Σε «βαριά» βιομηχανία με τεράστια κέρδη έχει μετατραπεί η παραγωγή και διακίνηση προϊόντων μαϊμού.
Μικρές βιοτεχνίες που ράβουν ρούχα–απομιμήσεις «ξεφυτρώνουν» πλέον σε όλες τις μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλονίκη.
Μπλουζάκια των 4 και 5 ευρώ πωλούνται μέχρι και 150 ευρώ σε καταστήματα «υπεράνω υποψίας», ενώ ακόμη και...
καταστηματάρχες παραγγέλνουν πλέον ρούχα-«μαϊμού», γιατί έτσι τα κέρδη τους είναι μεγαλύτερα.
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, το τμήμα Οικονομικών Εγκλημάτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης ασχολήθηκε με δώδεκα υποθέσεις που αφορούσαν απομιμητικά προϊόντα και κατασχέθηκαν περίπου 33.000 είδη, όπως ρούχα, τσάντες και ζώνες, ενώ συνελήφθησαν συνολικά 13 άτομα, εννιά Ελληνες και τέσσερις υπήκοοι Κίνας.
Επίσης, τις αρχές απασχόλησαν και 143 υποθέσεις με πλαστά CD και DVD, ενώ οι κατασχέσεις έφτασαν τα 33.892 «κομμάτια».
Το ίδιο χρονικό διάστημα από το δήμο Θεσσαλονίκης καταγράφηκαν άλλα 1.156 περιστατικά κατασχέσεων, τα 440 εντός του 2011, τα οποία σε ποσοστό 95% αφορούσαν απομιμητικά είδη. «Δυστυχώς, μιλάμε για ένα φαινόμενο που μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ''λερναία ύδρα''.
Σχεδόν κάθε μέρα γίνονται κατασχέσεις σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Ωστόσο, ελάχιστη ώρα αργότερα εμφανίζονται νέοι μικροπωλητές με την παράνομη πραμάτεια τους», εξηγεί η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα.
Μάλιστα, ενώ παλαιότερα ως μικροπωλητές εμφανίζονταν κυρίως Αφρικανοί αλλά και Κινέζοι, τελευταία φαίνεται πως προσπαθούν να ενταχθούν στη συγκεκριμένη «αγορά» και Πακιστανοί.
Τα προϊόντα-μαϊμού κατακλύζουν την αγορά
Εκτός από τις μεγάλες παραγωγούς χώρες, όπως η Κίνα και η Τουρκία, τελευταία μικρές βιοτεχνίες κάνουν την εμφάνισή τους σε πολλές πόλεις, σύμφωνα με στοιχεία των αρχών. Από πληροφορίες προκύπτει πως είναι είτε καινούργιες βιοτεχνίες είτε κάποιες παλιές, οι οποίες έκαναν «στροφή» προς τα απομιμητικά είδη, όπου τα κέρδη είναι πιο... σίγουρα.
Οπως επισημαίνουν στελέχη της ΕΛΑΣ, πλέον ακόμη και μεγάλα καταστήματα απευθύνονται σε αυτούς τους μικροβιοτέχνες, κάνοντας εν γνώσει τους παραγγελίες ρούχων - μαϊμού, τα οποία στη συνέχεια οι πολίτες καλούνται να χρυσοπληρώσουν ως γνήσια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος για ένα οποιοδήποτε μπλουζάκι δεν ξεπερνάει τα πέντε ευρώ, ενώ ένα πουκάμισο ή ένα πιο περίτεχνο ρούχο μπορεί να κοστίζει μάξιμουμ μέχρι και 18 ευρώ. Ωστόσο, όταν τοποθετηθεί πάνω τους το «ταμπελάκι» γνωστής φίρμας η τιμή τους εκτοξεύεται στα 120, 150, ακόμη και 200 ευρώ.
Ανάλογες βιοτεχνίες υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, ρούχα από τις οποίες «φιγουράρουν» στις βιτρίνες πολλών καταστημάτων, όπως προκύπτει από πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από κατασχέσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν καταστηματάρχες που κάνουν παραγγελίες σε αυτές τις βιοτεχνίες και φυσικά τα είδη πωλούνται ως γνήσια, ενώ ο πελάτης δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί τι έχει συμβεί», εξηγεί αξιωματικός.
Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρει και το παράδειγμα βιοτέχνη, ο οποίος αγόραζε μέσω Ιντερνετ από υφάσματα και κουμπιά μέχρι κουτιά συσκευασίας και ταμπελάκια με τη φίρμα από τους ίδιους εμπόρους που αγόραζε και γνωστός ιταλικός οίκος μόδας. Τα προϊόντα του, βέβαια, ήταν μαϊμού, ωστόσο η ποιότητά τους δεν υστερούσε σε τίποτε από τα γνήσια, αφού η διαφορά τους μπορεί να ήταν μόνο στη... ραφή. Ενα άλλο παράδειγμα αφορά βιοτέχνη στην Αθήνα, ο οποίος αντέγραφε ρούχα πολύ γνωστού οίκου του εξωτερικού. Οπως αναφέρουν αστυνομικοί, όταν κάποια φορά τον ρώτησαν πώς μπορεί να αναγνωρίσει τα γνήσια από τα μαϊμού η απάντηση που έδωσε κατέπληξε τους πάντες: «Τα υφάσματα που χρησιμοποιούμε εμείς είναι πολύ καλύτερα».
Ο ρόλος Κίνας και Τουρκίας
Ωστόσο, τα περισσότερα είδη μαϊμού από τα οποία κατακλύζεται η αγορά προέρχονται από την Κίνα και την Τουρκία. Στην Κίνα παράγεται απομίμηση για ό,τι προϊόν μπορεί κανείς να φανταστεί, από ρούχα, παπούτσια και τσάντες, μέχρι ρολόγια και στυλό. Οι παραγγελίες φτάνουν στην Ελλάδα με κοντέινερ και μεταφέρονται σε μεγάλες αποθήκες σε διάφορες περιοχές.
Στη Θεσσαλονίκη έχουν εντοπιστεί κατά το παρελθόν αποθήκες ασφυκτικά γεμάτες με είδη - μαϊμού στην περιοχή των Δικαστηρίων, οι οποίες ήταν κυρίως σε υπόγεια με πρόσβαση από κρυφές πόρτες. Αξιωματικοί, μάλιστα, αναφέρουν πως το τελευταίο διάστημα η Κίνα έχει βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα των απομιμητικών ειδών, φτιάχνοντας ολοένα και πιστότερα αντίγραφα, τα οποία με δυσκολία εντοπίζονται ακόμη και από ειδικούς. Από την άλλη, τα περισσότερα από τα τούρκικα απομιμητικά είδη θεωρούνται πιο κακότεχνα και είναι αρκετά εύκολο να τα καταλάβει ακόμη και κάποιος ανυποψίαστος πολίτης.
Τα συμβόλαια με τους οίκους μόδας
Στην Ελλάδα, όμως, λειτουργούν και αρκετές βιοτεχνίες, οι οποίες διαθέτουν επίσημα συμβόλαια με τους γνωστότερους οίκους μόδας ανά τον κόσμο και παράγουν ενδύματα τα οποία διατίθενται στην αγορά. «Κάποιοι κλείνουν συμφωνίες για παραγγελίες με τέσσερα και πέντε ευρώ το μπλουζάκι. Και μιλάμε πάντοτε για γνήσια είδη. Οι οίκοι μόδας βγάζουν τεράστιο κέρδος, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τα καταστήματα που τα πουλάνε στη συνέχεια, αφού το κόστος παραγωγής είναι πάρα πολύ μικρό», επισημαίνει υψηλόβαθμο στέλεχος της Αστυνομίας.
Στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί εδώ και χρόνια μία βιοτεχνία η οποία συνάπτει συμβόλαια με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρίες στο χώρο της μόδας. Οπως εξηγούν οι ιδιοκτήτες, αρχικά λαμβάνουν τα σχέδια από την εταιρία - ξένο οίκο, φτιάχνουν δείγματα, τα οποία ελέγχονται, και μόλις δοθεί το «πράσινο φως» ξεκινάει η παραγωγή με βάση τις παραγγελίες.
«Ενα απλό κοντομάνικο μπλουζάκι το ράβουμε 4,5 με 5,5 ευρώ, εάν όμως πρόκειται για κάποιο ρούχο με πέρλες ή κεντήματα τότε η τιμή του μπορεί να φτάσει στα 10 με 12 ευρώ», εξηγεί η ιδιοκτήτρια, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της. Η ίδια αναφέρει πως το ρούχο αυτό πωλείται στη συνέχεια από την ίδια την εταιρία ακόμη και 50, 60 ή και πάνω από 100 ευρώ (ανάλογα με τη φίρμα) σε μπουτίκ της εταιρίας, ενώ, αν καταλήξει σε άλλο κατάστημα, τότε η τιμή είναι ακόμη μεγαλύτερη, γιατί και ο καταστηματάρχης πρέπει να βγάλει κέρδος.
«Τα περισσότερα ρούχα που ράβουμε εμείς σε ποσοστό 90% φεύγουν στο εξωτερικό και το υπόλοιπο διατίθεται σε πελάτες στην Ελλάδα. Μάλιστα, πρέπει να πούμε πως οι μεγάλες εταιρίες απευθύνονται στην Ελλάδα για τα καλά τους ρούχα, ενώ τα πιο απλά ράβονται σε Πορτογαλία και Κίνα. Οι έλεγχοι, επίσης, είναι συνεχείς. Ειδικοί της εταιρίας έρχονται και ελέγχουν από τα μηχανήματα και τους χώρους μέχρι και τα άτομα που εργάζονται εδώ», προσθέτει.
Οπως αναφέρει, η ζημία για τις μεγάλες εταιρίες είναι τεράστια από τα είδη - μαϊμού, ωστόσο παραδέχεται πως ακόμη και αυτά πλέον είναι καλής ποιότητας. «Χρησιμοποιούν καλά υφάσματα, ακόμη κι αν αυτό ανεβάζει το κόστος, γιατί το κέρδος που έχουν είναι τεράστιο», επισημαίνει η ιδιοκτήτρια της βιοτεχνίας.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ
Αγγελιοφόρος