x

Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2015

Ποιες θα είναι οι αποφάσεις της ΕΚΤ την Πέμπτη; - Η Ελλάδα "de facto εκτός Ευρωζώνης"; - Που οδηγεί μια τέτοια απόφαση;

Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που ξεκινάει, καθώς την Πέμπτη αποφασίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για την εφαρμογή και τους όρους του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη (QE).

Σύμφωνα με στελέχη που έχουν γνώση των συζητήσεων που γίνονται παρασκηνιακά, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την Πέμπτη και όλα τα ενδεχόμενα είναι ακόμα υπό συζήτηση.

Ωστόσο, οι ίδιοι παράγοντες σημείωναν ότι είναι πολύ δύσκολο στην παρούσα χρονική συγκυρία να ανακοινωθεί ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων «που θα περιλαμβάνει από τώρα τα ελληνικά ομόλογα, δεδομένου ότι μπορεί να έρθει στην εξουσία ένα κόμμα στο οποίο αρκετοί θεωρούν πώς είναι επιθυμητό να αναδιαρθρωθούν τα ελληνικά ομόλογα που έχει ήδη αγοράσει η ΕΚΤ».

Μάλιστα, ανέφεραν ότι δεν θα ήταν λογικό για τον οποιοδήποτε οργανισμό να δανείσει κάποιον που μιλάει ανοιχτά για το ενδεχόμενο να κουρευτούν τα δάνεια που ο ίδιος οργανισμός του έχει διαθέσει στο παρελθόν.

Εφόσον επαληθευτούν οι πληροφορίες που θέλουν την ΕΚΤ να μεταφέρει για αργότερα τις αποφάσεις για την Ελλάδα, επί της ουσίαςθα υπάρξει ένα καθεστώς όπου η χώρα θα είναι de facto εκτός Ευρωζώνης, όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Από τη στιγμή που η ΕΚΤ θα λάβει μία απόφαση για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και σε αυτήν δε θα περιλαμβάνεται μόνο μία (η Ελλάδα), αυτό θα είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα από μόνο του, υποστηρίζουν οι ίδιοι παράγοντες. Επιπροσθέτως, τα ελληνικά ομόλογα θα έχουν πολύ υψηλές αποδόσεις, ενώ όλα τα άλλα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης θα κινούνται σε πιο χαμηλά - και παρόμοια - επίπεδα.

Πάντως, είναι ακόμα ζωντανό το σενάριο να ενταχθούν και τα ελληνικά ομόλογα στις ανακοινώσεις της ΕΚΤ για το QE. Ομως, στο σενάριο αυτό τα ελληνικά ομόλογα που θα αγοράσει η ΕΚΤ δεν θα είναι τόσα όσα προβλέπονται από την ποσόστωση της Ελλάδας, αλλά το ποσό των αγορών θα είναι συρρικνωμένο περίπου στο ένα τρίτο της ποσόστωσης.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της νέας παράτασης του υφιστάμενου Μνημονίου, τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί οι φήμες ότι είναι προ των πυλών και μάλιστα για έξι μήνες. Σύμφωνα με στελέχη που έχουν γνώση των συζητήσεων, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την περαιτέρω επιμήκυνση του προγράμματος, αλλά αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ούτε για την ίδια την παράταση, ούτε για την περίοδό της. Αλλωστε, θα πρέπει να προκύψει η νέα κυβέρνηση για κάτι τέτοιο, αφού για να δοθεί νέα παράταση, θα πρέπει να υπάρχει και το σχετικό αίτημα από την Ελλάδα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΙΨΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΚΑΤΟΧΙΚΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Απόφαση ιστορικής σημασίας θα πάρει την Πέμπτη πριν τις εκλογές η ΕΚΤ, όταν και θα ανακοινώσει την μαζική αγορά ομολόγων, από την οποία κανείς δεν ξέρει ακόμα εαν θα αφορά και στα ελληνικά ομόλογα...

Δίνουν και παίρνουν οι παρασκηνιακές ζυμώσεις στην ΕΚΤ ενόψει της συνεδρίασης της Πέμπτης όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή. Εως τώρα οι ενδείξεις είναι πως...
η Ελλάδα θα είναι η μόνη που θα εξαιρεθεί από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, κάτι που σύμφωνα με το δημοσίευμα σημαίνει - κτά τη γνώμη κάποιων - πως η χώρα μας θα βρίσκεται ουσιαστικά εκτός ευρωζώνης. 

Ανεξάρτητα ωστόοο από την όποια ερμηνεία δίνουν αναλυτές και ξένα κέντρα, ένα είναι βέβαιο...

Η ανάληψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας από την ΕΚΤ και τω ευρωιερατείο συνολικά, θα συνιστά μονομερή πράξη παραβίασης του συνόλου των συμφωνηθέντων τα χρίνια της κατοχής, αλλά και ευθεία αμφισβήτηση του πυρήνα της ευρωενωσιακής συνθήκης εκ μέρους των "εταίρων και δανειστών", πράγμα που οδηγεί αυτοδίκαια στην κατάπτωση του συνόλου των κατοχικών συμφωνιών που έχουν προσυπογράψει οι δωσίλογες κυβερνήσεις, υπέρ της Ελλάδας, άρα και στην απόλυτη και πλήρη απαλλαγή της χώρας από κάθε υποχρέωση αποπληρωμής έστω και ενός ευρώ, από το εξωφρενικό "δημόσιο χρέος" με το οποίο έχουν φεσώσει τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: