Κατηγορηματικό «όχι» εισέπραξε ο Αντώνης Σαμαράς από την Γ.Γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κατά τις πρώτες επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Μισό «όχι» αλλά με ένα «μπορεί υπό προϋποθέσεις», εισέπραξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στην τρίτη κατά σειρά επαφή που είχε με αρχηγούς κομμάτων.
Στις 18:30 ο κ. Σαμαράς είχε την τέταρτη συνάντησή του, αυτή τη φορά με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, χωρίς να αναμένόταν κάποια έκπληξη, αφού ο Φώτης Κουβέλης και αυτός έχει ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθεται να συμμετέχει σε ένα κυβερνητικό σχήμα μνημονιακού χαρακτήρα. Σε δηλώσεις του ο κ. Κουβέλης μίλησε για «σταθερή θέση της ΔΗΜΑΡ για προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης ευρείαςλαϊκής και κοινοβουλευτικής νομιμοποίησης που θα κινηθεί στον αντίποδα της ασκούμενης πολιτικής η οποία αποδοκιμάστηκε με έντονο τρόπο από την λαϊκή ετυμηγορία». Έκανε λόγο για «μεταμφιεσμένη συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ», ενώ παράλληλα τόνισε ότι «η κυβέρνηση ευρείας λαϊκής νομιμοποίησης θα πρέπει να εξασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και να προχωρήσει την απαγκίστρωση από το μνημόνιο», καλώντας τέλος, την κάθε πολιτική δύναμη «να ξεκαθαρίσει τη στάση της».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε δηλώσεις του αποκάλυψε τους όρους που θέτει το κόμμα του για τον σχηματισμό ευρέως αποδεκτού κυβερνητικού συνασπισμού, με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό. Ζήτησε την συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και της Νέας Δημοκρατίας.
Ξεκαθάρισε πως το ΠΑΣΟΚ ως τρίτο κόμμα δεν θέτει ως όρο την συμμετοχή στελεχών του σε υπουργικές θέσεις και πρόσθεσε πως για την θέση του πρωθυπουργού προτείνει πρόσωπο ευρείας αποδοχής, το οποίο θα ενσαρκώνει το πνεύμα της λαϊκής βούλησης που εκφράστηκε στις εκλογές.
Τέλος, έθεσε και το πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.
Προηγουμένως, η Αλέκα Παπαρήγα εκ μέρους του ΚΚΕ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αντώνη Σαμαρά και του εξήγησε πως δεν υφίσταται πεδίον συνεννόησης, οπότε κάθε συνάντηση δεν θα είχε νόημα. Λίγο αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας εξηγούσε πως είναι αδύνατο για τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με την Νέα Δημοκρατία σε κυβερνητικό σχήμα, ενώ προειδοποίησε τους δανειστές της χώρας, ζητώντας τους να απέχουν από εκβιαστικά διλήμματα και απειλές.
Αν και τυπικά ο κ. Σαμαράς αναμένεται να συναντηθεί και με άλλους αρχηγούς κομμάτων και ενώ κατά το Σύνταγμα έχει στη διάθεση του ένα τριήμερο για να ολοκληρώσει την διερευνητική εντολή που έλαβε, εν τούτοις θεωρείται πως αυτή η προσπάθεια θα οδηγηθεί σε αποτυχία. Αμέσως μετά η εντολή θα δοθεί στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει δεσμευθεί πως θα απευθυνθεί πρωτίστως στην Αριστερά.
Σε περίπτωση που και αυτή η προσπάθεια αποτύχει τότε η εντολή θα περιέλθει στα χέρια τους Ευάγγελου Βενιζέλου για ένα τρίτο και τελικό εγχείρημα σχηματισμού κυβέρνησης. Αν και αυτή δεν τελεσφορήσει, τότε η χώρα οδηγείται σε εκλογές μετά από μία τελευταία συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Παραδίδει την εντολή ο Σαμαράς
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των επαφών του ενημέρωσε τον κ. Κάρολο Παπούλια για το αδιέξοδο του διερευνητικού εγχειρήματος, όπως ανέφερε στη zougla.gr ένας από τους στενότερους συνεργάτες του. Κάτοπιν τούτου, και μετά τη λήξη της συνεδρίασης του πολιτικού επιτελείου της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς θα καταθέσει κι επίσημα τη διερευνητική εντολή. Το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να δώσει τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης στον Αλέξη Τσίπρα, πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου