x

Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Μια ολοκληρωμένη αποτίμηση των χθεσινών αποτελεσμάτων για ΣΥΡΙΖΑ και ΧΑ σε σχέση με τον β' γύρο και τις ευρωεκλογές


Mία ημέρα μετά τον πρώτο γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών τα κόμματα μετρούν κέρδη και ζημιές εν όψει όχι μόνο του δεύτερου γύρου, αλλά και των ευρωεκλογών οι οποίες θα δώσουν το πραγματικό πολιτικό μήνυμα και θα μετρηθούν οι δυνάμεις όλων.
Επιχειρώντας μία αναλυτική προσέγγιση των χθεσινών αποτελεσμάτων παρατηρούμε ότι:
-Η Νέα Δημοκρατία είναι σαφώς δεύτερη πολιτική δύναμη. Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται, αλλά όχι τόσο όσο πίστευαν τα στελέχη του. Στην χειρότερη περίπτωση προηγείται με 2 μονάδες διαφορά στην καλύτερη 5
-Ο Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή είναι σαφώς τρίτη πολιτική δύναμη έστω και αν σε περιφερειακό επίπεδο σημειώθηκε διαρροή ψηφοφόρων του προς υποψηφίους που είχαν φιλοχρυσαυγίτικο προφίλ, όπως ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονιας Απόστολος Τζιτζικώστας ή ο ανεξάρτητος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ.Καρυπίδης (αμφότεροι "θυματα" του AJC και του Ν.Χάρρις) ή μεσολάβησαν οι "κουμπαριές" όπως στην Κρήτη και οι διαπροσωπικές σχέσεις με αποτέλεσμα να μην ψηφιστεί ο Περιφερειάρχης του κόμματος
- Η υπόθεση των περιφερειών και οι "κραυγές νίκης" για την επικράτηση σε 12 Περιφέρειες των κυβερνητικών στελεχών (περιλαμβάνου και τον ανεξάρτητο Α.Τζιτζικώστα της Κεντρικής Μακεδονίας στις 12 Περιφέρειες!) είναι τα αποτελέσματα εν μέρει του παραμορφωτικού φακού των "ανεξάρτητων" υποψηφίων και της "περιχαράκωσης" του ΣΥΡΙΖΑ. Οπου η ΝΔ έδωσε χρίσμα, έφαγε "μαύρο" που "πήγε σύνεφο". Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις Κουμουτσάκου στην Αττική και Ιωαννίδη στην Θεσσαλονίκη. Από εκεί και πέρα έχουμε τα ευτράπελα να "βάφεται" ... πράσινη η Πελοπόννησος, επειδή ο Π.Τατούλης ήταν υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στην προηγούμενες εκλογές όταν προσωπικά ο Α.Σαμαράς έβαλε ως  ανθυποψήφιό του εκείνον τον τραγικό παππούλη, τον Δράκο και χάρισε μια αμιγώς "γαλάζια" περιφέρεια στο ΠΑΣΟΚ.Τώρα που ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ κλπ ψήφισαν τον Τατούλη, η Πελοπόννησος βάφτηκε ... "πράσινη".Ευτυχώς που έχουμε ευρωεκλογές σε έξι ημέρες για να διακριβωθεί πώς ούτε 7% δεν θα λάβει το ΠΑΣΟΚ στην συγκεκριμένη Περιφέρεια.
- Στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές υπάρχουν μηχανισμοί τελείως διαφορετικοί από  τις εθνικές εκλογές τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άλωσε. Και έχει σαφές πρόβλημα στην επιλογή προσώπων. Δεν ξέρει να συνάπτει κοινωνικές συμμαχίες γιατί το κόμμα διοικείται ακόμα από το 3,5% του παλιού ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει "ενηλικιωθεί" σε επίπεδο στελεχών. Αυτό το είχε επισημάνει το defencenet.gr όταν μίλησε σε ανύποπτο χρόνο πριν δύο μήνες για "αδυναμία σύναψης συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφέρειες". Τώρα δίνουν στην κυβέρνηση το δικαίωμα να λέει ότι "Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε λιγότερους ψήφους από τις βουλευτικές (!) του 2012 και ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, περισσότερους"! Και να μετρούν τον Τζιτζικώστα στη ΝΔ, αλλά όχι το 30% που πήρε ο Θ.Καρυπίδης στην Δυτική Μακεδονία στον ΣΥΡΙΖΑ. Ευτυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ - το τονίζουμε πάλι - που έρχονται οι ευρωεκλογές σε έξι ημέρες γιατί κινδυνεύει να χάσει τις εντυπώσεις.
- Με το κόλπο "υποστηρίζουμε αυτούς που υποστηρίζουν όλοι οι άλλοι μνημονιακοι" πολιτικά ανύπαρκτοι όπως το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ διατείνονται ότι "Εκλέγουμε στην Αθήνα τον Καμίνη και στην Θεσσαλονίκη τον Μπουτάρη, ενώ κερδίζουμε και πολλές περιφέρειες"! Την Κυριακή θα δούμε τις πραγματικές τους δυνάμεις.
- Η πιθανή εκλογή Γ.Μπουτάρη στην Θεσσαλονίκη (έχει διεισδύσει στον νεοδημοκρατικό-αστικό κόσμο της πόλης) και οι καλές πιθανότητες που έχει ο Γ.Καμίνης στην Αθήνα, αποτελούν εθνικό όνειδος και αν συντελεστούν αυτές οι εκλογές, θα σημαίνει ότι η χώρα προχωρά με ταχύτητα προς τον γκρεμό. Δεν είναι ούτε αριστεροί, ούτε δεξιοί, ούτε ΠΑΣΟΚ ούτε τίποτα τέτοιο. Είναι κλασικοί εκπρόσωποι της Νέας Τάξης Πραγμάτων που εκ των έσω αλώνει την χώρα. Δείχνει και το επίπεδο ηθικής αλλοτρίωσης των πολιτών.
- Ούτε αυτή η παραμορφωτική εικόνα στις Περιφέρειες δεν θα υπήρχε αν δεν ήταν διασπασμένη η αντιμνημονιακή παράταξη. Οι μνημονιακές δυνάμεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ,  οσονούπω Ποτάμι και σίγουρα όχι εχθρός τους το ΚΚΕ) είναι απόλυτα ενωμένες και ξέρουν να στήνουν παιχνίδια. Οι αντιμνημονιακοί (ΣΥΡΙΖΑ, Λαϊκός Σύνδεσμος, ΑΝΕΛ) είναι όχι απλά διασπασμένοι αλλά η ρητορική τους στάζει από μίσος ο ένας για τον άλλο. Ετσι όμως είναι καταδικασμένοι αφού το μπλοκ των μνημονιακών έχει τα πάντα: Αφθονους οικονομικούς πόρους, τα ΜΜΕ, την στήριξη τρόικας, της AJC κλπ. Η πολιτική, όμως, είναι η τέχνη του εφικτού. Στις δημοτικές εκλογές του 1986 η ΝΔ κατήγαγε μεγάλη νίκη κερδίζοντας για πρώτη φορά τους δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά με την στήριξη στον β' γύρο του φιλοσοβιετικού ΚΚΕ. Κατήγγειλε κανείς τη ΝΔ ότι στηρίχθηκε σε "κομμουνιστές" και "οπαδούς του ολοκληρωτισμού"; Οχι βέβαια. Η νίκη μετράει.
-Στον Λαϊκό Σύνδεσμο ήδη αντιλαμβάνονται ότι στην πολιτική δεν αρκεί να είσαι "αντί". Πρέπει να ξέρεις να αθροίζεις δυνάμεις για να έχεις το αποτέλεσμα που θέλεις ειδικά σε αυτό το πολυδιασπασμένο πολιτικό περιβάλλον. Με μιά πολιτική "προίκα" που προσεγγίζει το 10% μπορούν τιμωρήσουν την κυβέρνηση με μία ευρεία ήττα δίνοντας μία "ανέξοδη" γραμμή καταψήφισης των κυβερνητικών υποψηφίων, ειδικά σε δήμο Αθήνας και Περιφέρεια Αττικής. Σε τελική ανάλυση η κυβέρνηση τους διώκει, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενα ποσοστό 10% στις ευρωεκλογές και κυβερνητικά ήττα σε δήμο Αθήνας και Περιφέρεια Αττικής είναι ιδανική εξέλιξη για την ΧΑ. Απλά και πρακτικά πράγματα και κυρίως αποτελεσματικά...
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: