x

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

ΠΟΤΕ ΕΛΕΓΑΝ ΨΕΜΜΑΤΑ; - ΤΟΤΕ Ή ΤΩΡΑ; Ποιος κοροϊδεύει ποιον; Οι δήθεν πρωταθλήτριες τράπεζες των stress test κατέφυγαν στον ELA μετά από τέσσερις μήνες


 

Alpha Bank και Eurobank προσέφυγαν στον ELA, τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας προκαλώντας ερωτήματα για την προ μηνών υποτιθέμενη "επιτυχία" των ελληνικών τραπεζών στα "στρες τεστ"
Τότε οι τράπεζες είχαν ανακοινώσει πως τα είχαν περάσει με επιτυχία και διέθεταν κεφαλιακή επάρκεια. Τι άλλαξε λοιπόν από τότε και σήμερα προσφεύγουν εκτάκτως οι δύο από τις τέσσερις στον ELA; Δεν συνέβη τίποτα το συνταρακτικό από τότε που να δικαιολογεί τέτοια θεαματική αλλαγή.
Oι δύο τράπεζες ζήτησαν από την Τράπεζα της Ελλάδας χρήματα μέσω του ELA την Πέμπτη, εξαιτίας της έλλειψης ρευστού, ενώ ανάλογη κίνηση αναμένεται να κάνουν μέχρι τη Δευτέρα και οι λοιπές συστημικές τράπεζες της χώρας
Βέβαια το defencenet από τότε είχε αποκαλύψει ότι οι τράπεζες ΔΕΝ είχαν περάσει τα stress test, παρά την "μαγική" παρουσίαση των αποτελεσμάτων από ΜΜΕ και κυβέρνηση.
Τότε στις 27/10/2014 είχαμε γράψει:
"Δύο τράπεζες, η Εθνική και η Eurobank απέτυχαν παταγωδώς να περάσουν την δοκιμασία και έδειξαν σημαντικά κεφαλαιακά κενά.
Σύμφωνα με το τεστ αντοχής της ΕΚΤ, η Εθνική Τράπεζα είχε κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 3,432 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία στα τέλη 2013. Μέσα στο 2014 έχει συγκεντρώσει κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ, ενώ μετά το πλάνο αναδιάρθρωσης οι ανάγκες περιορίζονται στα 273,28 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, για την Eurobank προκύπτουν κεφαλαιακές ανάγκες 70,6 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρει το Reuters, η τράπεζα είχε κεφαλαιακό έλλειμμα 4,628 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία τέλος 2013, και έχει σηκώσει 2,86 δισ. από την αύξηση κεφαλαίου. Μετά τα πλάνα αναδιάρθρωσης οι κεφαλαιακές της ανάγκες διαμορφώνονται στα 70,6 εκατ. ευρώ.
Σε καλύτερη τύχη ήταν η Alpha Bank η οποία όμως είχε απορροφήσει την Εμπορική Τράπεζα τις οποίας τις επισφάλειες τις κάλυψε μέχρι το τελευταίο ευρώ πριν αποχωρήσει η γαλλική Credite Agricole.
H είδηση εν τέλει είναι ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Οι δύο που απέτυχαν για να καλύψουν το κεφαλαιακό τους έλλειμμα και οι δύο που πέρασαν οριακά για να σταθεροποιηθούν. Εάν ήταν τόσο επιτυχημένα τα ελληνικά "Τεστ αντοχής" προς τι η αύξηση του ΜΚ;
Αποδεικνύεται λοιπόν ότι η κυβέρνηση Σαμαρά θριαμβολόγησε αλλάζοντας το νόημα των λέξεων με σκοπό να παραπλανήσει την νοημοσύνη των πολιτών με την βοήθεια αρκετών ΜΜΕ. Φαίντεται πως πιστεύουν ότι οι Έλληνες δεν είναι ικανοί να καταλάβουν αυτό που ανακοίνωσε η ΕΚΤ. Ακόμα προσπαθούν να κερδίσουν "πόντους" στην ελληνική κοινωνία με επικοινωνιακά "τρικ" τα οποία όμως βασίζονται στην παραβίαση των κανόνων με βάση τους οποίους ορίζεται η νευτώνεια πραγματικότητα."
Αυτά ως προς τα strees test: H κίνηση προσφυγής των τραπεζών ήρθε ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης εκροής καταθέσεων, αλλά και της απόκτησης έντοκων γραμματίων που επιβάλει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα το κράτος.
Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις τον περασμένο Δεκέμβριο μειώθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιανουάριο οι απώλειες συνεχίζονται, αλλά όπως σημειώνουν οι τράπεζες αντιμετωπίζονται. Αυτό όμως που όλα τα ΜΜΕ αποφεύγουν να θίξουν είναι ότι η εκροή των καταθέσεων οφείλεται στην φορολογία επιπέδου Rockefeller που έχει επιβληθεί στους Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτος πραγματικού (και οχι φανταστικού τεκμαρτού) εισοδήματος.
Οι Έλληνες πολίτες έχουν στεγνώσει από τους υπέρογκους φόρους εισοδήματος, και τον ΕΝΦΙΑ που πρακτικά είναι ενοίκιο στο σπίτι. Έτσι έχουν σηκώσει ότι είε απομείνει πό τα "έτοιμα", όσοι είχαν ακόμα.
Μεγάλη αφαίμαξη στη ρευστότητα, που επιτάχυνε την προσφυγή των τραπεζών στο ELA, προκαλούν και οι αλλεπάλληλες εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου (λόγω της "επιτυχημένης" πολιτικής της κυβέρνησης Σαμαρά).
Τον περασμένο Νοέμβριο το Δημόσιο άντλησε μέσω εντόκων 2,75 δισ. ευρώ, τον Δεκέμβριο 3,25 δισ. ευρώ ενώ μέχρι στιγμής τον Ιανουάριο 2,7 δισ. ευρώ. Από τα παραπάνω ποσά σημαντικό τμήμα -σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών ποσό 3 δισ.- ήταν στα χέρια ξένων επενδυτών, οι οποίοι δεν τα ανανεώνουν και τα οποία τελικά αγοράζονται από τις εγχώριες τράπεζες.
Το "τελειωτικό χτύπημα" που σφράγισε την απόφαση των διοικήσεων των δύο τραπεζών να καταφύγουν στον ELA δόθηκε την Πέμπτη, από την απόφαση της Κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να αποσυνδέσει το φράγκο από τη σταθερή ισοτιμία του με το ευρώ.
Εν πάσει περιπτώσει ας υποθέσουμε ότι δεν ήταν έτσι και ότι κατά παράβασην των νόμων της πραγματικότητας, οι τράπεζες πέρσαν τα stress test, τότε που οφείλεται η σημερινή προσφυγή στον ΕLA; Γιατί άμα έλεγαν αλήθεια τότε, λένε αναλήθειες σήμερα, και η προσφυγή των τραπεζών στον ELA εξυπηρετεί άλλους σκοπούς, όπως της επικοινωνιακής και ψυχολογικής πίεσης στους πολίτες στο τι θα ψηφίσουν, αφού επειδή έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, προκλήθηκε πρόβλημα ρευστότητας στις τράπεζες.
Πότε έλεγαν ψέμματα, τότε ή τώρα; Εάν τότε, η κυβέρνηση Σαμαρά οδήγησε τις τράπεζες σε αυτό το αδιέξοδο με τις πολιτικές της, εάν τώρα, πάλι κάποιοι παίζουν με τις τύχες της χώρας με σκοπό τα εκλογικά οφέλη.
Ζούμε σε μια εποχή κρίσης,σήψης και παρακμής, αλλάζουν το νόημα των λέξεων και προκαλούν την λογική μας με σκοπό την κατάρρευσή της. Σε μια άλλη παρόμοια μελανή περίοδο του ελληνικού Έθνους έκαναν ακριβώς το ίδιο. Άλλαζαν τη σημασία των λέξεων και έκαναν πράξεις που έβλαψαν ανεπανόρθωτα τον Ελληνισμό. Aκριβώς όπως συμβαίνει και τώρα.
"Για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους άλλαζαν ακόμα και την σημασία των λέξεων. Η παράλογη τόλμη θεωρήθηκε ανδρεία και αφοσίωση στο κόμμα, η προσωπική διστακτικότητα θεωρήθηκε δειλία που κρύβεται πίσω από εύλογες προφάσεις και η σωφροσύνη προσωπίδα της ανανδρείας. Η παραφορά θεωρήθηκε ανδρική αρετή, ενώ η τάση να εξετάζωνται προσεκτικά όλες οι όψεις ενός ζητήματος θεωρήθηκε πρόφαση για υπεκφυγή.
Όποιος ήταν έξαλλος γινόταν ξακουστός, ενώ όποιος έφερνε αντιρρήσεις γινόταν ύποπτος. Όποιον επινοούσε κανένα τέχνασμα και πετύχαινε, τον θεωρούσαν σπουδαίο, κι όταν υποψιαζόταν σύγκαιρα και φανέρωνε τα σχέδια του αντιπάλου, τον θεωρούσαν ακόμα πιο σπουδαίο. Ενώ όποιος ήταν αρκετά προνοητικός, ώστε να μην χρειαστούν τέτοια μέσα, θεωρούσαν ότι διαλύει το κόμμα και ότι είναι τρομοκρατημένος από την αντίπαλη παράταξη. Με μια λέξη, όποιος πρόφταινε να κάνη κακό πριν από τον άλλον, ήταν άξιος επαίνου, καθώς κι εκείνος που παρακινούσε στο κακό όποιον δεν είχε σκεφτεί να το κάνη.
Αλλά και η συγγένεια θεωρήθηκε χαλαρότερος δεσμός από την κομματική αλληλεγγύη, γιατί οι ομοϊδεάτες ήσαν έτοιμοι να επιχειρήσουν οτιδήποτε, χωρίς δισταγμό, και τούτο επειδή τα κόμματα δεν σχηματίστηκαν για να επιδιώξουν κοινή ωφέλεια με νόμιμα μέσα, αλλά, αντίθετα, για να ικανοποιήσουν την πλεονεξία τους παρανομώντας. Και η μεταξύ τους αλληλεγγύη βασιζόταν περισσότερο στην συνενοχή τους παρά στους όρκους τους στους θεούς." (ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ Βιβλίο 3. Κεφάλαιο 82)
Δυστυχώς όποιος δεν ξέρει ιστορία υποχρεώνεται να την ξαναζήσει, και για αυτό δεν θέλουν να την μαθαίνουμε για να επαναλαμβάνεται πάνω μας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: