x

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Βαρουφάκης: Γιατί να πείτε «Οχι» στο δημοψήφισμα -Τα έξι σημεία του υπουργού

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Με έξι σημεία ο Γιάνης Βαρουφάκης αιτιολογεί γιατί προτείνει στους πολίτες να ψηφίσουν «Οχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.
  • Οι διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει επειδή οι πιστωτές στην Ελλάδα (α) αρνήθηκαν να μειώσουν το απλήρωτο δημόσιο χρέος μας και (β), επέμειναν ότι θα πρέπει να επιστραφούν «παραμετρικά» από τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας μας, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους
  • Το ΔΝΤ, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, πολλές άλλες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, και οι περισσότεροι ανεξάρτητοι οικονομολόγοι πιστεύουν - μαζί μας - ότι το χρέος θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί.
  • Το Eurogroup είχε στο παρελθόν (Νοέμβριος 2012) παραδέχθηκε ότι το χρέος θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί, αλλά αρνείται να δεσμευτεί σε μια αναδιάρθρωση αυτού
  • Μετά την εξαγγελία του δημοψηφίσματος, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έστειλαν σήματα πως είναι έτοιμοι να συζητήσουν την αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτά τα σήματα δείχνουν ότι και αυτοί θα ψηφίσουν ΟΧΙ στην δική τους «τελική» προσφορά.
  • Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Οι καταθέσεις σε τράπεζες στην Ελλάδα, είναι ασφαλείς. Οι πιστωτές έχουν επιλέξει τη στρατηγική του εκβιασμού, η οποία βασίζεται στο κλείσιμο των τραπεζών. Το σημερινό αδιέξοδο οφείλεται σε αυτήν την επιλογή από τους πιστωτές και όχι στην ελληνική κυβέρνηση και τη διακοπή των διαπραγματεύσεων ή οποιαδήποτε ελληνική σκέψη για Grexit και υποτίμησης. Η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι διαπραγματεύσιμη.
  • Το μέλλον απαιτεί μια περήφανη Ελλάδα στην Ευρωζώνη και στην καρδιά της Ευρώπης. Αυτό το μέλλον εξαρτάται από ένα μεγάλο ΟΧΙ, την Κυριακή, ότι θα παραμείνουμε στη ζώνη του ευρώ, και ότι, με βάση την εξουσία του ΟΧΙ, θα επαναδιαπραγματευτούμε το δημόσιο χρέος, καθώς και την κατανομή των βαρών μεταξύ των εχόντων και μη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: