x

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

To ερώτημα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου


«Όσοι πολίτες απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ» και «Όσοι πολίτες συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ».
Αυτό είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος που εισηγείται η κυβέρνηση για την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015. Την απόφαση για την διενέργεια του δημοψηφίσματος θα λάβει η Ολομέλεια της Βουλής που συγκαλείται εκτάκτως στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου 27 Ιουνίου 2015 με απόλυτη πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151 βουλευτές, όπως προβλέπει το Σύνταγμα (άρθρο 44 παρ. 2) το οποίο αναφέρει ότι:
«O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου».
Η ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας προβλέπει «συζήτηση και διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για τη λήψη απόφασης, σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 2 εδ. α' του Συντάγματος και 115 του Κανονισμού της Βουλής, επί της από 26/6/2015 Απόφασης και πρότασης του Υπουργικού Συμβουλίου για διεξαγωγή Δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα».
Όπως αναφέρει δε σχετικά με το αντικείμενο του δημοψηφίσματος «σύμφωνα με την σχετική απόφαση και πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου προς τη Βουλή, κατόπιν εισήγησης του Πρωθυπουργού, κατά την διαδικασία του προτεινόμενου δημοψηφίσματος, ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει με την ψήφο του εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25/6/2015 και αποτελείται από 2 έγγραφα, τα οποία συγκροτούν την πρόταση επί της οποίας προτείνεται το δημοψήφισμα: το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους).
Η ημερήσια διάταξη αναφέρει και το ερώτημα επί του οποίου θα κληθούν οι έλληνες πολίτες να τοποθετηθούν: «Όσοι πολίτες απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ» και «Όσοι πολίτες συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ».
Το τελευταίο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στην χώρα μας ήταν εκείνο της 8ης Δεκεμβρίου 1974 με το οποίο καταργήθηκε η βεσιλευόμενη δημοκρατία.
Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου 1974 και τις εκλογές της 17ηςΝοεμβρίου 1974, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής προκήρυξε δημοψήφισμα για την επίλυση του πολιτειακού ζητήματος και συγκεκριμένα για τον αν ο ελληνικός λαός επιθυμεί βασιλευόμενη ή αβασίλευτη Δημοκρατία.
Στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας τάχθηκε το 69,2% και υπέρ της βασιλευόμενης Δημοκρατίας το 30,8%. Συνολικά στην χώρα διενεργήθηκαν από το 1920 επτά δημοψηφίσματα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: