοδήματος, πάνω από τον μέσο όρο του ελληνικού εισοδήματος.
Για το μεγάλο θέμα του ΦΠΑ των αγροτών, οι εξαιρέσεις παραμένουν.
 Σχετικά με το ΦΠΑ της Εστίασης, υπάρχουν μεγάλες πιέσεις και από τις δύο πλευρές και ο φάκελος παραμένει ακόμα ανοιχτός.
 Μετά τον σάλο που προκλήθηκε σχετικά με το ΦΠΑ για το ρεύμα, οι δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχτηκαν τον μεσαίο συντελεστή και έτσι δεν θα δούμε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ να εκτοξεύονται στο 23%
 Στα Εργασιακά, (Συλλογικές Συμβάσεις κ.τ.λ.) δέχτηκαν τις ελληνικές θέσεις,
(εκτός και αν υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις από το ΔΝΤ, που για την παραμονή του επιμένει η γερμανίδα Καγκελάριος.)
 Οι Ευρωπαίοι δανειστές, δέχτηκαν επίσης και αναβολή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για κάποια επαγγέλματα και προϊόντα, όπως π.χ. τα φαρμακεία
 Σαν εξέλιξη, αυτή τη στιγμή φαίνεται απίθανη η μείωση των επικουρικών, το ίδιο ισχύει και για τους μισθούς και τις κύριες συντάξεις.
 Στην φορολογία, οι φόροι θα αυξηθούν με έκτακτη εισφορά, στις επιχειρήσεις που δηλώνουν κέρδη άνω των 500.000 ευρώ.
 Θα ακολουθήσει μία έκτακτη εισφορά που από γνώστες των στοιχείων, χαρακτηρίζεται μικρή.
 Για τα εισοδήματα, πάνω από 30.000, θα υπάρχει το επίδομα αλληλεγγύης όπως ήταν και παλαιότερα, ενώ τα υπόλοιπα φορολογικά θα παραμείνουν σταθερά.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει τις ελληνικές αντιπροτάσεις επίσημα αύριο καταρχάς στην συνάντηση κορυφής που έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, και στην οποία θα λάβουν μέρος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί η άτυπη συνάντηση κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης όπου θα εξεταστεί διεξοδικά το ελληνικό και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις  στόχος των οποίων θα είναι επίτευξη λύσης.
Το ζήτημα του χρέους
Η Αθήνα, εκτός από το γνωστό αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ, ύψους 35 δισ.€ για την πενταετία 2015-2020, αλλά και τη συμπερίληψη της χώρας μας στο πρόγραμμα πιστωτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα ζητήσει ρητή δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους που θα ελαφρύνει σημαντικά τα βάρη της ελληνικής οικονομίας τα προσεχή χρόνια.
Με βάση τις παρασκηνιακές συζητήσεις που έχουν ήδη γίνει, η ελληνική πλευρά θα ήταν θετική σε μια ρύθμιση των δανείων του Ελληνικού Δημοσίου κατά το λεγόμενο «ιρλανδικό μοντέλο» (ή, κατ’ άλλους, «balloon loan»), κύρια στοιχεία του οποίου είναι ο επανακαθορισμός των δόσεων και η δυνατότητα αναστολής (πάγωμα) πληρωμής μέρους του χρέους (π.χ. σε ποσοστό 30%-50%) για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Το μέρος του δανείου που θα παγώσει δεν θα διαγράφεται από τους πιστωτές, αλλά θα επανεξετάζονται η δυνατότητα και ο τρόπος αποπληρωμής του όποτε θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας, κάτι που είναι συμβατό και με την προεκλογική επαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για καθιέρωση «ρήτρας ανάπτυξης» για την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: