x

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ «Θερμό επεισόδιο» μπροστά στις κάμερες μεταξύ Έλληνα και Γερμανού ΥΠΕΞ για κατοχικό δάνειο και αποζημιώσεις


Για πρώτη φορά Έλληνας επίσημος έθεσε  το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικών δανείου σε ανώτατο επίπεδο και κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.
Πρόκειται για τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο οποίος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γερμανία όπου συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Σταϊνμάγερ και στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Έλληνας ΥΠΕΞ έθεσε για πρώτη φορά και ενώπιων τηλεοπτικών συνεργείων και δημοσιογράφων το θέμα του κατοχικού δανείου και των αποζημιώσεων προκαλώντας την «οργή» του Γερμανού ομολόγου του.
"Φυσικά θα μιλήσουμε και για το ζήτημα των επανορθώσεων. Είμαι αν θέλετε ο ταχυδρόμος από πλευράς ελληνικού Κοινοβουλίου. Ξέρω ότι το θέμα αυτό τυγχάνει μεγάλης προσοχής στον τύπο. Για εμάς είναι διαφορετική η ιεράρχηση των θεμάτων, αλλά παρόλα αυτά θα το αναφέρω"
είπε από ο Ν. Κοτζιάς ο οποίος συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς Ελλάδα. Μπορεί να είναι φτωχή, αλλά είναι ισότιμο κράτος-μέλος. Έχουμε φωνή και δικαιώματα»  κάτι που ενόχλησε ιδιαίτερα τον Φ. Σταϊνμάγερ ο οποίος έσπευσε να αρνηθεί οποιαδήποτε προοπτική για το συγκεκριμένο θέμα:
«Ολα τα ζητήματα που αφορούν τις επανορθώσεις περιλαμβανομένου και του κατοχικού δανείου έχουν νομικά κλείσει»
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε αυτό  που είχε δηλώσει  μία ημέρα νωρίτερα ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος τόνισε τη Δευτέρα ότι θέματα όπως οι αποζημιώσεις για τη ναζιστική κατοχή της Ελλάδας, έχουν ρυθμιστεί «νομικά, οριστικά με τη συνθήκη 2 συν 4 που υπεγράφη το 1990 ανάμεσα στα δύο γερμανικά κράτη και τους συμμάχους», ενώ σε ερώτηση για το αν το Βερολίνο θα πλήρωνε αποζημιώσεις, απάντησε ότι είναι μηδενική αυτή η πιθανότητα.
Βέβαια παρά την αντίθετη που εξέφρασε ο Φ. Σταϊνμάγερ γνωρίζει πολύ καλά και επ αυτού ο εκνευρισμός ότι το θέμα έχει πια εισέλθει σε διαδικασία συζήτησης και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο και ότι από τη στιγμή που θα γίνει κάτι τέτοιο σε διπλωματικό επίπεδο συνιστά ένα προηγούμενο που δεν μπορεί να ανατρέψει.
Μπορεί να εξακολουθήσει να αρνείται να το συζητήσει -και αυτό θα κάνει- αλλά το θέμα έχει τεθεί, έχει διεθνή και διπλωματική υπόσταση πλέον και θα βρίσκεται συνεχώς στην ατζέντα. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη ζημιά για τη Γερμανία.
Διαβάστε τις δηλώσεις των υπουργών αναλυτικά:
F. W. Steinmeier : Την Ελλάδα και τη Γερμανία τη συνδέουν πολλά. Η Ελλάδα είναι αναμφίβολα το λίκνο του δυτικού μας πολιτισμού: η γλώσσα του, η φιλοσοφία του, η κοσμοθεωρία του.
Όλα αυτά έχουν χαραχτεί βαθιά στην ιστορία και στον πολιτισμό της Ευρώπης. Δεν θα συζητήσουμε μόνο θεμελιώδη ζητήματα. Όλα όσα συμβαίνουν σήμερα θα είναι αντικείμενο των συζητήσεών μας που θα αρχίσει σε λίγο. Και φυσικά (θα συζητήσουμε) τα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής που μας απασχόλησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Ασφάλεια που έλαβε χώρα στο Μόναχο.
Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η κατάσταση στην Ουκρανία ή η σχέση απέναντι στη Ρωσία, η κρίση στη Μ. Ανατολή, από τη Συρία, στο Ιράκ μέχρι τη διαδικασία της ειρήνευσης στη Μ. Ανατολή, όλα αυτά μας ανησυχούν ιδιαίτερα. Οι πρόσφυγες είναι επίσης ένα ζήτημα που προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Η Ελλάδα βέβαια βρίσκεται λόγω γεωγραφικής θέσης σε μια ιδιαίτερη κατάσταση όσον αφορά αυτές τις ανησυχητικές αντιπαραθέσεις καθώς γειτονεύει με αυτή την περιοχή.
Θα συζητήσουμε, επίσης, για δυνατότητες εξεύρεσης λύσης. Αλλά, Νίκο, θα συζητήσουμε, επίσης, για τα σημερινά ζητήματα και το περιεχόμενο των συνομιλιών ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η αλλαγή πλεύσης που σημειώθηκε με τη νέα Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα σε ζητήματα οικονομικά, κοινωνικά και ζητήματα οικονομίας προκαλούν συζητήσεις.
Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο και το ακούμε όπως κι εσείς το ακούτε στα βραδινά δελτία ειδήσεων. Κάποιες δηλώσεις προκάλεσαν ερωτήματα και αναμένουμε τις επόμενες ημέρες με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον τις προτάσεις της ελληνικής Kυβέρνησης για ανοιχτά θέματα, εάν θα υπάρξει ή όχι παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, εάν υπάρχουν ιδέες και προτάσεις, ει δυνατόν, συγκεκριμένες, από την πλευρά της ελληνικής Kυβέρνησης.
Ισχύει αυτό που είπα κατά την πρώτη συνάντησή μας πριν δέκα μέρες: Η Ελλάδα ψήφισε. Το αποτέλεσμα είναι σαφές, η νέα Κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία. Όλα αυτά θα τα σεβαστούμε. Από την άλλη πλευρά, όμως, αναμένουμε πως και στην Ελλάδα είναι σεβαστό πως πρέπει να υπάρχει αξιοπιστία και τήρηση των συμφωνηθέντων. Εκείνο που έχει σημασία σήμερα δεν είναι να τονίσουμε με δραστικότερες λέξεις τις θέσεις μας. Σημασία έχει να βρούμε συζητώντας ποιες είναι οι ιδέες της άλλης πλευράς σε θέματα οικονομικής πολιτικής.
Ευχαριστώ που ήρθατε στο Βερολίνο.
Θα ήθελα να προσθέσω κάτι ακόμη όσον αφορά τη σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία. Οι μέρες και οι ώρες που έρχονται θα είναι αποφασιστικής σημασίας. Σε συζητήσεις και τηλεδιασκέψεις που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα σε αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και Υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ουκρανίας και στις διαπραγματεύσεις που άρχισαν χθες και θα συνεχιστούν απόψε το βράδυ και αύριο στο Μινσκ. Δεν θέλω να αξιολογήσω αυτές τις συνομιλίες που, νομίζω, είχαν νόημα. Υπάρχουν όμως ακόμη πολλά ανοιχτά θέματα, που θα πρέπει να λυθούν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στο Μινσκ.
Φυσικά υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες από την γερμανική πλευρά σε όλη την Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως. Όλοι οι συμμετέχοντες οφείλουν να γνωρίζουν ότι αύριο θα έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την αποκλιμάκωση της κρίσης και να οδηγηθούμε στην κατάπαυση του πυρός. Αλλά επαναλαμβάνω και τονίζω ότι ακόμη δεν έχει κερδηθεί τίποτα.
Το γεγονός ότι λαμβάνει χώρα αυτή η σύνοδος δεν διασφαλίζει την επιτυχία της. Για αυτό λοιπόν εύχομαι και ελπίζω ότι η Μόσχα και το Κίεβο θα αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα την κατάσταση εν όψει της επαπειλούμενης στρατιωτικής σύρραξης και θα αδράξουν αυτή την ευκαιρία. Όταν έχει κανείς κατά νου τα μηνύματα των ειδησεογραφικών πρακτορείων, η κατάσταση συνεχίζει να είναι έκρυθμη, η στρατιωτική σύρραξη συνεχίζεται. Το λέω αυτό τονίζοντας και προσθέτοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που μια πράξη πολιτικού σαμποτάζ είχε ως στόχευση να εξανεμίσει κάθε ελπίδα για κατάπαυση του πυρός.
Ελπίζω, λοιπόν , ότι κανείς από τους συμμετέχοντες δεν θα εξωθήσει την κατάσταση στα άκρα ώστε να τεθεί υπό αμφισβήτηση ο έλεγχος της βίας. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να βρούμε μία πολιτική λύση. Οι πολιτικές λύσεις μπορούν να είναι το μόνο ζητούμενο αυτή τη στιγμή και να οδηγήσουν σε μία βιώσιμη αποκλιμάκωση και σε εκεχειρία. Αυτή είναι η μόνη ελπίδα, διότι η ειρήνη είναι η μόνη επιλογή για την περιοχή αυτή.
Σας ευχαριστώ.
N. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ευχαριστώ και από την πλευρά μου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα για αυτή την τόσο ευγενική πρόσκληση. Επιστρέφω σε μία χώρα όπου σπούδασα και όπου η κόρη μου έζησε 14 χρόνια. Αυτό ακόμη δεν το έχουν ανακαλύψει οι δημοσιογράφοι, έχουν ανακαλύψει μόνο τη σύζυγό μου. Αλλά συμμερίζομαι τη διάθεσή τους για αποκαλύψεις.
Χαίρομαι που βρίσκομαι στο Βερολίνο και μου δίνεται η ευκαιρία να συζητήσω με τον κ. Υπουργό τις νέες πολιτικές προοπτικές της νέας ελληνικής Κυβέρνησης. Νομίζω ότι έχουμε πολλά κοινά σημεία με τη Γερμανία και υπάρχουν πολλά θέματα που θα πρέπει να δούμε. Γνωρίζετε ότι ο διάλογος, οι συζητήσεις είναι το όπλο της δημοκρατίας και με τις συνομιλίες μπορούμε να δώσουμε ώθηση στη φιλία μας κάνοντας και κάποιες ερωτήσεις και παρατηρήσεις που είναι δυνατόν να τεθούν.
Στην Αθήνα πιστεύουμε ότι η πολιτική που διεξήχθη τα τελευταία πέντε χρόνια οδήγησε μόνο σε αποτυχίες. Έχουμε μεγάλη κοινωνική κρίση, έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα, που ζούνε στο κρύο, χιλιάδες ανθρώπους που αυτοκτονούν, ενάμιση εκατομμύριο ανέργους, 60% σχεδόν των νέων ανθρώπων είναι άνεργοι.
Αυτό που ελπίζουμε είναι ότι σε συνεργασία με τους φίλους μας στη Γερμανία και στην ΕΕ θα καταφέρουμε να δώσουμε πάλι πίσω την ελπίδα στη χώρα μας, να αποκτήσουν και πάλι οι Έλληνες αυτοσεβασμό. Γιατί ό,τι και να λέει το εγχειρίδιο πολιτικής οικονομίας, χωρίς τους ανθρώπους δεν μπορεί να υπάρχει εξέλιξη και πρόοδος. Και θέλουμε να δώσουμε στους ανθρώπους αυτή την θετική εντύπωση ότι υπάρχει μέλλον.
Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έχει υπογράψει αυτό ακριβώς, ότι χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, υπέγραψε άλλες μεταρρυθμίσεις, όχι μεταρρυθμίσεις που βαίνουν εις βάρος της πλειονότητας του ελληνικού λαού και επιβλήθηκαν σε αυτή τη βάση, αλλά μεταρρυθμίσεις που θα καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή, την ολιγαρχία που έχει μάθει να αντλεί τον πλούτο της από τον εθνικό πλούτο. Χρειαζόμαστε λοιπόν μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν τέλος σε αυτή την ανακατανομή.
Γιατί ουσιαστικά ακόμη και οι νόμοι του καπιταλισμού δεν ισχύουν στην Ελλάδα. Είμαστε η μόνη χώρα όπου μετά από έξι χρόνια βαθειάς κρίσης ούτε ένας ολιγάρχης δεν έχει χάσει την επιχείρησή του ή δεν έχει καταρρεύσει. Αυτό είναι πραγματικά πρωτοφανές στην ιστορία. Ελπίζουμε λοιπόν σε αυτό το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα να έχουμε την υποστήριξη της Ευρώπης. Γιατί είναι ένα κοινωνικά δίκαιο πρόγραμμα και ανταποκρίνεται στις ελπίδες και στις προσδοκίες του ελληνικού λαού.
Θα συζητήσουμε για το μέλλον της Ευρώπης. Είμαστε μια δύναμη υπέρ της Ευρώπης, φιλική προς την Ευρώπη. Η Ευρώπη, αν δούμε μόνο το όνομα, υπάρχει απλώς επειδή ένας τρελός Έλληνας θεός απήγαγε αυτό το όμορφο κορίτσι. Αυτή είναι ουσιαστικά η βάση της Ευρώπης: η κατανόηση, η αλληλεγγύη, η αγάπη. Αυτό εκφράζεται μέσω της ελληνικής μυθολογίας.
Όπως όμως και η γερμανική Κυβέρνηση, και εμείς ανησυχούμε βαθιά για την αποσταθεροποίηση στους κόλπους της Ευρώπης με την κρίση στην Ουκρανία, στη Συρία, στο Ιράκ, την αναβίωση της τρομοκρατίας των τζιχαντιστών. Ελπίζουμε ότι μαζί με τη Γερμανία θα μπορέσουμε να συμβάλουμε στη σταθεροποίηση όλων αυτών των περιοχών που στην ουσία αποτελούν ένα τόξο από την ανατολική Ευρώπη στην εγγύς ανατολή και στη βόρειο Αφρική.
Υποστηρίζουμε λοιπόν από βάθος καρδίας την πρωτοβουλία της Γερμανίας για την τετραμερή συνάντηση και είμαστε της άποψης ότι στο Μινσκ θα πρέπει να συζητήσουμε για την εφαρμογή των αποφάσεων του Μινσκ. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Για εμάς αυτή η λύση προς την ειρήνη και στην σταθερότητα είναι η μόνη λύση. Και φυσικά χωρίς να υπάρξει ρήξη μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας.
Θα μιλήσουμε φυσικά και για το θέμα του ελληνικού χρέους. Διαβάζοντας τον γερμανικό τύπο έχω την αίσθηση ότι θα πρέπει να καταστήσω σαφές ότι αυτό που ζητάμε, αυτό που παρακαλούμε, διαλέξτε όποια λέξη θέλετε, είναι κατανόηση.
Αυτή την πολιτική που μας επιβλήθηκε δεν μπορούμε να την συνεχίσουμε, γιατί η κοινωνία μας είναι υπό κατάρρευση, η παραγωγική μας βάση σχεδόν έχει εξανεμιστεί και δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη. Και χωρίς οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να αποπληρωθούν τα χρέη. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η Γερμανία που με τις συμφωνίες του 1952-53 έχει μακρά εμπειρία. Αυτό που θέλουμε να συζητήσουμε σήμερα είναι να εφαρμοστεί μια διαφορετική πολιτική που θα οδηγήσει σε ανάπτυξη και θα εμπνεύσει τον ελληνικό λαό να συμμετέχει στη διαδικασία αυτή, να μην παρακολουθεί με απάθεια πως καταρρέει η χώρα του.
Φυσικά θα μιλήσουμε και για το ζήτημα των επανορθώσεων. Είμαι αν θέλετε ο ταχυδρόμος από πλευράς ελληνικού Κοινοβουλίου. Ξέρω ότι το θέμα αυτό τυγχάνει μεγάλης προσοχής στον τύπο. Για εμάς είναι διαφορετική η ιεράρχηση των θεμάτων, αλλά παρόλα αυτά θα το αναφέρω.
Ευχαριστώ πολύ για τη δυνατότητα που μου δίνεται να επιστρέψω στη χώρα της γυναίκας και της κόρης μου.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: