- Αλβανοί, Σκοπιανοί, Βούλγαροι δήλωσαν αδυναμία να πουλήσουν ρεύμα στην Ελλάδα λόγω καιρικών συνθηκών
- Υπολειτουργούν 4 μονάδες παραγωγής ρεύματος - μια της ΔΕΗ και 3 ιδιωτικές
- Απαγορεύονται από σήμερα οι εξαγωγές ρεύματος και σε αυτή την περίπτωση η χώρα μας δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτε
Ο μετρητής στον αγωγό φυσικού αερίου από Τουρκία ... γράφει μηδέν!
Κανονικά η χώρα μας θα έπρεπε άμεσα να ζητήσει να ενεργοποιηθούν οι σχετικές ρήτρες βάσει της...
συμφωνίας των δύο χωρών, χρήματα που υποχρεούται να καταβάλει η Τουρκία στην περίπτωση που η κανονική ροή φυσικού αερίου για την οποία έχει δεσμευτεί δεν είναι εφικτή.
Οι Τούρκοι αξιωματούχοι ωστόσο ... πρόλαβαν την Ελλάδα, έσπευσαν να ενημερώσουν, πρώτα μέσω διεθνών ΜΜΕ ότι υπάρχει τεχνικό πρόβλημα στο δίκτυο με Αζερμπαϊτζαν και Ιραν!
Στην περίπτωση τεχνικού προβλήματος δεν ενεργοποιούνται οι ίδιες ρήτρες ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι και η Τουρκία αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα λόγω καιρικών συνθηκών και ... προτιμά να ζεστάνει τους δικούς της κατοίκους με το φυσικό αέριο που προορίζεται για Ελλάδα.
Έβγαλε λοιπόν, όπως παλιά στην κρατική τηλεόραση μια κάρτα “μας συγχωρείτε για τη διακοπή” και ... ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Κάπως έτσι τέσσερις μεγάλες μονάδες παραγωγής ρεύματος, μια της ΔΕΗ και τρεις ιδιωτικές ουσιαστικά υπολειτουργούν.
Όλα αυτά την ώρα που η μέση κατανάλωση της Ελλάδας είναι περί τις 230 μεγαβατώρες, σε ύψη ρεκορ λόγω καιρικών συνθηκών.
Κάπως έτσι ήρθε ο “συναγερμός” στην Ελλάδα, η απαγόρευση εξαγωγών ρεύματος, αλλά και ο κίνδυνος, έστω και για μερικό μπλακ άουτ.
Το πρόβλημα ωστόσο δεν θα λυθεί μόνο με το αέριο που καταφθάνει με πλοίο στο σταθμό της Ρεβυθούσας, οι καιρικές συνθήκες θα εξακολουθήσουν να είναι δύσκολες (αν και υπάρχει μια ελπίδα βελτίωσης από βδομάδα) με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλεψη για ανάγκη μεγάλων φορτίων και τις επόμενες ημέρες.
Έτσι αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία πετρελαϊκές μονάδες (αν και δύο χθες εμφάνισαν βλάβη και λίγο έλειψε να “τινάξουν” το σύστημα “στον αέρα”) και πιθανότατα και κάποιες υδροηλεκτρικές εαν όμως οι ταμιευτήρες “πιάσουν” την απαιτούμενη στάθμη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου